De bästa defensiva mittfältarna

Det här blir lite av en definitionsfråga. Vad är en defensiv mittfältare? Enligt mig en spelare som alltid jobbar hem, lägger rätt i position och tidigt bidrar i speluppbyggnaden. Mycket ork, många löpningar, samt en bra och stöttande lagkamrat på planen.

Flera av namnen på listan finns/fanns överallt på planen. Våra svenska ess Stefan Schwarz och Tobias Linderoth var goda företrädare på den här positionen. Defensiva mittfältare, som Roy Keane, som inte är med på listan, är ofta älskade av de egna/egna fansen och hatade/fruktade av motståndarna. Så kallade kultspelare.

Nåväl, till listan. Och som vanligt. Kom gärna med egna namn och synpunkter på de jag har valt ut.

10. Jan Ceulemans, Belgien

Det pratas mycket Belgien nu, det pratades nästan lika Ceulemans på mitten av 80-talet och under min uppväxt som ungdomsspelare i bland annat Lekstorps IF var det Ceulemans kraftfulla skott och spelstil vi imponerades av.

9. Andrea Pirlo, Italien

Har lyckats hålla sig kvar på toppen närmast osannolikt länge och tillhör i sommar fortfarande stjärnorna i både VM och Italiens landslag. Världsmästarregissör 2006. Passningsläggare och frisparksskytt av rang.

8. Johan Neeskens, Holland

Har spelat två VM-finaler som central mittfältare och gjorde mål i den första, mot Västtyskland 1974. Bar ett tungt lass i det holländska lag som gick till final även 1978 och förlorade mot Argentina.

7. Bastian Schweinsteiger, Tyskland

Bemästrar precis som lagkamraten i landslaget och Bayern München, Philipp Lahm, flera olika roller på en fotbollsplan. Slog igenom som mer djupledsgående och teknisk spelare i VM 2006, nu klok ”gubbe”.

6. Gilberto Silva, Brasilien

Här höjer ni kanske på ögonbrynen, men utan Silva inget VM-guld 2002. Det var bokstavligen han som bar Brasiliens stora stjärnor Ronaldo, Ronaldinho och Rivaldo mot finalen i Tokyo. Grym på att täcka boll.

5. Didier Deschamps, Frankrike

Lagkapten för det franska lag som besegrade Brasilien i finalen och vann VM-guld 1998. Höll ihop styrkorna både på och utanför planen. Nu fransk förbundskapten. En riktig vinnare.

4. Xavi Hernandez, Spanien

En av världens genom tiderna främsta passningsspelare. Världsmästararkitekt 2010, nu ifrågasatt, men trots det trolig startspelare när VM väl drar igång.

3. Xabi Alonso, Spanien

Spelar emellanåt en något undanskymd roll när det spanska fotbollsundret skall förklaras, men har hela tiden burit upp laget. Kanske mest ihågkommen för att ha spelat vidare, trots att ha blivit sparkad i bröstet av Nigel de Jong i VM-finalen 2010.

2. Dunga, Brasilien

En av fyra brassar i världslaget efter VM-guldet 1994. Spelade totalt tre VM-turneringar – och ”fick” Jonas Thern utvisad i semifinalen. Personifierade det hårdare och mindre samba-inriktade Brasilien under USA-VM.

1. Patrick Vieira, Frankrike

Återigen en personlig favorit ni möjligtvis kan han synpunkter på. Jag älskade fransmannens förmåga att alltid stå rätt och fånga in motståndare. Spelade två VM-finaler (98 och 06), vann en. Hårdför, respektingivande.

***

Mitt All Time All Star World Cup Team innehåller nu tre spelare.

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina..

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

Defensiv mittfältare: Patrick Vieira, Frankrike.