Med Robben är allt möjligt

Jag vet att vi inte är överens, men jag gläds åt att Arjen Robben är vidare i VM. Var det straff? Kanske inte där, men absolut efter en knapp timme, där två mexikanska spelare träffade en bollförande holländares ben.

Efter 18 dagars VM-spel ser vi konturerna. Vi har upptäckt Colombias James Rodríguez, vi har noterat Brasiliens oförmåga och avsaknad av anfallstyngd, vi har glatts åt Messis leverenser och vi har sett favoriter falla.

Lördagen gav oss ett makalöst straffdrama där en chilensk ribbträff i förlängningen räddade både Luiz Felipe Scolari och VM:s fortsättning, söndagen ytterligare en mexikansk VM-fadäs; nationens sjätte förlorade åttondelsfinal – på raken!

Detta Mexiko, som genom Guillermo Ochoa haft turneringens främsta målvaktsspel, hade Holland nedstoppad i en ask, men backade hem, bytte ut spelare och stod till slut där som förlorare.

Holland skulle inte vara här, inte nå en kvartsfinal, men bytte efter 5-1-segern mot Spanien färdplan. Jag uppfattade ett harmoniskt Oranje efter ett besök på träningsstadion Estádio José Bastos Padilha tidigare under VM, jag imponerades av van Gaals fingertoppskänsla när Robin van Persie i går byttes mot Klaas-Jan Huntelaar, som sju tillslag senare hade nickat fram både Wesley Sneijder till ”turneringens renaste vristträff” och själv dunkat in en avgörande straff på tilläggstid.

Det är sådant, med tanke på hur lottningen ser ut, som gör att Nederländerna tänker i termer av final igen. Och med en spelare som Arjen Robben – straffixare, fartraket och i sin genre fullkomligt unik – finns inga synliga gränser.

***

Läser att Håkan Mild hävdar att svensk fotboll är ”helt fel ute” och att en grundläggande förändring av vår träningsmodell bör genomföras enligt devisen mer, bättre och tidigare. Förutom att Mild, i sin tidigare roll som sportchef för IFK Göteborg, länge hade en god möjlighet att påverka utvecklingen, är det svårt att ha en avvikande uppfattning i frågan. Ytterst få av sommarens VM-stjärnor har genat sig fram till Brasilien och medan vi hyllar en 20 år gammal bronsbragd ångar resten av världen, anförda av latinamerikansk järnvilja, mot prestationer våra bästa – Zlatan Ibrahimovic undantagen – inte är i närheten av. Varken tekniskt, fysiskt, taktiskt eller mentalt. Jag väljer därför att se Milds utspel som ett initierat skalv snarare än ett bitterklingande det var bättre förr.

***

Den latinamerikanska framfarten är ingen automatisk temperaturhöjare av det europeiska VM-intresset. Däremot är hetta en faktor och taktiskt instrument när förbundskaptenerna, som Louis van Gaal, lägger sina spelplaner. Första halvleken i Fortaleza var en energisparande och försiktig företeelse. Att Fifa för första gången tillåter och genomför ett nedkylningsstopp om tre minuter är vettigt, så länge det inte får karaktären av ett extra och i framtiden permanentat reklamavbrott.

***

Europa lever. Jag skulle precis pränta ned 3-0 till Amerika när Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar och Arjen Robben vände matchen mot Mexiko och reducerade till 2-1. Tack för det – och underhållningen!

***

Colombia-Brasilien kan sluta hur som helst. Och det har inte bara att göra med Colombias bästa VM-insats någonsin. Brassarna är märkligt tafatta.

***

Brasilien-Colombia

Holland-Costa Rica/Grekland.

Kvartsfinalerna tar sig.

13 kommentarer om “Med Robben är allt möjligt

 1. ”Jaja, hoppas segern smakade och till Fifa: Glöm inte stänga av svinet. Direkt. ”
  Detta är din formulering om Suarez. Det hade varit en perfekt formulering om den handlat om Robben. Världsfotbollen har blivit rätt sorglig.

   1. Fast här hoppas jag på Financial Fair Play. Många klagar på de amerikanska ägarna till Man U, Liverpool, Derby osv. Men dessa ägare vill tjäna pengar och dopar inte sina lag ekonomiskt.
    Robben är ändå en fuskare i mina ögon. Heja Costa Rica.
    Ha det bra.

 2. Tycker att notoriska fuskare som Robben skall stängas av länge. Han är ju så bra att han inte behöver fuska. Fifa är en skamfläck för fotbollen. Suarez straffas orimligt hårt. Även i England straffades han mycket hårdare för rasistiska uttalanden än Terry t.ex. Tycker att fuskare inom all idrott skall kunna straffas i efterhand. Några som borde ha stängts av är Toni Schumacher Västtyskland, Diego Maradona Argentina och Nigel De Jong Holland. Idrottsmän skall vara föredömen för ungdomen. Tycker en gammal gubbe 60+

  1. Delar uppfattningen om att idrottare skall vara föredömen. I Suárez fall var det ju just det som skedde, att han blev straffad i efterhand. Robben är ett delikat ämne. Precis som Suárez är han två sidor av myntet. Bäst och värst i samma person. 🙂

 3. Nu ser jag bara VM från tv-soffan men av de lag som är kvar är Nederländerna och Grekland de avgjort tråkigaste lagen att se på. Två simpla kontringslag som får problem så fort de skall föra matcherna. Nederländerna kontrade in fyra mål mot Spanien, och har därefter spelat tre svaga matcher. Förstår inte att de kan bli så uppskrivna.

  1. Tror det hänger samman med genom vilken spetskompetens målen tillkommit, kvaliteten på motståndet och förmågan att komma tillbaka från underläge.

 4. Har svårt att hålla med om Robben. Ok, han är en bra fotbollsspelare, men i varje match försöker han skaffa sig till fördelar genom att fuska. Sådant skall inte uppmuntras. När han kastar sig i onödan borde han som alla andra spelare få gult kort.
  Betr. Suarez och lämpligt eller för hårt straff. Hade inte lämpligt straff varit att han fick spela vidare, men bara med munkorg, som hundar har ibland. Det straffet tror jag hade ”bitit” bättre och varit individuellt.

  1. Lurig fråga. För det första: Alla spelare försöker, när det är möjligt, skaffa sig fördelar. Få så tydligt och ofta som Robben. Min ”poäng” här är att han faktiskt skulle haft en straff, men precis som du är inne på också ett gult kort för filmning. Läser direkt efter matchen att han redan har bett om ursäkt för det. Ett slags tvångsbeteende, som en viss annan person blev rejält straffad för.

   1. vore inte en lämplig lösning vara att man aldrig får straff om man förstärker utan att man då helt enkelt har diskvalificerat sig för att en ny möjlighet att göra mål? På så sätt skulle en utstuderad fuskare som Robben tvingas ändra sitt beteende. Robben kommer aldrig vara en stor spelare i min bok så länge han fuskar men du balkander verkar ha desto större översyn med denna störning än vad du uppenbarligen hade för Suarez som du kallade svin och allt möjligt.

    1. Återigen: Straffixare/-fuskare är tyvärr kutym i världsfotbollen. 🙁 Spelare som försöker bita motståndare är fortfarande väldigt ovanligt. Jag ser fler svinaktiga beteenden är Suárez genom historien. De är inte svåra att hitta. När det gäller ditt förslag. Ja, men det kräver väl också bedömningar och kan innebära att motståndarna fritt kan kapa vederbörande lite hur som helst?

Kommenteringen är stängd.