Saker som ger guld

Några saker.

Det är trepoängare som ger guld, det är segrar i de jämna, svängiga matcherna som skapar mästare. IFK Göteborg var – sett över hela matchen – närmast segern på Strömvallen, Gefle mycket nära att vinna.

Marcus Sandberg, som tvingades kröka rygg redan i matchminut ett efter tappad boll i mittcirkeln och enastående aktion av Simon Lundevall, räddade IFK Göteborg i slutet.

Räddade på nytt IFK Göteborg.

Han gör det nuförtiden.

Jag gillar Marcus Sandberg. 181 minuter utan insläppt mål följdes av ett ”otagbart” skott och en drös nya räddningar. Bra för procenten, bra för Blåvitt.

Det är också spelet som ger guld, känslan av ett flyt, en kontroll och en förmåga att få matchen dit man vill, spelat som det var sagt. Där är IFK Göteborg inte i dag. Inte fullt ut, i alla fall. Det togs steg mot Gefle. Det bjöds dynamik, positionsbyten och – tyckte jag mig uppfatta – en känsla bland spelarna att det går, att ju mer vi löper, ju klokare vi löper, desto större ytor, fetare chanser.

May Mahlangu gjorde ingen succé på Strömvallen, men hans rappa ibland ologiska spelfördelande, med precisa passningar än till vänster, än till höger och än rakt i djupet är kvalitet.

Det tvingas också motståndarna, i det här fallet Roger Sandbergs Gefle IF, att löpa kopiöst.

Förr eller senare, med ett sådant spel, öppnar sig möjligheten till instick i djupled mot forward.

Antingen Robin Söder, som nu kanske fått sina chanser, eller någon av de andra. Gustav Engvall, kanske?

Jakob Johansson var duktig mot Gefle, planens främste. Han höjde sig med med Mahlangu på planen.

Det skall Mikael Stahre ta till sig och ta tillvara.

15 kommentarer om “Saker som ger guld

 1. vad har Haglund gjort för ont ?

  Är han på väg bort ?

  Han saknas offensiven.

  1. Kan det vara ett av två typiska blåvittsyndrom? Inte sticka ut, och/eller inte hävda åsikter som inte stämmer med ledningens?

    1. Blåvit tradition, laget före jaget i en utsträckning som inte tillåter alltför starka yttringar från enskilda, försåvitt de inte heter Tobias Hysén eller något annat verkligt undantag! Det är förvisso en styrka men kan bli en svaghet, särskilt under perioder när det krävs mer verklig utveckling än vanligtvis.

 2. Gefles mål var väl framför allt Bjärs fel? Ingen försvarare går upp och stör Lundevall. Uselt, obegripligt.

  1. Där får du medhåll. Tycker mig se att det är Gustav som tappar boll/motståndare på mittplan först. Därefter faller hela backlinjen ner i Östersjön.

 3. Söder i alla ära men han räcker inte till. Vad jag minns av Gustav Envall i U17VM var han ingen utpräglad målskytt. Blåvitt ska titta på Sundsvalls store starke mittforward som jag tyvärr glömt namnet på. Stark, lång okänslig och litet oteknisk, men rätt typ.
  Kan förstår vara svår att värva, men alla behöver pengar.

 4. Alltid förundrats över denna rädsla från gbg-journalister att vara konsekvent kritiksa mot detta IFK. Säger exv du något rättmätigt kritiskt letar du allt vad du förmår efter något att hylla sedan.
  IFK:S grundläggande problem är avsaknaden av tekniskt skickliga,fantasifulla spelare. Laget domineras av Gustav Svensson o Bjärsmyr typer. Träben med svårigheter ta emot den enklaste passning.
  Framtidens fotboll stavas bollinnehav,löpvillighet,passningssäkerhet,individuell skicklighet.
  Varför tror inte IFK på detta?
  Varför tror Häcken,MFF och Elfsborg på det?

  1. Varför denna bitterhet?
   Visst några träben finns men det gör det även i andra lag som tydligen är så fantastiska.
   Enligt mitt tycke är blåvitts problem att de inte riktigt tror på sig själva. Spelarna blir passiva och ängsliga. Rädda att förlora snarare än att ha passionen för att spela och vinna. Ser inte alltid ut som om de har kul.
   När de leder med 2-3 bollar släpper det dock och de vågar spela ut (Lex Åtvidaberg)

    1. Kan det vara att spelarna inte fullt ut känner den tillit en ledare skall ge, alternativt att ledningen uppfattas som oklar?

 5. En forward har uppdraget att göra mål! I Italien skulle Söder vara bänkad för länge sedan. Köp in en forward så tillhör blåvitt toppen. Äntligen börjar det för övrigt se lovande ut med Mahlangu.

 6. Äntligen bra spel, mer vårdande om bollen och högre tempo.
  Ser inget behov av annan centerforward. Söder är konstruktiv men en svaghet att inte kunna ta emot höjdbollar. Engvall kanske skall var med men även Darijan skall skolas in. Bra spel som smakade mera, inget tjongande idag.

Kommenteringen är stängd.