Blåvita missar gav tyskt guld

Rättmätigt. Historiskt. Spännande. Vackert. VM-guldet är ert, Tyskland!

Det finns en risk att Argentinas inhoppande anfallare Rodrigo Palacio drömde om en möjlighet i 97:e minuten, där han helt fri efter markeringsmiss av Mats Hummels lobbade bollen utanför.

Det finns en risk att Bastian Schweinsteiger vaknar med nackspärr och tre, fyra andra fotbollsåkommor på måndagsmorgonen.

Det finns en risk att han struntar i det. Tyskland var detta världsmästerskaps bästa fotbollslag. Till slut fick de även vinna finalen, den första med en europeisk slutsegrare på amerikansk mark.

Och om Holland gladdes över att ha använt samtliga spelare i sin trupp under VM skall Tyskland, världsmästare för fjärde gången, glädjes åt sina fantastiska inhoppare: André Schürrle, framspelaren, Mario Götze, avslutaren.

Målet var en enastående individuell prestation. Nedtagningen, beslutet, vänstervolleyn och glädjeexplosionen.

Jag gillade finalen. Hade inte förväntat mig så mycket, men uppskattade chanserna, gillade flödet och imponerades av kraften hos de centrala pjäserna. Mascherano, Schweinsteiger, Biglia och Lahm.

Vi fick en väntad matchbild i första halvlek. Stort tyskt bollinnehav, men … fler argentinska framstötar än tidigare, tydliga ytor bakom en högt ställd tysk backlinje, vilket gav flera rättvända tempoväxlingar av Messi i duell med Mats Hummels, ett plötsligt friläge för Gonzalo Higuain och ett korrekt avvinkat offsidemål från samme man.

Tyskland drabbades dels av sen vadskada på Sami Khedira före avspark, dels otäck hjärnskakning på ersättaren Christoph Kramer i duell med Ezequiel Garay och nytt skadeframtvingat inhopp (André Schürrle), samt två varningar på Bastian Schweinsteiger och Benedict Höwedes. De skapade också första halvleks bästa chans när Höwedes nickade Toni Kroos högerhörna i stolpen på tilläggstid.

Och när vi gick mot straffar och tempot sänktes kom inlägget från Schürrle som gjorde Super-Mario Götze odödlig och tronföljare till Brehme och Beckenbauer. Rättvist? Troligen.

***

Måste få det sagt: Oavsett vad det står i regelboken ogillar jag skarpt Manuel Neuers knä mot Higuains nacke i andra halvlekens flygande duell. Mina tankar gick till Toni Schumachers attack på stackars Patrick Battiston från VM 1982, den italienske domaren dömde frispark för Neuer.

***

Jag följde VM-finalen från en skånsk fiskarlänga i VikÖsterlen efter uppvärmning med strandfotboll i solnedgången. Bättre fäste i den sanden än på Copacabana.

***

Starkaste personliga minnet från VM i Brasilien: Stämningen och glädjen i gatukorsningen i Rio-stadsdelen Tijuca från vilken jag såg Brasiliens öppningsmatch mot Kroatien ihop med 30 000 brasilianare. Och de förväntningar den segern förstärkte.

***

Lionel Messi får alltså leva vidare i ett Stefan Holm-liknande förhållande till Diego Maradona. Mest, men inte högst.

 ***

I 88:e minuten klev en 36-årig målkung av Maracanas gröna gräsmatta: Tack för allt, Miroslav Klose!

***

Det sägs att en åskådare sprang in på Maracana under andra halvlek, det sägs också Fifa fått för sig att fyra miljarder tv-tittare inte har rätt till de nyhetsbilderna. För guds skull, skärpning Fifa!

***

Till sist: VM-trenden om en stark defensiv kryddad med offensivt tålamod och unik särprägel (Messi, Neymar, Robben och Rodriguez med flera) hos de framgångsrika ger mig hopp och önskan om en omedelbar insikt hos de beslutande om vad som gjort svensk landslagsfotboll framgångsrik. Och bygg runt Carlos Strandberg, vettja.

11 kommentarer om “Blåvita missar gav tyskt guld

 1. Jag tycker det är jättebra att man inte visar planinvasioner. Ger man inte töntarna någon uppmärksamhet kanske de slutar.
  Dessutom fick vi se fantastiskt vackra bilder…

 2. ”Det sägs att en åskådare sprang in på Maracana under andra halvlek, det sägs också Fifa fått för sig att fyra miljarder tv-tittare inte har rätt till de nyhetsbilderna. För guds skull, skärpning Fifa!”
  -Dagen innan matchen twittrade denne åskådare något i stil med att han skulle springa in på planen och att många skulle se honom. Denne tragiska figur hade alltså uppenbarligen planerat att försöka förstöra fotbollsfesten för miljarder människor bara för att själv få en plats i rampljuset. Hur kan man, liksom du, gode Balkander, argumentera för att denne man ska få sin önskade, men djupt oförtjänta, plats i rampljuset? Att ge honom den uppmärksamheten är att bana väg för andra idioter att göra samma sak. Killen förtjänar ingen uppmärksamhet men dock livstids avstängning från internationell fotboll, 100 000 i böter samt skäms-hatt och samhällstjänst i form av en månads städning på Copa Cabana! Comprende???
  Allt som händer på arenan som har ett signifikant nyhetsvärde borde naturligtvis uppmärksammas och föras vidare genom olika medier men ovannämnda aktivitet har dock inget existensberättigande via dirketsända rörliga bilder.

  För övrigt hoppas jag Kung Carlos knä är helt återställt så att han nu är redo för 60 minuter eller mer. Trots Carlos fantastiska prestationer hittills hoppas jag innerligt att Sonny o Co inser att ytterligare en klassanfallare måste in i truppen för att säkra upp vid eventuella skador och öka konkurrensen i årets Häcken-jakt på medaljplacering.

 3. Följde också matchen från Österlen, men jag tyckte nog att Neuners utrusning var beskedlig jämfört med attacken på Kramer, som i SHL/NHL hade inneburit 12 matchers avstängning och dryga böter … Neuner tog bara bollen och Higuain sprang på Neuner … that’s the difference.

   1. Jämför dem då så får du se.
    Higuain springer ”in i” Neuer och Garay gör en ”Sebastian Karlsson på Kahnberg”, om du är uppdaterad …
    Mycket, för att inte säga djävligt fult …

 4. Bygga runt en spelare från Häcken? Nu får du väl sluta med det här Häcken-fanzinet.

   1. Bättre förslag är att bevaka idrottslag som berör.
    Förslagsvis IFK, GAIS och ÖIS.
    Mycket överraskad att ni på tidningen ger Häcken sådant utrymme och speciellt då det inte kan bidraga till ökat intresse och intäkter för tidningen.

    Balkander skriv mer vad folk vill läsa på GP-blogg och mindre eget särintresse.
    Tack!

   2. Jakob Johansson, Sam Larsson, Amartey f d DIF, för att nämna några. Men de spelar ju inte i Häcken.

Kommenteringen är stängd.