Du missade ett gult, Jonas

Det svenska domarteamet med Jonas Eriksson i spetsen klarade VM-premiären USA-Ghana på ett utmärkt sett. Enda ”missen” var ett uteblivet gult kort på Sulley Muntari i slutet av första halvlek efter en våldsam glidtackling på Jermaine Jones.

Samme Muntari varnades på tilläggstid i andra halvlek, vilket – om han fått det första kortet – då skulle ha varit rött.

Övriga svenskar i teamet var VM-debuterande assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark.

Matchen innehöll inga straffsituationer, inga tveksamma offsideavblåsningar och inga andra uppseendeväckande situationer ute på planen.

Med andra ord en bra och tämligen lugn dag på jobbet för det svenska domarteamet.

Matchen vanns av USA med 2-1 efter sent segermål av John Brooks på en korrekt dömd hörna.

Matchens mål var annars Ghanas kvittering en stund tidigare, där Asamoah Gyan klackade fram bollen till Andre Ayew som smekte in den med en vänster yttersida till höger om Tim Howard i USA:s mål.

Clint Dempsey gav USA ledningen med 1-0 redan efter 29 sekunder, VM:s hittills snabbaste mål och det femte snabbaste VM-målet genom tiderna.

Rekordet innehar Turkiets Hakan Sükür som gjorde 1-0 mot Sydkorea i VM 2002 redan efter 11 sekunder.

Några noteringar från Jonas Erikssons insats:

30. Ghanas Mohammed Rabiu varnas efter att ha hoppat in en tackling på Kyle Beckerman. Ett riktigt beslut.

32. Clint Dempsey föll ihop med smärtor i ansiktet efter en spark på näsan av John Boye. Jonas Eriksson bröt, när han upptäckte att Dempsey låg kvar, spelet, men borde kanske ha tagit frispark till USA i förstaläget.

45. Sprayade bollens och murens placering när Alejandro Bedoya sköt en frispark från vänster. Rakt och fint.

Notabelt också att Eriksson lade till fem minuter i båda halvlekarna. Skälet i första halvlek var Dempseys nässkada, mer oklart vad de extra två minuterna härrörde från i andra.

Den hetaste situationen var den på tilläggstid i första halvlek när Muntari flög in en glidtackling på Jones, som sprattlade med benen i ansiktet på Muntari och viss irritation uppstod. Jonas lösning: Kallade till sig spelarna, manade till lugn och borde troligen dessutom ha varnat Muntari.

Waris Majeed, tidigare BK Häcken, fick inte hoppa in.

Vi som minns Erik Fredrikssons missade hands på Maradona och Bo Karlssons miss när han varnade fel nigeriansk spelare i VM 1994 var ändå nöjda.

Jag tycker att insatsen bör räcka till ytterligare en match i VM.

2 kommentarer om “Du missade ett gult, Jonas

    1. Kändes lite skumt att sitt och följa domaren under matchen, nästan Friskklass!

Kommenteringen är stängd.