Amerika – omöjligt europeiskt VM-uppdrag

Om tre av Europas världsmästare – Spanien, England och Italien – försvinner direkt är myten bekräftad. Det skall till mirakel för att flyga VM-pokaler österut från Brasilien. Costa Rica, däremot, är på väg mot något stort.

Brasilien, Chile, Colombia, Mexiko, Costa Rica och Argentina – alla ligger i omkörningsfil mot nästa runda, vill det sig ”väl” får de formstarka latinamerikanska VM-nationerna sällskap av Uruguay och kanske även Ecuador.

Sommarens VM i är åttonde upplagan av fotbollens finaste mästerskap som arrangeras i Amerika. Vid varje tidigare tillfälle har det slutat med sydamerikansk seger. Uruguay 1930, Uruguay 1950, Brasilien 1962, Brasilien 1970, Argentina 1978, Argentina 1986 och Brasilien 1994.

I Europa kallas det förbannelse. Eller åtminstone mental och statistisk uppförsbacke.

Inledningen på årets VM stärker tesen att det gått grus i maskineriet för vissa av de europeiska stornationerna. Förklaringarna är dock olika.

England är inte bättre, Spanien i en motivationsmässig generationsväxling och Italien allt för beroende av Andrea Pirlos geni och Mario Balotellis oberäknelighet.

Vi fick sidor av det i går. Som Pirlomagi. Efter en halvtimme satte Juventusmittfältaren en djupledsboll mot det öppna hav som uppstått bakom Costa Rica backlinje. Följt av lite Balotellifrustration. Milananfallaren fick en märklig felträff och lobbade Pirlos passning en bra bit utanför.

Strax efter, nytt Pirlopass, nickskarv och nytt skott – nu på mål. Men Balotelli som brittisk frälsare? Icke.

Med två minuter kvar av första halvlek sprang Italiens mittback Giorgio Chiellini in i Costa Ricas anfallare Joel Campbell, som föll och borde haft straff.

Rättvisa skipades i stället en minut senare när en omarkerad (var höll du hus, Chiellini?) Bryan Ruiz vid bortre stolpen nickade in bollen i Gianluigi Buffons nättak.

Costa Rica har deltagit i tre VM-slutspel, bara en gång har de tagit sig vidare från gruppspelet. Ni vet förstås precis som Olle Nordin vilket år vi talar om. VM i Italien 1990 var latinamerikanernas första världsmästerskap. Och det bästa.

Det vill årets upplaga ändra på.

Och Los Ticos är banne mig på god väg, trots att VM-lottningen placerade dem i en dödsliknande grupp ihop med Uruguay, England och Italien.

England är redan borta och resultatet på midsommarafton innebär att Uruguay och Italien – två av förhandsfavoriterna i hela VM – gör upp om den sista åttondelsplatsen. Och vad bättre är.

Drömmen om en kvartsfinalplats i Brasilien är i allra högsta grad realistisk. Motståndarna i åttondelsfinalen hämtas från VM:s hittills svagaste grupp där Elfenbenskusten, Japan och Grekland gör upp om andraplatsen bakom Colombia.

***

Ur ett europeiskt perspektiv: Tur att vi har Tyskland och Frankrike. Stark start, spännande fortsättning.

 ***

Se nu inte detta som kritik, Erik Hamrén, men om Celso Borges kan spela en betydande roll för Costa Rica i detta VM-slutspel borde åtminstone en allsvensk spelare plats i Sveriges EM-kvaltrupp?