Argentina saknar något

Det är något som saknas i Argentina och det handlar inte om individuell kvalitet.

Lionel Messi igen. Om det inte vore för Barcelonastjärnans magi och en stolpe vore Schweiz kvartsfinalernas stora överraskning. I stället är det som vanligt.

Det är gruppsegrarna som går vidare, det är de stora elefanterna som avancerar och ni som inte trodde att fotbolls-VM handlar om tradition får tänka om.

Fyra av åtta kvartsfinallag (Holland, Tyskland, Argentina och Brasilien) var bland de åtta sista även i Sydafrika 2010. Tre av dem – alla utom Holland – nådde kvarten också 2006. Tyskland är värst. De har spelat samtliga kvartsfinaler sedan 1954, Brasilien alla sedan 1994.

Om vi svenskar fortfarande 12 år efter Anders Svenssons stolpträff mot Senegal i VM:s åttondelsfinal i Japan 2002 grämer oss över små marginaler kommer Schweiz, där Blerim Dzemaili träffade stolpen i den 121:a minuten, älta förlusten mot Argentina till den dag Fifas huvudkvarter flyttas från Zürich.

Jag säger inte att de var nära seger, men de är värda aktning och allt tänkbar uppskattning. I Frankrike om två år kan Schweiz mycket väl vara ett semifinallag.

Jag såg Argentinas VM-premiär mot BosnienMaracana och minns hur ett krampaktigt och defensivt inriktat 5-3-2-spel byttes mot ett spänstigare 4-3-3 efter paus – och ett förlösande Messimål. Krampen återkom mot Iran, där de sydamerikanska VM-favoriterna (genom Messi) avgjorde först på övertid.

Först mot Nigeria, där samme Messi gjorde sitt tredje och fjärde mål, fick den dubble världsmästaren (1978 och 1986) anfallsspelet att flyta.

Och trots skada på Aguero har Alejandro Sabella fler högklassiga anfallsalternativ än någon annan VM-coach. Ett av de främsta offensiva vapnen, Angel di Maria, avgjorde VM:s fjärde förlängning med en vänster bredsida.

Trots det skapas för få rena chanser. Higuain kan bättre, Lavezzi lysa oftare och springa snabbare. Får vi det i kvartsfinalen på lördag?

***

Att Hollands Nigel de Jong missar kvartsfinalen mot Costa Rica har betydelse. Jag tyckte inte att Daley Blind höll samma mått mot Mexiko senast.

***

Vad hände med VM:s målfest? Argentina-Schweiz var femte åttondelsfinalen på raken med 0-0 i paus.

***

Vilka kvartsfinaler vi står inför! Skall vi säga Brasilien-Frankrike och Argentina-Holland i semifinal fram mot helgen?

***

Jonas Eriksson gör bra saker. Frisparken i slutet är riktig, varningsnivån konsekvent och att Shaqiri efteråt bad om ursäkt för utskällningen av Eriksson när denne stod i vägen visar på svenskens status. Sverige mot VM-final!

***

Kan vi vara överens om att Rodrigo Palacios discofläta leder tankarna till Roberto Baggio och omedelbart borde möta en sax.