Efter uselt IFK – äntligen VM

Jag råkade se delar av IFK Göteborgs match i Europa League i går kväll och är glad att VM fortsätter i kväll. För att sammanfatta Blåvitts insats för er som inte såg matchen: Usel. Beklämmande dåligt. Man kan i sammanhanget fråga sig om IFK-spelarna inte på något vis inspirerats av det pågående VM-slutspelet? Noll målchanser på 90 minuter från ett lag från Luxemburg. Är det rimligt?

***

Till något mycket roligare, fotbolls-VM, där ju i kväll Frankrike möter Tyskland och Brasilien tar sig an Colombia.

Två kanonmatcher som kan sluta hur som helst. Jag håller, faktiskt, Frankrike och Colombia som formmässiga favoriter.

Brasilien har känts överskattat från VM:s inledning och i ingen enda match har laget – med undantag för nye fixstjärnan Neymar Jr – imponerat under några längre stunder.

Fred och alternativet Jo är för begränsade som ensamforwards och hela knatteligan med Oscar, Fernandinho, Willian och Dani Alves har haft svårt att få fäste. Oscar var grym i öppningsmatchen mot Kroatien, men har sedan marginaliserats, Willian har hoppat in, men inte ändrat matchbilder och Fernandinho gjorde visserligen mål, men mot uppgivna och svaga kamerunier.

I dag är Gustavo Luiz avstängd och ersätts av Paulinho. Märkligt också hur passiva brassarnas mittbackar, Thiago Silva och David Luiz, varit vid några baklängesmål. Även om båda har fått mycket beröm hittills lyfter jag en varningsflagg för deras form och stabilitet med en spelare som James Rodriguez i kväll.

***

Såg ni Tyskland senast? Såg ni har darriga Mertesacker och Boateng var mot alerta algerier? Och den tidigare tyngden framåt lyste länge med sin frånvaro. Tyskarna är inte i form. Det tror jag Frankrike, med VM:s mest spännande lag, utnyttjar i kväll. Det blir i så fall Frankrikes första VM-seger över Tyskland sedan 1958.

***

Mina tips (och nu går jag enbart på dagskänsla):

Frankrike-Tyskland 3-1

Colombia-Brasilien 2-1

HollandCosta Rica 1-0

ArgentinaBelgien 1-2

***

Dagens krönika.