Supporterns brev till IFK

Ibland får man brev från läsekretsen, ibland får man mejl från supportrar till lag vi skriver om. I dag fick jag följande bokstäver skickade till mig från en anhängare till IFK Göteborg. Uppretad är bara förnamnet. Det är möjligt att han reagerar i affekt, tar i i överkant, men att som dedikerad supporter ens överväga att sluta följa sitt hjärtas lag är rimligtvis något föreningen bör fundera över.

***

Hej kamrater,

Hampus Jaksch är mitt namn och ett par av er vet säkert vem jag är. Jag är sedan många år tillbaka medlem i såväl föreningen IFK Göteborg, årskortsinnehavare och också medlem i Supporterklubben Änglarna. Jag har även investerat 1904:- för att få mitt namn inskrivet på Kamratstenen. IFK Göteborg är mitt liv.

I kväll känner jag för första gången i mitt liv en SKAM över att hålla på IFK Göteborg.

Detta grundar sig inte alls på det obefintliga spelet (en spelidé existerar ju inte) vi får se på plan, utan jag – och flera med mig, läs gärna på Alltid Blåvitts forum på svenskafans.com – är extremt upprörd över scenerna som utspelade sig efter matchen.

Blåvitt blir naturligtvis utbuade efter kvällens pinsamma insats och det med all rätt. På detta svarar Sam Larsson med att hyscha mot sin egen hemmapublik innan han går in i spelargången. Efter honom kommer LAGKAPTENEN Mattias Bjärsmyr och SKRATTAR åt publiken.

Ärligt talat, vad är det som händer? Hur kan man behandla sin trogna publik på det sättet? Går det hand i hand med kamratskapet i IFK Göteborg? Jag minns en tid när det fanns rakryggade människor som Tobias Hysén, Håkan Mild, Roger Gustafsson och Magnus Erlingmark som tog sig tid att samtala med sina fans och inte förlöjliga och håna dom.

Jag har lagt 3300:- enbart på årskortet i år och jag åker land och rike runt för att se mitt kära Blåvitt spela. Jag och flera med mig känner just nu att jag inte har lust alls att fortsätta med detta. Jag känner mig bespottad av mina egna spelare.

Hade Håkan Mild godtagit detta beteende? Jag har EXTREMT svårt att se det. Hur ser chefstränare Mikael Stahre på att hans spelare behandlar supportrarna så här?

Det här är IFK Göteborg. Ingen jävla hobbyverksamhet.

Jag förväntar mig en offentlig ursäkt från de inblandade ovan. Annars har jag ingen lust att fortsätta vara med på den här resan.

Med vänliga hälsningar Hampus Jaksch,

medlemsnummer 20123333

årskortsinnehavare på sektion N3.

36 kommentarer om “Supporterns brev till IFK

 1. Förr var jag starkt emot buande åt egna laget. Tyckte man skulle stötta i med- och motgång. Det är ju hela innebörden i ordet ”supporter”. Har fortfarande aldrig buat åt mitt lag, men börjar få mer förståelse för dem som gör det. Spelare/ledare och publik har glidit så långt ifrån varandra att man inte känner någon samhörighet längre. Stahres uttalande efter matchen om att ”folk måste sätta resultatet i perspektiv”. Hans totala tystnad idag. Sams utspel om att de spelar för sig själva. Detta säger en del om situationen i dagens Blåvitt.

  1. Äh, så illa är det inte. De behöver bara en påminnelse mellan varven.

 2. Som sagt, jag var också jättebesviken, men det tror jag spelarna var också – faktiskt.

  Mao, så får man ta deras reaktioner med viss distans. De blir knappast bättre av diverse ”påhopp” …

  Som någon härinne tydligt påpekar, vi är med i racet ”bara” 4 pinnar bakom, det kan bara (hoppas jag) bli bättre …

  F-n, nu kör vi, in med en hjärnskrynklare som fixar pannbenet på några av gubbarna så löser vi det här

 3. Individuellt sett är jag 100% övertygad om att spelarna ger järnet men problemet är att när inte lagspelet fungerar så ser det slött ut. Fotboll är ett lagspel och det kvittar om man har Messi i laget – funkar det inte mellan spelarna blir även han kass.

  Tror Sams reaktion kan vara ett resultat på att han känner att han och de andra ger järnet och blir besviken på att publiken inte ser detta. Sedan är det ju klart oklokt av honom vilket väl kan försvaras lite av att han saknar erfarenhet. Däremot borde väl Bjärs som lagkapten vetat bättre…

  Problemet i Blåvitt kvarstår. De behöver få in någon som sätter ett grundspel. Hur vill man spela? Hur vill man nå framgång? Som det ser ut nu känns det inte kul. Inte kul alls. Och Stahre känns som en fågel som flugit vilse.

  1. Vilset var ordet! Stahren fladdrar, fader Håkan lämnar och vem sitter kvar på Greenen? Ledningen i snålblåsten håller hårt i greenen för att inte tappa siktet på allsvenskans topp, där Malmö, Kalmar (!)Elfsborg och Häcken just nu sitter och kollar nedåt. Vem där? Jo, Blåvitt bland annat. Som tack vare poäng trots mindre lyskraftigt spel hämtas in både då och då. Men lite vilset, känns det ändå.

 4. Kul att vi på Balkanders blogg får läsa vad 50% av Häckens samlade skara fans tycker om Blåvitt. Vi såg ett extremt svagt Blåvitt igår men ändå kommer vi hamnar före Häcken i slutändan.

  1. Inget extremt svagt Blåvitt igår, bara lite uddlöst! Blåvitt kan fortfarande bli seriesegrare- även om det är troligare att Kalmar eller Elfsborg tar hem spelet.

  2. Bra! Dock ingen hemlighet att Balkander är Geting.

   Man kan minst av allt kalla GP för ett Blåvitt husorgan, snarare tvärtom. Det har vi lång historik på bakåt i tiden. Förr var det Öis-posten, men där går det varken att sälja lösnummer eller prenumerationer på nuförtiden.

   1. Extremt svagt jämfört med våra innersta förväntningar, men visst, stark defensiv. Fast det kan Gefle också visa upp.

    G-P är lite bättre nu än under Mats Härds skräckvälde. Jan Hansson som var krönikör under 90-talet, var inte han blåvit?

    Lite roligt att Balkander frågat sig varför ingen går och ser Häcken spela. Kan det ha något att göra med namnet på klubben?

    1. Hade de hetat typ Hisingens IF hade publiken varit minst dubbelt så stor. 😉

   2. Nu verkar det som om Boråsare tagit sig in på GP.

    Man kan fråga sig om GP är en Göteborgstidning längre ?

    Mina tre bröder har inte längre GP, kanske är det dags att själv ta sig en funderare.

    Behovet av en dagstidning är inte alls lika starkt längre med Internet, och mängder av TV-kanaler.

    Är det någonting vi Göteborgare inte vill läsa om eller höra om så är det Borås.

    1. Så farliga är de inte.
     Resonemanget om att de tagit sig in på GP förstår jag däremot inte. Utveckla gärna.

   3. Jag gillar Häckens sätt att spela fotboll. That’s it. Och människorna i klubben. Bra folk.

 5. Blåvitt-själen börjar luckras upp. Personligen trodde jag att det skulle gå fortare när världskartan i fotboll ändrades för ett antal år sedan.

  Sam Larsson, titta bara på hans uppsyn, vilken skitstövel ser man bara i hans blick. Totala motsatsen till Tord Holmgren, Hjalmar och Ruben.

  Allsvenskan är i skitserie och mitt blåvitt är ett av alla mediokra lag i serien.

 6. Adam, vad är han själv om publiken är det han sägs ha sagt? Förutom en ganska kass back som alltid drar motståndarna i armarna? Blåvitt, gör om, gör nytt och bygg något som är roligt att se på. De flesta supportrar kan ta förluster men spelet som dessa överbetalda änglar visar är kasst. Föreslår att Stahre köper en helkroppsspegel till varje spelare och gör övningen; det börjar med dig själv. En klack förgyller fotbollen när den används på ett bra sätt, med spelförståelse och inte bara som ett tekniskt finlir.

 7. Ni ÄR inte klubben. Sluta med det tjafset. Jaja, du lägger 3300 på årskort och på bortaresor. Men det ger dig inte någon rätt att aspirera på att vara klubben. De sm säger så kostar oftast klubben mer i böter för bengaler, uteblivna sponsorintäkter etc. I AIKs fall så missar man även spelare som inte vill spela för klubben av risk för att hängas ut. Personligen tycker jag Mikael Stahre är en belastning för klubben men jag ifrågasätter inte hans eller någon annans vilja att ge allt för klubben. Stahre har aldrig fått spelarna att vilja gå genom eld för honom för de tror helt enkelt inte på hans idéer.

  1. Instämmer! Även om fansen antar många olika former och endast några av dem belastar klubben med böter för bengalbränningar och polisnotor modell större…klubbens viktigaste ”stöttare” är Sponsorerna!

 8. De här spelarnas attityd säger en del om IFK:s syn på sig själva; saknar totalt SJÄLVINSIKT och SJÄLVKRITIK. Alltså är det publikens fel….!
  Denne Bjärsmyr är f ö såå överskattd att det är sanslöst. Nästan mer än Gustav Svensson vilket är nättopp omöjligt.

  Elfsborg spelade skitfotboll förra året. Långa bollar på alla Bengtar i hela världen.
  Vad gjorde man?
  Gjorde SJÄLVKRITIK! Detta är inte Elfsborg. Ut med fjanten Lennartsson och in med stolta män med en idé som stavas kortpassningsspel,teknik o undomlig stolthet.
  IFK bör också se sig själv i spegeln o inte ösa skit över egen publik som i sin tur borde sluta hålla på med Ellos ,Tacos o bonna laget tjafset.
  Var finns värdigheten?
  Tyvärr framstår IFK idag som en småsint,tjurig,gnällig klubb som gnäller på allt utom sig själv.
  Frågan är dock: HUR vill IFK spela? Som nu eller?

 9. Sam Larsosn i dagens Aftonbladet:

  ”Vi spelar för oss själva.”

  Öööööhhhh, okej. Så publik behövs inte?

 10. Det är helt otroligt.

  Har spelarna glömt att vi är BLÅVITT?
  Har spelarna glömt att det är VI som betalar deras löner? Vi ska kunna begära mer än långbollar på dvärgar längst upp.

  Lägger tusentals kronor årligen för att följa mitt lag i hjärtat, för att inte nämna alla timmar man spenderar.

  1. Förväntningarna är stora på Blåvitt! Med all rätt, kanske.Spelarna följde nog order och laget har fortsatt gott häng på toppen i allsvenskan,en pinne mot ett av de absoluta topplagen är inte ett dåligt resultat.
   För mig som inte i första hand är blåvit i fotbollsvärlden, även om jag uppskattat föreningens lag, framförallt under 90-talet, då de spelade en fin och framgångsrik fotboll (missade det mesta av Svennis och andras 80-tal, upptagen av annat, viktigare på den tiden), blev det massiva utbuandet av laget igår en stor överraskning, jag tyckte att laget gjort en i huvudsak bra insats, med viss tvekan inför sista halvtimmen. Å andra sidan gjorde Elfsborg en strålande ansamling av rätt riktad energi under samma del av matchen, så? Brister finns förstås, har lite svårt att förstå att Haglund, och fram tills nu, Salomonsson, har blivit de som fått ”betala” för att nytillskotten Svensson respektive Smedberg skall kunna beredas plats. Att May kom in på det andra nytillskottets bekostnad överraskande nog inte bara mig. Eller..?

 11. Adam Johansson skrek även ”jävla fittpublik” i spelargången efteråt. Vilket är bekräftat från flera som jobbar i Gamla Ullevis innandömen.

  Inte ok av en före detta lagkapten och landslagsman.

 12. Det är väl så att direkt efter match så är det enklare att förhålla sig till sina egna känslor om man inte spelat som Hjalmar. Därmed inte sagt att Sam och Bjärsmyrs beteende är ok, vilket det så klart inte är. Men spelet, att bara skapa en chans mot 10 man. Det är så dåligt att jag nästan önskar att jag önskar att jag är blind som Bebben så man slapp se eländet. Och det måste ju spelarna inse. Efter en sömnlös natt kan man hoppas.

 13. Vill bara passa på att lyfta fram Hjalmar Johnsson. Vet inte hur många som uppmärksammade det men medan samtliga övriga spelare försvann ner i tunneln gick Hjalmar nogsamt hela arenan runt och applåderadr publiken, på exakt samma vis som laget gör när de blir hyllade vilket de blir vid 99% av tillfällena. Att publiken buar händer oerhört sällan och är ett uttryck för en stark besvikelse grundad inte i en enskild matchprestation utan snarare i en oro över vilsenheten som är uppenbar från läktaren. Det bör ingå i en yrkesverksam fotbollsspelares arbetsbeskrivning att stå rakryggad inför publik och supportrar i medgång och inte minst i motgång. Den lättkränkthet som alltför många av spelarna uppvisade är bedrövlig. Hjalmar Jonson skall därför vetkligen hyllas inte bara för det han gjorde utan för föredömet han är. Som Hampus poängterar, det är inte en hobbyverksamhet utan ett yrke, dessutom högavlönat sådant. Arbetsheder det var vad Hjalmar visade igår, trots all kritik han personligen fått de senaste säsongen.

 14. Håller med Hampus! Att en spelare sen skriker fittpublik i spelartunneln gör det hela ännu värre, VART ÄR KLUBBEN PÅVÄG? känns uppgivet och tomt!

  1. Tvivlar starkt på att Adam har sagt det som skrivs. Det är en travestering på hans påstådda uttalande på Borås arena för några år sedan, varefter han blev avstängd tre matcher trots att de funnit neutrala vittnen på vad och hur han hade sagt.

   Som sagt, tvivlar starkt på detta …

   Jag var också på matchen och är också besviken på resultatet.

   Ungefär som jag är på GP, som beskriver att i bedrövelsen (sista 30 min) lyckas Blåvitt bara skapa en HALVCHANS. I mina ögon var Söders friläge i slutskedet en HELCHANS. Skit samma, men det är gött att se att GP vet var de hör hemma …

   1. Tror vi blev färgade av att tränaren kallade det för halvchans. Gör en pudel så här dagen efter och går med på att döpa om den till chans.

    1. Bägge lagen hade var sin helchans och en 3-4 halvchanser och sett till hela matchen var 0-0 (eller oavgjort) fullt rättvist.

     Sedan förstår jag inte hur Marcus S kunde få tre fyrar när det fanns en kung på planen (totalt sett) och det var Bestefar … period.

 15. Kunde varit mina egna ord!
  Är ju bara att lyssna på intervjuer med honom (Sam).
  Tappat all (den lilla) respekt jag hade för honom.
  Sälj till fck så kanske han slutar med att stoppa upp våra anfall

Kommenteringen är stängd.