Allsvenska publiken krymper

Pratade förstrött om Häckens publiksiffra mot Helsingborg (1700) i korridorerna på Gamla Ullevi efter matchen i går kväll. Den är såklart inget vidare, men heller ingen större överraskning, även om den sannolikt krympte efter beslutet att skjuta avsparkstiden från 19.00 till 20.00. Ingen tid för barnfamiljer i väntan på skolstart?

Däremot är det mer alarmerande att den senaste allsvenska omgången är den publiksvagaste på 45 omgångar.

Inte sedan omgång 5 i fjol har färre åskådare löst entré än de 43 905 som som såg de åtta matcherna i omgång 20.

Det ger ett snitt på 5 488 för omgången och sänker det totala snittet för allsvenskan 2014 till 7 177 per match.

Den siffran är i en jämförelse inte heller särdeles vass.

Sedan 2000 har snittet bara varit sämre en gång (2010).

Ni har siffrorna (efter säsong) här:

6976 (2000)

8441 (2001)

10180 (2002)

10208 (2003)

9768 (2004)

8691 (2005)

9423 (2006)

10258 (2007)

7787 (2008)

7952 (2009)

6518 (2010)

7271 (2011)

7210 (2012)

7627 (2013)

Var 2014 års slutsiffra hamnar har vi förstås ingen aning om. Störst påverkan har antalet streckmatcher. Och ju större försprång Malmö får desto mindre spänning – och därmed åskådare.

 

9 kommentarer om “Allsvenska publiken krymper

 1. Självklart är det den försenade avsparken som leder till att tusen och åter tusen barnfamiljer uteblir.
  Inte att Häcken är en klubb som väldigt få människor bryr sig om – faktiskt så intetsägande att inte ens bortasupportrarna bryr sig om att ta sig dit.
  Dessa sena avsparkar alltså…

  1. Den försenade avsparken fick mig att vända åter till garaget och den parkerade bilen…hade ovanligt tidig arbetsstart nästa morgon och orkade inte…var annars nyfiken på både hemmalaget och gästande Helsingborg. Läste dagen efter att det, som vanligt när Häcken spelar, varit en mycket sevärd match (inte bara i GP:s referat utan i ett flertal olika medier). Men jobbet är viktigast, liksom vilan inför det och den bilkörning som det innehåller. För många andra är nog jobbet än ännu viktigare orsak till att inte alltid kunna gå på fotboll ”live”, det kostar…och ”lyxen” att gå på live- arrangemang är nog en av de första besparingar som många måste ta till. En generell och viktig förklaring till de minskade publiksiffrorna. Klass- skillnaderna i det svenska samhället har ökat i många år nu.
   Sedan är ju TV och storskärmar en viktig förklaring, att se fotboll på TV idag är för många ett klart alternativ, tyvärr eftersom live- arrangemang alltid ger mer i totalupplevelse, vare sig det gäller idrott, musik eller teater.
   För att tala om det som Balkanders inlägg handlade om, minskade publiksiffror, i allsvenskan, inte Häckens låga publiksiffror.

  2. Tyket skrivet, av en pastor eller vad du nu är? Är du Gaisare ska du va gla, nedflyttningshotade superettalaget med spelare som nätt och jämnt platsat eller fortfarande skulle platsa i den enligt många så bedrövliga allsvenskan! Bajen och Gais har något för de flesta lag eftersträvansvärt – publik som oavsett vad som visas upp så kommer de! Andra s k föreningar får hålla sig till sponsorer av format, som Blåvitt, eller eget arbete och egna arrangemang som handbollens Sävehof och fotbollens Häcken. det kan inte hjälpas, det är lite trist att sevärd och skickligt utförd underhållning under matchtid inte lockar det s k folkflertalet, desto roligare är det då att Häcken med sympatisk inramning av arrangemang med annat än skrikig populärmusik i högtalarna på en nivå som överröstar alla försök till samtal och en småskalig framtoning som i och för sig inte passar på överdimensionerade s k gamla Ullevi, vilket namn förresten, lika fantasilöst som Blåvitts spel, Laget som alla spelbegåvade aldrig kan prestera i, om de inte anpassar sig till modellen..så har det nästan alltid varit, efter Bebbens tid…Rehn var ett rent undantag!

 2. Rubrik: ”Allsvenska publiken krymper”. Alltså, snart är alla dvärgar som går på allsvenska matcher.

 3. Ännu mer alarmerande är det ju att de 1700 på Häckens match inte var i närheten av den siffran. Häcken fortsätter med att salta sina publiksiffror för att inte verka totalt ointressanta för sponsorer och media. Kanske det lönar sig i långa loppet att ljuga? Men fel är det av Häcken – det mest ointressanta laget inom svensk elitidrott!

  1. Jag går ibland på Häckenmatcher med en kompis men annars går jag mest på IFK-matcher.
   Jag blir väldigt förvånad när publiksiffran för Häckenmatcherna meddelas. Nu tappade man en del publik vid Helsingborgsmatchen p g a förseningen men jag blev väldigt förvånad över beskedet om att det var 1700 åskådare.
   När vi tittade ut över Ullevi pratade vi om att detta blir nog den första match i allsvenskan med under 1000 åskådare! Det satt ju bara några spridda grupper på några olika ställen.

 4. Sanningen är väl att vi för närvarande har ett antal lag med obefintlig publik/drar obefintlig publik på bortaplan. dessa sänker snittet rejält. Häcken (sic!), BP, Falkenberg, mjällby m.fl. Gör en jämförelse mellan dessa lag och vad exempelvis Hammarby, Gais, Öis och kanske t o m Öster presterat i AS så ser vi nog var förändringen ligger.

  F ö.
  räknar vi bort Häckens ” hemmamatch” mot Ga:s riktiga hemmalag har väl häcken inte något publiksnitt att talat om?

Kommenteringen är stängd.