Stahres angenäma problem

Det finns en hel del att förmedla från IFK Göteborg efter förmiddagens fotbollspass på Härlanda Park.

Det är ju Djurgården borta på onsdag och Norrköping hemma på söndag.

Utan inbördes ordning: Joel Allansson ser ut att ersätta May Mahlangu på mittfältet, Gustav Svensson verkar återställd efter menisksmärtan från Örebromatchen, Sam Larsson är tillbaka i full träning och Lasse Vibe siktar på spel mot Djurgården.

Personligen glädjs jag extra mycket åt nyheten att Allansson kan få göra sin första allsvenska match från start på två år. Det har varit höft, häl och lår. Nu: Fotbollsfrisk och – av förklarliga skäl – försiktig i sina uttalanden. Enligt mannen som bestämmer, Mikael Stahre, är han i alla fall högaktuell för spel. I så fall troligen ihop med Gustav Svensson och Jakob Johansson i Blåvitts nya 4-5-1-uppställning.

Det var ett tag sedan jag bevakade en IFK-träning. Synintryck från dagens: Intensiteten har höjts, kampen om platserna har hårdnat – och därmed konkurrensen i varje enskild duell.

Det smäller. Det är hög koncentration. Det är irriterat. Jag kan bara uppfatta det som goda tecken för fotbollslag som vill vinna saker.

… även om det just nu finns en drös (Philip Haglund, Martin Smedberg-Dalence, Darijan Bojanic, Malick Mané) spelare som är missbelåtna med sin speltid.

Haglund fick en stund som  ”Jakob Johansson” i det västförsedda laget. Då med Jakob Johansson som ”sweeper” och Joel Allansson som ”May Mahlangu” framför Kjetil Waehler och Mattias Bjärsmyr.

I övrigt såg det ut så här:

Marcus Sandberg – Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler, Ludwig Augustinsson – Emil Salomonsson, Gustav Svensson, Jakob Johansson, Joel Allansson, Sam Larsson – Robin Söder.

Utan västar: Sulejman Sarajlic – Karl Bohm, Hampus Zackrisson, Hjalmar Jonsson, Martin Zanjanchi – Martin Smedberg-Dalence, Philip Haglund, Linus Dahl, Darijan Bojanic – Gustav Engvall, Malick Mané.

Linus Dahl bytte efter en stund med Bilhall Titi.

***

Slutsats: IFK Göteborg fortsätter med fem spelare på mittfältet och en ensamanfallare (Robin Söder) på topp.

***

Följande intstruktion från huvudtränaren, i det här fallet Mikael Stahre, är grundläggande för att typ av framgångsrik fotboll: ”Inte tillbaka till bollsida igen”.  Betyder: Gör ett försök att anfalla på ena kanten, fungerar det inte – byt kant!

***

Ungdomsspelarna Martin Zanjanchi, Linus Dahl och Bilhall Titi och Karl Bohm deltog i tvåmålsspelet för att ge Mikael Stahre möjlighet att köra med två hela elvamannalag.

***

Nåddes av uppgifter om att Darijan Bojanic, Österförvärvet, var på väg tillbaka till Öster på lån. Fel, enligt huvudpersonenen själv, som dock sliter hårt med att finna form och A-lagsminuter.

– Jag vet ärligt talat inte var jag står, sade han och sänkte blicken.

Tips i all välmening: Din tid kommer. Kämpa! Du är grym.

***

Nyheten att Lasse Vibe, som just i dag tog det lite lugnt, sannolikt kan spela mot Djurgården på onsdag är mycket intressant information.

Det vi med säkerhet vet är att superdansken tränar för fullt i morgon tisdag och – om inget oförutsett inträffar – därmed är fullt uttagningsbar på onsdag.

Vibe är, trots att han har missat de senaste fyra matcherna, IFK:s bäste målskytt med fyra fullträffar den här säsongen.

En starkare, snabbare och mer genomtränad Vibe gav IFK en utmärkt start på årets allsvenska via 2-0 borta mot AIK i premiären och tre mål i hemmamatchen (5-0) mot Åtvidaberg.

Hans målsinne och självförtroende behövs i Blåvitt, där Söder gör mycket rätt, men inte fått till målskyttet.

Så  … hur gör Stahre nu? Hur borde han göra? Spara Vibe? Peta Söder? Spela båda? Flytta ned Emil? Gå tillbaka till 4-4-2?

Tror att detta är Stahres utgångsrad just nu: Sandberg, Johansson, Bjärsmyr, Waehler, Augustinsson – Svensson, Allansson – Vibe, Johansson, Larsson – Söder.

Det som talar för denna elva är att IFK tränade i 4-5-1-termer två dagar före match och att Vibe är för bra för att hållas utanför laget.

Det som talar emot är att Emil Salomonsson har varit riktigt bra som högermittfältare och att det via ett 4-4-2-spel finns plats för både Söder och Vibe på topp. I så fall ryker Allansson.

Många vill se Salomonsson på högerbacken, men jag tror inte att Stahre är redo att offra Johansson nu, inte i tuffa bortamatchen mot Djurgården.

Återkommer i ämnet.

***

Daniel Sobralenses comeback dröjer, efter sina besvär med baksida lår, ytterligare en vecka, men ser enligt fystränaren Fredrik Larsson ”jättebra ut”.

John Alvbåge kommer, fyra veckor efter frakturen, nu börja köra lite mer målvaktsfunktionellt. Två veckor kvar till comeback – om planen följs.

2 kommentarer om “Stahres angenäma problem

  1. Jag tycker det bara är positivt att Emil har övertygat som högermitt. Han är mycket löpvillig precis som Vibe och är därför utmärkt att byta in när Vibe börjar bli trött och sliten i vaden. Vibe (som innan detta varit helt skadefri) ådrog ju sin skada genom att Stahre spelade honom för mycket i en synnerligen intensiv och uttröttande roll.

    Alltså: Varva Emil med Vibe så blir ingen av dem för trötta och riskerar skador, och så har man alltid en djupledslöpande högermitt på plan.

Kommenteringen är stängd.