Kan detta verkligen stämma?

Gjorde en snabb statistikscanning på förmiddagen och slogs av några saker.

Det görs väldigt mycket fler mål i år än i Sydafrika för fyra år sedan. Tre mål i snitt per match, jämfört med bara 2,3 mål per match 2010. Positivt.

Dessutom är frekvensen gula och röda kort något lägre nu än i senaste VM. 2,7 varningar per match nu jämfört med 3,8 i Sydafrika. Det går att tolka på två sätt. Jag har inget emot domare som visar ut spelare eller varnar dem, hellre det än att spelare kommer undan med fusk. Jag hade gärna sett några fler gula kort för filmningar här i Brasilien. Eller så är matcherna snällare och spelarna beskedligare nu. Fastnar för det första alternativet. Viktigast är ändå alltid att domarna är konsekventa så spelarna vet vad som gäller.

En mycket intressant och överraskande indikation är matchernas faktiska speltid, alltså det antal minuter bollen verkligen är i rullning. Här har skett en avsevärd försämring, från nästan 70 minuter i Sydafrika till 55 nu. Kan det verkligen stämma och hur förklarar vi det? Min känsla är inte att spelare maskar och medveten dröjer med inkast, insparkar, frisparkar och hörnor. Är er?

Och så hittar jag på Fifas hemsida det där spelarindexet, som mäts av en av VM:s sponsorer och visar vilka spelare som egentligen har störst positiv påverkan på sitt lags prestation. Allt mäts. Tacklingar, passningar, skott, mål, löpmeter och så vidare.

Bäst är Frankrikes Karim Benzema, följt av Hollands Robin van Persie och hans landsman Arjen Robben. Intressant lista. Ni hittar den här.

Mest imponerande med Hollands toppnotering om tio lagmål är att alla har tillkommit i öppet spel. Inga straffar eller fasta situationer. Finns alltså ännu mer att hämta ur den holländska offensiven. Häftigt.

Skytteligan kan sluta hur som helst. Många av de stora kanonerna finns med på två mål eller fler. Bäst är brassegunstlingen Neymar Jr på fyra, följt av nämnda Benzema, van Persie och Robben på tre, samt Enner Valencia från Ecuador och Thomas Müller från Tyskland. Det blir tajt där. Jag har tidigare tippat Lionel Messi. Han har avgjort Argentinas båda matcher hittills och ligger i vinnarhålet på två mål.