Efter Platini och Zidane – Pogba?

Under den första storhetsperioden leddes Frankrike av frisparksguden Michel Platini, under den senaste av geniet Zinedine Zidane. Och nu? Det verkar som om Paul Pogba tänkte svara ”jag” på den frågan.

Varje lag behöver sin härförare, varje världsmästare sin förgrundsfigur. Om Frankrike ämnar klättra hela vägen upp på Corcovado och ta Kristusstatyn i hand måste mannen som höll ihop världsmästarna från 1998 och Europamästarna från 2000, Les Bleus nuvarande förbundskapten Didier Deschamps, fatta ett beslut.

Frankrikes stolta mästerskapshistoria är berättelsen om mittfältets betydelse. Hur 80-talets musketörer Jean Tigana, Luis Fernández, Michel Platini och Alain Giresse var grunden till det stolta, första hemmaguldet, hur sekelskiftets Patrick Vieira, Youri Djorkaeff, Emmanuel Petit, Didier Deschamps och Zinedine Zidane var utgångspunkten för VM- och EM-dubbeln.

Och hur det nästan alltid letats anfallare av tillräcklig klass att åtminstone platsa på bänken bredvid i omklädningsrummet (nej, jag har inte glömt bort Thierry Henry och David Trezeguet, ej heller Stephane Guivarc’h).

I Brasilien har publiken upptäckt det uppenbara. Frankrike fungerar bäst med en anfallare på planen. För Olivier Giroud blev det generande tydligt mot Nigeria. Hur han ständigt var steget efter och kom sekunden för sent. Hur hans närvaro inte enbart innebar missade egna chanser utan även anonymiserade Karim Benzema. Och hur allt vändes till det bättre när Giroud klev av och ersattes av Antoine Griezmann.

Där och då kan Didier Deschamps ha hittat den pusselbit som maximerar den franska truppens kapacitet.

Att med ett specialdesignat 4-5-1 – där Yohan Cabaye i sin Deschamps-position som smart och hårt arbetande balansmittfältare ger outtröttlige Blaise Matuidi och 1-0-nickaren Paul Pogba osjälvisk uppbackning – kunna hota från alla håll.

Frankrike är ett lag som spelar bollen framåt, löper framåt och vill vidare. Främsta företrädare här: Juventusstjärnan Paul Pogba.
Mycket tyder efter insatsen mot Nigeria på att Griezmann är redo att fylla skadade Franck Riberys kostym och att Mathieu Valbuena faktiskt har VM:s högsta inläggsprocent.

Hur det biter på ett gäng skakade brassar i en eventuell semifinal återstår att se.

Men att det här mästerskapet, precis som alla tidigare, handlar om att utnyttja det bästa av mittfältet – nu Valbuena, Pogba, Cabaye, Matuidi och Griezmann – är uppenbart.

Även för mannen med beslutet?

***

Efter bytet av Giroud hamnade Benzema i tre sylvassa avslutningslägen. Innan bytet? Just det.

***

Nigerias Vincent Enyeama har varit en av VM:s bästa målvakter, men sviktade i avgörandes stund, i en match där han dessutom svarade för en handfull räddningar av yppersta världsklass.

***

Känslan är att Les Bleus har mer att ge, att de i sin fulla potential har kraft nog att vinna en kvartsfinal.

***

Blaise Matuidi borde åkt ut. Det är bara att inse att vi upplevde ytterligare ett missat rött kort här.