Infernaliskt, Chile

Ser framför mig rubriker i stil med ”Malmöstjärnans VM-glädje i natt” och ”Hamréns tunga kväll” efter Chiles fartfyllda 3-1 på Australien.

I alla fall någonstans, i någon tidning.

Nå, nu spelade visserligen Miiko Albornoz inte en enda minut av sydamerikanernas VM-premiär, men glad var han när han klungfirade Jean Beausejours spik i kistan alldeles i slutet.

Det blev onödigt spännande, särskilt med tanke på den raketliknande starten, där tunga australiensare stundtals tunnlades av både boll och spelare och där åtminstone jag tänkte på Spanien och hur i hela världen ytterligare en spansk förlust (Chile och Spanien möts i Rio 18 juni) skulle påverka den spanska självbild som redan skakats i djupet.

Chile imponerade med effektivt kortpassningsspel, stor rörlighet och infernaliska attacker i Australiens straffområde. En fröjd för ögat.

Sveriges förbundskapten Erik Hamrén, som sitter i SVT:s VM-studio i Rio, ville ha med Albornoz i det svenska landslaget. Albornoz tackade nej, delvis påverkad av den debatt som följde i kölvattnet av villkorliga domen om sexuellt utnyttjande av minderårig.

Nu är Albornoz en av två VM-spelare från årets allsvenska. På sportsliga grunder är det fullt rimligt att anse att Malmöbacken hade varit en förstärkning i det svenska landslaget.

***

Några övergripande noteringar efter två VM-dagar med totalt fyra matcher.

Vi har fått se många mål. Totalt 15 och nästan fyra i snitt per match. Bra.

Vi har sett två felaktigt dömda straffar gå i mål. I går Neymars efter Freds fall, i dag Xabi Alonsos efter Diego Costas fall. Tufft läge för domarna.

Vad mer? Tre av fyra matcher har vunnits av syd- eller mellanamerikanska lag: Brasilien, Mexiko och Chile. Möjligen väntat, men åtminstone ett någorlunda bevis på den historiskt kopplade sanningen att världsdel spelar roll.

Ingen kunde dock förutse att Holland skulle göra slarvsylta (gillar det ordet) av Spanien. För det första: Spanien förlorar i princip aldrig fotbollsmatcher. För det andra: I så fall aldrig med mer än ett mål.

Nu handlar det först om att samla upp smulorna efter förnedringen i Salvador och därefter vinna mot Chile som har vittring på åttondelsfinal.

Det, mina damer och herrar, är ingen lätt uppgift, ens för en regerande världsmästare.

***

Och så har David Luiz gjort klart med Zlatan Ibrahimovic PSG – och blir därmed klubbkamrat med landslagskompisen och mittbackskollegan Thiago Silva. En grymt bra värvning.

***

Läggdags här nu. Klockan är 03.13 svensk tid och jag gör till tonerna av polissirener tidig reträtt inför en lång lördag, som bland annat innehåller bevakning av Argentinas träning på Maracana.

3 kommentarer om “Infernaliskt, Chile

  1. Men vad är detta? Jag vill läsa om blåvitt: håller deras spel i VM? Är Robin Söder lösningen på Hollands anfallsproblem? Är IFK Göteborgs tiki-taka omodernt? Vad äter Jakob Johansson till frukost i juni månad?

    1. Kul att du nämner det. Svaret på dina frågor är närmare än du tror. 🙂

Kommenteringen är stängd.