VM:s sjukaste – någonsin

Italien blev en munsbit, en tugga på väg till åttondelsfinal när Uruguay bet sig kvar i matchen? Så Luiz Suárez har fotbollsvärldens märkligaste psyke och mest idiotiska beteende? Jaja, hoppas segern smakade och till Fifa: Glöm inte stänga av svinet. Direkt.

Det händer att spelare får frågor om vilka motståndare de räds mest i den kommande matchen, om det finns någon särskilt att se upp med. Nästan alla svar handlar om att man som spelare inte är rädd för någon alls men har respekt för motståndaren ”som har många kvaliteter”.

Här kan vi ta Luis Suárez som exempel. En av VM:s få kannibaler.

Jag minns hur den skickliga anfallsspelare bet Chelseas Branislav Ivanovic i armen i England förra våren och som straff av FA fick stå över tio matcher. Det var ett hårt straff och motiverades med att Suárez begått liknande dumheter tidigare. Bitit folk, tuggat på dem.

Jag vet att vi nu står inför en debatt där många kommer föreslå liknande åtgärder, hur Fifa i efterhand borde granska sekvensen där italienske vänsterbacken Georgio Chiellinis vänsteraxel plötsligt blev en del av VM-historien och där Uruguay två moment senare genom Godin ryggnickade sig fram till åttondelsfinal efter en välslagen högerhörna.

Det är möjligt att det saknas paragrafer i VM:s regelverk som föreskriver avstängning efter att ha ätit av motståndarna, men jag föreslår att vi gör det enkelt för oss.

Låt honom åka hem nu, låt honom lämna Brasilien, låt Uruguays fotbollslandslag och dess befolkning njuta av avancemanget i VM och Suárez förpassas till historien.

Som VM:s sjukaste spelare någonsin.

28 kommentarer om “VM:s sjukaste – någonsin

 1. Sämsta jag har läst på länge. Populistiskt och utan rim och reson. Såg du matchen? Avser ordvalet ”Tuggat” att han äter en motståndare eller bara du som slänger dig med förstorade beskrivningar som är långt från verkligheten?
  Suares agerar fel men tycker att man kan uppröras bra mycket mer över filmningar som ger straffar och förstör spelet eller för den delen Scoles dobbarpå mild eller Kean som skadar en motståndare medvetet och gjorde honom till en fotbollsinvalid.

  Kalla honom kannibal och svin säger mer om GP och eran journalistisk än vad det berättar om suarez och vad som hänt under matchen.

  Helt klart är detta bland det sämsta som producerats och mest osakliga jag läst i GP på länge.

 2. Ett gott råd, kan vara bra att hålla sig nykter om man ska skriva artiklar i tidningar.

 3. VM:s sjukaste spelare är och var Harald Schumacher:s attack på Patrick Battiston under VM 82. Vad Suarez gjorde är småpotatis jämfört med vad Schumacher gjorde och Schumacher fick spela vidare, ingen avstängning.

  1. Brutalt spel har en tendens att falla in i det ”vardagliga”. Märkligt egentligen. Du har en poäng. Den attacken var vidrig.

 4. Under all kritik!
  Total avsaknad av rimliga persektiv och proportioner. Visst gjorde han en väldigt dum grej men den här populistiska journalistiken är under all kritik och det förvånar mig oerhört att ingen satt stopp för den.

  Var precis på väg att teckna ett abonnemang men är den här nivån representativ för tidningen, lägger jag hellre slantarna någon annanstans.

  1. Varken Balkander eller någon redaktör på GP ger svar på våra kommenterar. Lika fega och hjärnbefriade som krönikan.

 5. Kom igen Balkander, efter det där inlägget platsar du inte ens på Aftonbladet. Både du och dina chefer borde skämmas som släppt igenom detta.

  1. Jag skäms faktiskt inte. Och vad gäller Aftonbladet, de har många skickliga journalister.

 6. vi är vana i Sverige vid att rödvinsvänstern kramar om förövaren snarare än offret, vilket kommentarerna nedan är bra exempel på. Skulle vara kul att veta om ni hade varit lika förlåtande om han tuggat på t.ex era barn ?

  1. Du kanske kan börja med att lära dig att läsa, ingen försvarar Suarez, poängen är att Balkanders krönika håller nivån som värsta skvallerblaska. Och GP slår upp den i första sida. Balkander är uppenbart irriterad på Suarez, gott det kan han vara, men han verkar inte kunna hålla isär sina känslor för Italien och god journalistisk. Även om det är en krönika finns det gränser. Om jag vore redaktör för denna tidning skulle jag haja till innan den förlorar ännu en prenumerant i dessa tuffa tider för tidningar. Och vad har rödvinsvänster med det här att göra? Är du go eller? (det var det som Suarez sa till Chiellini sägs det: är du go eller? Jag gillar min pasta al dente)

  2. Hur lyckades du få in politik i detta??? jag är höger o gillar inte alls artikeln o är varken Uruguayfan el italienhatare

 7. Det här med att peka ut en grabb med uppenbara psykiska problem för ”svin”.
  Jag vet inte..
  Vad skickar det för signaler till övriga samhället.
  Naturligtvis skall han stängas av.
  Samtidigt lär det bli fortsatt återkommande besök hos den psykiatrer som hjälpt och hjälper Suarez vidare i kampen mot demonerna.
  Han är inte direkt ensam om det.

  1. Det är min poäng, tack för att du förklarar det bättre. Samtidigt blir jag som prenumerant på GP väldigt irriterad, det är inte en dagstidnings uppgift att komma med personliga påhopp. Balkander kunde ha skrivit denna krönika mycket bättre istället för den låga nivån den håller nu. GP tappar trovärdighet så in i bomben när de släpper ut något så oreflekterat.

   1. Exakt. Det är pinsamt och inte värdigt en stor dagstidning att sänka sig till en sån pöbelmentalitet. Suarez kommer att helt rättvist straffas av Fifa, men vad hände med den objektiva nyhetsrapporteringen? GP borde skicka hem Balkander från Brasilien.

    1. Både blogginlägg och krönikor skall vara och är personligt skrivna/subjektiva. Nyhetstexterna däremot är alltid, i den utsträckning det är möjligt, objektiva.

   2. Det var inte oreflekterat, men skrevs – som mycket annat under ett VM i annan tidszon – på begränsad tid. Tar gärna en djupare diskussion om trovärdighet.

  2. Många tycks ha fastnat på ordet ”svin”. Tycker oavsett psykologisk diagnos att hans tilltag skall bedömas på samma måttstock som övriga spelare.

 8. Suarez behöver visst hjälp, det enda svinet här är du Balkander, som kan ta dig såna friheter i en dagstidning och inte blir stoppad av din redaktör. Tänk lite innan du skriver.

  1. Jag vidhåller att hans beteende var svinaktigt. Fifa verkar dela den bedömningen.

Kommenteringen är stängd.