VM:s bästa mittbackar genom tiderna

Noterar att det blev viss italiensk och fransk övervikt på den här listan. Min etta är odiskutabel. Jag kan verkligen inte se en bättre och smartare mittback än Baresi, även om jag såklart är ”färgad” av hans insatser i klubblaget (AC Milan). Kom ihåg, detta är en lista grundad på insatser i VM.

10. Patrik Andersson, Sverige

Har hamnat i skymundan när 94-laget prestation sammanfattas. Sveriges bäste mittback genom tiderna – och tycker ni att jag svär i kyrkan får ni gärna komma med bättre och mer framgångsrika förslag.

9. Laurent Blanc, Frankrike

Den store ledaren när Frankrike gjorde vad en hel nation drömde om 1998. Nu framgångsrik manager för Zlatan & Co i Paris.

8. Daniel Passarella, Argentina

Hängde med över flera mästerskap och spelade final och vann både 1978 och 1986. En intelligent mittback.

7. Gaetano Scirea, Italien

Ännu en världsmästare. Hårdför, närmast hänsynslös om det behövdes backade Scirea upp det Italien som gick hela vägen 1982.

6. Lucio, Brasilien

Brasiliansk fotboll har historiskt sett handlat om de offensiva, uttrycksfulla spelarna. Lucio var full i fan, men en djävulskt skicklig försvarsspelare. Tuff? Yes!

5. Franz Beckenbauer, Västtyskland

Höll en liberoroll i det tyska världsmästarlaget från 1974 och deltog både i speluppbyggnad och anfallsattacker. Mästare även som förbundskapten 1990.

4. Carles Puyol, Spanien

Spelar som en matador och bar fram Spanien i Sydafrika för fyra år sedan. Jag har alltid uppskattat Puyols inställning, stora hjärta för sina lag och förmåga att aldrig ge upp.

3. Marcel Desailly, Frankrike

Det var inga dåliga mittbackar Frankrike ställde upp med under storhetstiden vid sekelskiftet. Desailly var hårdast av dem alla, älskad av de egna.

2. Fabio Cannavaro, Italien

Utsedd till VM:s bäste spelare 2006 och det gick egentligen inte att ha en annan uppfattning. Tämligen kort, men nickstark. Elegant positionsspelare – påminde en smula om Thiago Silva.

1. Franco Baresi, Italien

Alla tiders bästa mittback. Jag har i alla fall aldrig skådat en mittback som så fullkomligt hade den egna backlinjen och motståndarnas anfallare i sin hand. Oerhört skicklig på att ställa offside och håll ihop sin backlinje.

***

Då börjar laget ta form. Sex spelare hittills. All Time All Star World Cup Team. Bara i den här bloggen. 🙂

Målvakt: Ubaldo Fillol, Argentina..

Högerback: Carlos Alberto, Brasilien.

Mittback: Franco Baresi, Italien.

Vänsterback: Philipp Lahm, Tyskland.

Defensiv mittfältare: Patrick Vieira, Frankrike.

Offensiv mittfältare: Zico, Brasilien.

3 kommentarer om “VM:s bästa mittbackar genom tiderna

  1. Tjena!

    Läste din artikel och såg att du skrivit att Cannavaro blev utsedd till bästa spelaren i vm 2006. Detta tror jag är faktafel då jag nästan är 100 på att det var Zidane som fick den utmärkelsen.

    //Kalle

  2. Att du är lite för ung för att ha upplevt Bobby Moore kan jag köpa, men hade ni inte tv när Klaus Augenthaler dominerade i Italien 1990?

Kommenteringen är stängd.