Behåll er tränare, Gais

Sparka tränaren och resultaten vänder uppåt?  Som bekant finns sällan likamedstecken i en sådan ekvation. Av de svenska elitklubbarna är dessutom Gais den som bytt oftast de senaste åren. Ut försvann Alexander Axén, Jan Mak, Benjamin Westman – och det känns ändå som att jag har glömt någon. Dessutom – när vi talar kontinuitet – har ju Gais bytt både ordförande, ändrat en del i styrelsen, petat klubbchefen, strukit sportchefen och anpassat kansliet på senare tid.

Mitt önskemål till de styrande i Gais är att in i det längsta överväga om ett tränarbyte i det här läget verkligen är rätt väg att gå.

Det är den snabba lösningen, den lätta vägen och ett slags quick-fix, men quick-fix tenderar ofta att snart kräva nya åtgärder.

Thomas Askebrand, Jonas Lundén och Tomas Andersson – snart får vi höra er förklara igen.

***

Såg ni att Qviding tog en fin skalp i Uddevalla i går? 2-1 borta mot dittills obesegrade Oddevold i division 1 södra gör att samtliga tre Göteborgslag – Qviding, Utsikten och Örgryte – finns med i tätpositioner efter sex spelade omgångar.

***

Korsbandsskada Philip Haglund (IFK Göteborg), möjlig korsbandsskadaHenric Carlsson (Öis). Det var dystra besked som basunerades ut  den från göteborgska fotbollsscenen i går.

Haglunds situation är extra bekymmersam med tanke på det utgående kontraktet (årsskiftet) och den långa rehabtiden.

Skönt ändå att läsa om hans beslutsamhet, där jag utgår från att IFK vid behov ger Haglund de extramånader som krävs för att bli helt återställd.

27 kommentarer om “Behåll er tränare, Gais

 1. Nej jag tror personligen inte Balkander föraktar GAIS alla har ju rätt till en egen åsikt även journalister, Tarra var och är en hyvens kille men någonting körde fast efter lite hybris och flera bra matcher av GAIS i Svenska Cupen.
  Jag håller med om att Askebrand gjort många underliga byten de senaste matcherna och tyvärr inte bänkat omotiverade spelare från start som varit ur form.

 2. Slut upp kring tränaren istället …
  I vilken rad av ordningen har GAIS (eller andra föreningar) sparkat sin tränare istället för att tydligt från såväl sportchef, styrelse, medarbetare men framförallt betalda spelare STÅ UPP för sin tränare säsongen ut. Sen kan man utvärdera och ta ett beslut. Dvs – Stanna eller Gå. Det är fegt och osolidariskt är att inte stå bakom sin tränare – i vått & torrt. Var man än ligger i tabellen / Hans

  1. Historien är fylld av exempel på lag som startat svagt, behållit tränaren och sedan börjat vinna matcher.

 3. Det stämmer att GAIS bytt tränare ofta de senaste 2! åren. Axén valde mig veterligen självmant (tyvärr) att lämna skutan efter Malmö förlusten 2012 och då Kjell vägrade ta över som huvudtränare var styrelsen tvungna att snabbt hitta en ny chefstränare vilket tyvärr blev Jan Mak. Under åren 2004 till ovan nämnda år har GAIS haft tre chefstränare i Rolle(Gren) som Malmö köpte, en Djurgårdare som bröt kontraktet och drog till Danmark efter han spikat truppen samt ovan nämnda Axen. Ser inte det som någon stor omsättning eller ens någonting GAIS kunnat påverka. Thomas Askebrand kom till GAIS efter många säsonger i Falkenberg, med sig hade han ”russinet i kakan” Översjö. Falkenberg går därefter upp i allsvenskan!!!

  Visst kan man ha otur med skador och dylikt men det jag saknar hos mannen är dels en plan B samt en spelidé överhuvudtaget. Det är till syven o sist styrelsen ansvar som rekryterade honom och därmed entlediga honom. Men visst, vi e ju GAIS så det är klart att vi har råd att pröjsa dubbla tränarlöner i 2 säsonger.

   1. Uselt resultat. Ingen tillstymmelse till förbättring, trots ett och ett halvt år på sig. Förmodat missnöje bland spelare.

    Men ändå ska man behålla tränaren?

    (Vad gäller ”fabriceringar” kan man kanske anta att det handlar om dina smaklösa texter efter bengalbränningen i hemmapremiären.)

 4. Vet egentligen inte varför jag orkar reta upp mig på dig längre med tanke på att du inte ens döljer ditt horn i sidan till GAIS, denna gangsterklubb med gangstersupportrar. Men jag retar mig ändå.

  Först och främst, hur i hela friden kan du måla upp skiftet på organisationsnivå som något negativt/brist på kontinuitet? Eller ja det är klart, utan det hade ju GAIS antagligen inte funnits kvar så förstår hur du resonerar. Då hade du inte tvingats lägga en sekund på oss utan lägga mer tid på hjärtefrågor som Häcken och att prata Dire Straits med Peter Gerhardsson.

  Sedan har GAIS haft 2 långkontrakterade chefstränare på 5 och ett halvt år, december 2008-2012 Axén, sedan TA. Där emellan var Jan Mak, som redan innan han hoppade på flaggade för att han bara skulle stanna säsongen ut, och resten utav säsongen Benjamin som hur mycket du än försöker svartmåla GAIS inte fick lämna klubben utan han återgick, som planerat, till ungdomslaget efteråt där han fortfarande är kvar och gör det bra (beklagar detta). Så nej, du har inte glömt någon utan din vana trogen blåst upp och svartmålat, precis som i fallet med Kenneths dotter där du for med direkta lögner. Nyfiken: skall du räkna in Kjell P som en som åkte ut sedan när en ny tränare tillsatts?

  Att Axén fick gå är förvisso en stor sorg men vad kan man förvänta sig när GAIS gjorde en rekorddålig säsong? Att TA får lämna har en solklar majoritet, inklusive journalister, förstått utom du då som hoppas att klubben försvinner och slutar fläcka ner Göteborgs stad och svensk fotboll på allehanda sätt.

  1. Håller med dig delvis! Tror inte att Balkander är så okunnig att han inte fattar läget. Omsättningen han nämner skedde mer eller mindre under 2012. Att han sedan agerar Se & Hör journalist när drevet går beror nog mer på att han saknar civilkurage.
   Nej, tacka vet jag GT-Leman som faktiskt kan lämna helt egna reflektioner både gällande skillnaden på bengalbränningar / MORD på en supporter samt lämna konstruktiva synpunkter om samtliga elitlag i Gbg.

   1. Han förvrider ju historiken totalt och målar upp Mak och Benjamin som permanenta lösningar som blev sparkade. ”Benjamin ut” är ju en direkt lögn då han i allra högsta grad är kvar och skördar framgångar med ungdomslaget, och bara blev tillsatt likt Kjell nu att lotsa laget tills vidare. SÅ vilda är därmed inte turerna att han kan ta sig friheten att i princip hånfullt konstatera att han säkert glömt någon mer som i hans värld sparkats.

    Som sagt – 2 tränare på 5.5 år, och två uttalat temporära däremellan mitt i kaoset. Ena gick efter rekorddåligt år och andra efter 6 vinster på 25 matcher och utan tillstymmelse till förbättring, rätt befogat med andra ord.

    Så jo, han är i allra högsta grad okunnig till skillnad från exempelvis nämnde Leman som jag håller med om ger en nyanserad bild utav göteborgsfotbollen. Han ger skit när skit bör ges men pysslar inte med populism och/eller den tröttsamma retoriken om att barn bärs ut på bår från GAIS-matcher.

    Att GAIS är det svarta fåret i hagen för honom bryr jag mig inte om per se och när GAIS på supporter/organisationsnivå beter sig illa ryter jag också, men dessa ständiga fabriceringar häller bensin på elden i alla läger och jag förstår inte hur det skall gynna någon inblandad i längden.

    1. Vilka fabriceringar?
     Jag gillar också Leman. Han är en av många duktiga journalister som bevakar idrotten i Göteborg.

   2. Min enda synpunkt här var att jag ansåg att Gais borde behållit Askebrand. Inte mycket Se & Hör över det. 🙂

  2. Är absolut ingen Gais’are, är dock totalt påläst på det mesta när vi kommer till fotboll OCH jag håller med dig fullständigt!!!

   1. Vad bra (om du menar mig). Du verkar vara en av få den här gången. 🙂

    1. Tyvärr var det inte det … er nya version av Bloggverktyg gör att det är svårt att se vems kommentar man svarar, men det var:

     Sillkungen – 27 maj 2014 kl. 11:08

     /Franz

  3. Jag har inte skrivit att Jan Mak och Benjamin Westman fick sparken. Notera det och sansa dig en smula.

   1. Jag är väldigt sansad, försöker att föra ett resonemang med dig men du ignorerar det jag skriver/frågar.

    Du klumpar ihop Mak och Benjamin med de andra tränarna under etiketten ”ut” och i ditt raljerande om hur många tränare GAIS avverkat så det kan väl en luttrat textsnickrare som du själv se att det är precis så man uppfattar det. Att överhuvudtaget jämföra långkontrakterade med de två som var tydligt tillsatta på provisorisk basis när du skall få fram hur många tränare GAIS gör sig av med är ju anmärkningsvärt. Du kämpar frenetiskt för att få 1 + 1 att bli 4 i ditt resonemang.

    Överlag så fabricerar du och förvrider fakta i sann sverigedemokratisk anda. Bara för att en tränare slutat så innebär det inte per automatik att de fått sparken. Benjamin ut kan man enkom bara se som en ren lögn, såvida du inte menade att han gick ut för en nypa luft. Det är helt enkelt bortom all rim och reson att ens dra in honom i den här soppan överhuvudtaget.

 5. Hej,
  Har varit Gaisare i snart 40 år och känner inte Askebrand.
  Håller dock med Balkander. Vi får inte glömma att alla spelare(oavsett hur stort eller litet förtroende för tränaren) har lön och betalt för att göra ett bra jobb.

  På alla arbetsplatser uppstår situtationer som i bland inte gillas av alla.
  Det är oerhört sällan som (i alla fall jag) man hör om spelare som får sparken. Visst, det är ”VD”, i detta fall tränaren, som har huvudansvaret, men någon måtta får det vara. Det är ju ingen tvekan om att vissa spelare i GAIS har underpresterat rejält så här långt. Att i detta läget bara säga att spelarna måste få en tydlig ledare, det duger inte. Nu är ju beslutet taget och Askebrand får gå…..

  Jag hoppas att alla ”stackars” spelare nu får en bättre chef/coach och att förändringen uppstår ganska omgående. om det nu är där som felet ligger……

  1. Du säger att du varit GAISare i 40 år? Har du sett några matcher? Askebrand verkar vara en jättetrevlig person men han har ingen SPELIDÉ!!!!! Förra året kunde han gömma sig bakom ekonomisk kris, stor spelaromsättning mm. Nu har han försökt gömma sig bakom skador på förstavalsforwards. Det håller inte! Om du nu gillar GAIS och kan någonting om fotboll så måste du inse att den här mannen ALDRIG kan ta GAIS till Allsvenskan. Inget illa ment!

   1. Hej Gassen,
    Tar inte illa upp. Får hoppas jag kan något om fotboll efter att ha spelat själv från barnsben och fram till ca. 22år. Anser inte riktigt att det är bara fotbollskunskap det handlar om i denna fråga. Det är så urbota tråkigt att se hur klubb efter klubb alltid och uteslutande nästan alltid lägger” skulden” på tränaren. Alla i klubben har väl för f-n(usäkta svordom) ett ansvar för att göra sitt yttersta. Självklart innefattas då även tränaren, men det så sällan man ser någon på allvar kristisera spelarna(inklusive spelarna själva). Det lilla jag sett på arenan och i de verse andra medier gör att jag också vill upprepa vad jag skrev tidigare: Det finns ett antal spelare som underpresterat rejält och jag hoppas bara att Gais tar upp detta internt också och förklarar läget för vissa. Annars borde även dessa få ”foten” och söka lyckan någon annan stans.
    Ledaren är absolut viktig, men var och en av spelarna har ett stort och tungt ansvar (som de också får lön för) att jobba för gruppen och jag har svårt att tro att dess ganska välutbildade fotbollsspelare är så undergivna att de ej vågar säga i från till ”chefen” om något upplevs fel med spelidé eller dylikt. De är ett förbannat ansvar som varje spelare/anställd har att våga kritisera internt om saker och ting inte fungerar som de borde. De är också viktigt att våga vara självkritisk.

    Jag har alltid varit Gaisare i med -och motgång och jag kommer fortsätta vara Gaisare. Men ingenkan få mig att säga att hela lösningen ligger hos tränaren….

   2. Det är spelarna som skall ta Gais till allsvenskan, värvade av styrelsen, utbildade av tränaren. Tycker generellt att spelare kommer väldigt lättvindigt undan vid uteblivna resultat.

  2. De får Kjell Pettersson vårsäsongen ut. Samma Kjell som egentligen inte längre vill ha ansvaret för ett lag.

 6. Askebrand må vara hur trevlig som helst, men under ett och ett halvt år har han inte lyckats lyfta Gais. Som jag ser det saknas den givne ledaren i laget som vågar och har förmågan att visa vägen. Då spelar det ingen roll att Kenneth varit given i tio år eller att Drugge har rejält med rutin. Antingen behövs det en tydligare tränare alternativt en tronarvinge till Lundgren och Dime.

  1. Mycket bottnar i kompromissvärvningar de senaste säsongerna. Plånboken har inte synkat med ambitionerna.

 7. I GAIS fall skulle ett tränarbyte vara nödvändigt då Askebrand saknar allt vad spelförståelse och idé heter!
  Att börja med en mittback och en mittfältare på planen är SKANDAL.
  Bort med pesten (Askebrand) och bort med han nu innan ännu fler spelare tappar förtroende för losern.

Kommenteringen är stängd.