Bättre än Elfsborg-Blåvitt!

Jag har låtit det sjunka in, andats ut och in några gånger och pratat runt med Häckens sportchef, Kalmars klubbdirektör och Häckens lagkapten.

Låt oss därför sansa oss en smula – och jämför för guds skull inte med månlandningen, Ingos VM-bälte eller ElfsborgIFK Göteborg.

Det var mycket bättre än så (nej, det var det förstås inte, men det var en jäkligt underhållande fotbollsmatch).

Som allsvensk fotbollsbevakare blir man ibland blind. Blind för det dåliga, överkritisk när chanserna uteblir och bedrövad över det tafatta.

Att med klar blick beskriva och värdera Häckens instats mot hittills obesegrade Kalmar FF kräver först information om förutsättningar. Att Kalmar saknade Markus Thorbjörnsson och Emin Nouri – och att Häcken ställde över René Makondele, Björn Anklev och David Frölund.

Underförstått: Spelare saknas alltid. Det är ingen faktor.

Det som med ord absolut går att förmedla är kvaliteten på Häckens unga. 18-årige Carlos Strandberg och 19-åringarna Nasiru Mohammed, Simon Gustafson och Samuel Gustafson spelade med stort självförtroende, bjöd på sött fotbollsgodis av bästa sort och njöt som framgångsrika fotbollsspelare skall njuta efter framgångsrika insatser.

Breda leenden och långa intervjuer.

Jag skulle vilja hävda att Häcken är exakt så bra tabellen visar. Trea i Sverige och som Svante Samuelsson konstaterade, ”vi har också många duktiga talanger, även om Häckens var bäst i dag”.

Problemet, som Peter Gerhardsson själv sätter ord på, är när lag splittras och TRUPPEN sätts på prov.

Falkenberg borta på lördag är en sådan match.

Det blir inga El Kabir-karameller, ingen Martin Ericsson-magi och heller inga tonårsaktioner från U19-landslagsspelarna Carlos Strandberg och Simon Gustafson.

Däremot prövningens tid. Ett avgörande ögonblick. Sedan kan man, som Gerhardsson, ha en hel del kloka åsikter kring varför, men låt oss istället förhålla oss ”till det som går att påverka”.

Nästan 3 000 på plats och ”årets bästa publiksiffra” för Häcken på Gamla Ullevi. Nästan gång väntar IFK Göteborg och allt annat än ett utsålt GU är svagt.

Mikael Stahre, som följde matchen på plats i går, analyserade just som han lämnade arenan matchen som ”okej”, vilket jag mer tolkar som ett svar i steget än en ärlig analys av Häckens insats.

Kalmar var bra.

Häcken bättre.

Och allsvenskan inte alls så svag den ibland framstår som.

22 kommentarer om “Bättre än Elfsborg-Blåvitt!

 1. Fastlandsbo:

  ”Vi blir fler och fler som följer Häcken…”
  Mm, fler och fler i Häckens fall innebär inte direkt jättemånga då det är 3000 som mest på matcherna.
  Med det sagt så är det självklart att det ska skrivas om ett bra lag. Samtidigt så spelar det ingen roll hur fint man spelar om man inte vinner titlar.

  Se på Blåvitt som spelar mycket långbollar och inte har något passningsspel, men ändå vann cupen förra året och har varit i final några gånger senaste åren.

  Å andra sidan är kraven i Blåvitt på en helt annan nivå än i Häcken.

 2. Något helt annat!
  Var o såg Ifk-Elfsborg i början på veckan. Vilken skillnad på fotboll. Elfsborg trillar fotboll, rullar boll, snabbt o kvickt o framför allt effektivt! IFK? Långa bollar för att sen försöka vinna andra boll; se kriga! är det denna fotboll som våra unga killar skall skolas till? Inte konstigt att vårt A-lag spelar ”brottarfotboll”, se o lär av Elfsborg! Skämms Ifk att lära unga pojkar spela på detta sätt!

 3. Jag tror jag har skrivit det förr och mörjos är inne på det, jag håller på Blåvitt och skiter fullständigt i hur många överhoppningar, dribblingar och mål dom gör, bara dom vinner. Nu går det knackigt, som det gör från och till, för just mitt lag. Men, hur roligt än Häcken spelar (ja…. UT-TJATAT!!! Vi har hört det i många år nu att de spelar som Barcelona etc, men var finns SM titeln? Varför hamna man 11 eller var tusan det var förra året? o.s.v?) Jo, för att det finns ingen kontinuitet, inget hjärta, ingen som ställer upp när det väl går knackigt även för dom (se Kabirs gristendenser mot Åtvidaberg, som Blåvitt förövrigt slog med 5-0… ). När väl inte det offensiva funkar så finns det inte mycket att hämta, många mål är kul, men får inte mig att gå och titta på det. Som tidigare sagts, rolig fotboll kan man se på TV, den spelas tamejtusan inte i Allsvenskan utan i England eller Spanien (tex.).

  Tippar för övrigt Häcken – Blåvitt: 2-0, Grattis, ni har grymma junisar och en ruggig anfallare som inget hellre vill än lämna (var finns hjärtat…)!

 4. Det är så löjligt det har snacket med att den och den klubben ”berör”. I Göteborg är jag ganska övertygad om att det finns många genuina fotbollsälskare. Är man en genuin fotbollsälskare och gillar underhållande och välspelad fotboll så kan man väl tänka sig att gå på matcher med just lag som försöker spela den typen av fotboll. Är övertygad om att Häcken succesivt kommer att växa publikmässigt. Härlig fotboll igår i solskenet:)

  ps. Är själv Öisare och dom spelar ju som bekant i en annan serie…

  1. Igår. Kalmar var bra. Häcken var bättre.
   Just så.
   Matchen bjöd på fotbollsgodis av Häckens offensiv.
   God underhållning, om man gillar smörpass, överhoppningar m m

   >Apropå en tidigare mycket omdebatterad match i år.
   Blåvitt- Elfsborg. Slutade oavgjord. Stor blåvit publik besvikelse.
   Matchen bjöd på mycket kamp. Blåvitt är alltid bra på kamp. Den
   gången var Elfsborg lika bra på det.
   God underhållning, om man gillar kamp och spänning.

  2. Fotboll är i första hand religion i andra hand underhållning.

   Självklart kan det vara roligt att se bra fotboll, men det kan man göra på TV.

   Snart är det dessutom VM.

 5. 3000? Har Häcken någonsin haft så många annat än när de mött IFK? Blev överraskad över siffran. Synd att de ska slita på de klassiska klubbarnas gräs bara.

 6. Hmmm, det är tydligt att Balkander försöker lyfta Häcken och få mer publik till deras matcher, du skrev igår att det var deras bästa publiksiffra (3000) samtidigt skrev du att hälften var scouter, alltså får folk betalt för att se dem 🙂 Skämt åtsido, kul att det går bra för Häcken men herregud vilket mediautrymme för ett lag där det knappast berör någon alls. Själv håller jag på Gais och det är absolut inte mycket roligt som händer där men Gais berör så många mer men nu verkar det som Gais har åkt i frysboxen av GP, stämmer det?

  1. Gais är inte i frysboxen. Däremot har de det kämpigt i serien. Häckens match mot Kalmar var en av de roligaste och bästa jag sett i år. Publiken är vad den är. Det var ändå fler som såg den här matchen än någon av de tidigare i år.

 7. Märklig jämförelse med Elfsborg- Blåvitt, med tanke på att den matchen i ens har spelats…

 8. Vänligen förklara rubriksättningen. Hur är jämförelsen överhuvudtaget relevant? Jag kan tycka att det är en oerhört konstgjord parallell och tenderar att bli ett alltmer återkommande tema. Håller stadens största morgontidning på att bli ett fanzine?

   1. Vi skriver mycket om Blåvitt, men också mycket om Häcken. Hela startuppslaget i dagens tidning, exempelvis.

    1. Ni skriver oerhört mycket om Häcken om man relaterar till hur få som bryr sig om Häcken. Vilket syns på Publiksiffrorna och genom marknadsundersökningar.

    2. Mediabevakningen av BK Häcken är inte överdriven. Vi blir fler och fler som följer Häcken och vi är genuint intresserade av att läsa vad sportjournalister har att säga om vårt lag.

     Dessutom tillför Häcken många saker som gör att det sannolikt finnas ett allmänintresse att läsa om det. Till exempel:

     + Underhållande spel!
     + Låga biljettpriser
     + Inga huliganincidenter
     + Välgörenhetsarbete i form av fotbollsskolor i U-länder
     + En av Sveriges bästa fotbollsakademier

  1. Nejdå. Rubriken är kopplad till en text jag skrev från Elfsborg-Blåvitt i fjol, som är länkad i inlägget och som efter seriens slut listades av Aftonbladet som en av de mest minnesvärda från förra årets serie. Inser nu, så här dagen efter, att rubriken inte var den bästa rubrik jag satt på ett inlägg. 🙂

Kommenteringen är stängd.