Alla tiders bästa vänsterbackar!

Det fanns en tid då ytterbacken ansågs vara lagets svagaste spelare, den tekniskt minst begåvade, sällan inblandad i några offensiva aktiviteter och i defensivt i skymundan av den viktigare liberon eller mittbacken.

I dag är många vänsterbackar konditionsmässiga monster och både tekniskt och taktiskt i klass med de skickligaste mittfältskreatörerna.

Jag var själv ofta vänsterback och vågar påstå att jag med enkelhet klassar in i den första beskrivningen.

En av mina tidigare favoriter på positionen är Spaniens Sergi, som om han tillhört dagens gyllene generation mycket väl kunnat konkurrera ut både Alba och Capdevilla.

Den här listan innehåller kvalitet rakt igenom, där det smärtade att placera Brehme och Lizarazu utanför pallen.

En av Sveriges främsta vänsterbackar genom tiderna är IFK Göteborgs Stig Fredriksson, som dock aldrig fick spela något VM.

Synpunkter på detta?

10. Alberto Tarantini, Argentina

Utseendemässigt hade Argentinas världsmästarback från 1978 platsat i vilket hårdsrocksband som helst under 80-talet hårfagra period. Fotbollsmässigt höll han för ytterligare ett VM-slutspel (1982). Gjorde ett av målen i misstänkta läggmatchen (6-0) mot Peru 1978.

9. Sergi, Spanien

Spelade två VM-slutspel (1994 och 1998) för Spanien, där chanserna att gå långt 98 slarvades bort genom en onödig förlust i öppningsmatchen mot Nigeria.  Beskrevs som en ”modern ytterback”.

8. Fabio Grosso, Italien

Ifrågasatt inför och under VM 2006, hjälte genom sitt avgörande mål i förlängningen i semifinalen mot Tyskland och genom att sätta den avgörande straffen i finalen mot Frankrike.

7. Eric Abidal, Frankrike

Spelade en VM-final (2006) och uppmärksammades senare för en levertransplantation under tiden i Barcelona. Senast i Monaco. Rönte stor framgång även i Lyon.

6. Andreas Brehme, Tyskland

Gjorde enda målet i en av tidernas tristaste VM-finaler (Argentina, 1990) och blev på så vis stor hjälte. Spelade ytterligare två VM-turneringar (86 och 94) för Tyskland och nådde final även 86.

5. Paul Breitner, Tyskland

Gjorde ”en Lahm” långt före Phillip när han karriärvandrade från vänsterbackspositionen till central mittfältare. Världsmästare som vänsterback 1974.  Spelade final även 1982. Gjorde mål i båda finalerna. Inte illa!

4. Bixente Lizarazu, Frankrike

Ytterligare en världsmästare (1998), som via sin spelstil höjde värdet på positionen vänsterback. Offensivt inriktad och mångas favorit, delaktig även i den franska VM-floppen 2002.

3. Paolo Maldini, Italien

Det var som vänsterback denne fantastiske försvarsspelare slog igenom i en backlinje i Milan bestående av Tassotti, Costacurta och Baresi. Spelade fyra VM-slutspel (1990-2002) och tog medalj i två. Italiens meste VM-spelare med 23 matcher.

2. Roberto Carlos, Brasilien

Uttagen i Fifas VM-lag både 1998 och 2002. Världsmästare 2002 och beundrad frisparksskytt. Ta en titt på det här målet, minns och njut. Dessutom en härlig personlighet.

1. Philipp Lahm, Tyskland

Gör i Brasilien sitt tredje VM-slutspel och jagar första titeln. Debuterade i hemma-VM 2006 och var under sin tidiga landslagskarriär vänsterback. Nu aktuell både som mittfältare och ytterback, sannolikt till höger. Klok? Mycket.

***

Om ni har hängt med har ni koll på hur mitt All Time All Star World Cup Team har utvecklats hittills. Tar tacksamt emot reaktioner på spelare ni saknar eller synpunkter på listan/laget i allmänhet. Återkommer med en ny position i morgon.

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina..

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

Vänsterback: Philipp Lahm, Tyskland.

Defensiv mittfältare: Patrick Vieira, Frankrike.

***

Här listade jag och GP-kollegan Fredrik Janlind VM:s 30 största stjärnor. Ni kan inte gissa vem som är etta …

***

Fyra dagar kvar till VM och arenan i Sao Paulo, där premiären mellan Brasilien och Kroatien spelas på torsdag, är inte färdigbyggd. Och jag som känner att jag ligger efter i förberedelserna …

2 kommentarer om “Alla tiders bästa vänsterbackar!

Kommenteringen är stängd.