”Vibe bättre än Hysén”

Vi skiter i tabellanalyserna och fokuserar istället helt på synintrycket. IFK Göteborg just nu är bra, riktigt bra – kanske bättre än någon gång under Mikael Stahres tid som tränare.

Och jag ställer just den frågan till Mikael Stahre på presskonferensen. Igen. Jag måste ställa den frågan, för det är vad jag ser, vad jag tycker.

Samtidigt har vi en historia, där jag sågat Stahres IFK fler gånger än jag hyllat. Det var rätt att kritisera där, det är rätt att hylla nu.

Och det är därför vi skall strunta i tabellen. Utan tabell framför ögonen tillhör IFK Göteborg faktiskt ett av Sveriges just nu roligaste lag att titta på.

Jag uppskattar rörligheten. Jag gillar passningsspelet. Det snabba, det tydliga. Ett och två tillslag, ny position. Gefles spelare blev snurriga i bollen. Och publiken njöt.

Det finns alltid kommentarer efter sådana här matcher i stil med ”visst var de bra, men motståndaren då?”

Självklart är Gefle än lättare motståndare än AIK eller Malmö och möjligen är det så att 2-0-segern borta mot AIK i premiären är årets starkaste insats och viktigaste match.

Då var Blåvitt mer beroende av enskilda spelare, nu är laget mer komplett. Anfallsparet Gustav Engvall och Lasse Vibe är mycket bra. Jag skulle kunna skriva allsvenskans bästa, men jag har inte sett alla de andra det senaste så det struntar jag i.

Däremot kan jag jämföra med IFK:s senaste. Ni kommer ihåg spelarna, Söder, Stiller, Sobralense och Hysén. Enligt mitt sätt att se på det är Lasse Vibe i nuvarande slag bättre och viktigare än vad Tobias Hysén någonsin var i tidigare upplagor. I alla fall med ett bredare register. ”Tobbe” gjorde sig känd för uppoffrande defensiva löpningar, kryddat med ett sylvasst djupledsspel och precisa avslutningar. När han var i form.

Lasse Vibe har i många stycken samma egenskaper, men löper ännu mer. Ännu oftare och är – tycker jag – ännu mer bekväm med boll på små ytor än ”Tobbe” någonsin var. Dessutom tickar ju målen in.  16 nu och åter ensam i toppen av allsvenska skytteligan.

Tolka nu  inte detta som en sågning av Tobias Hysén, se honom mer som en referens för att få rätt perspektiv i hyllningen av Lasse Vibe.

Vibe är en mycket duktig fotbollsspelare.

Backlinjen? Prickfri. Kjetil Waehler? Målskytt igen, men Mats Gren vill inte kännas vid att han ihop med fotbollsutskottet har fattat ett förhastat beslut om Waehlers framtid.

Mittfältet? Mycket väl balanserat. Jag ville inte byta ut en bricka.

Alvbåge? Sysslolös.

***

Om vi ändå skall säga några ord om tabellen är de att det rent teoretiskt fortfarande kan bli guld. Stora silver är inte omöjligt, ett litet silver eller brons mer troligt.

***

Stahre log åt mig och höll med om att ”vi är bra” och jämförde med i fjol. Även då brände Blåvitt av en passage med många poäng, mycket mål och positivt spel.

Han sa också ”vi ligger där någonstans” – och jag ser det som ett medhåll.

10 kommentarer om “”Vibe bättre än Hysén”

 1. Balkander, om du jämför form etc på de tre västsvenska lagen i Allsvenskan just nu, vilka tycker du ser stabilast ut och har mest harmoni? Alla kan göra en toppmatch för att gå ner sig i nästa. Men vem tror du plockar flest poäng de sista omgångarna?

 2. Vaför talas inte om att det handlar om hur bra Waehler är nästa år som spelar roll ?
  Inte hur bra han är nu.

  Och inte ett ord om att han strax före premiären ville lämna för att flytta hem till Norge.

  Som en sann svikare.

 3. Glöm inte att Söder bidrog mycket till Vibes tio första mål och att en kreativ och bolltrygg Malangu och en Jakob som tar små steg hela tiden gör att anfallsspelet blir bra. Men så klart är Vibe fruktansvärt bra och Engvall går från klarhet till klarhet, tur att han fick chansen till sist. Bara inte alla dessa försvinner till nästa år, det räcker att Ludwig drar, han kommer att saknas.

 4. Jag har inga som helst problem med att Blåvitt inte förlänger med Kjetil. Men jag är lite orolig för balansen nästa år. Vem ska vara ”pappan” i laget och Vem ska vara härföraren i mittförsvaret bredvid Bjärsmyr? Känner mig ändå rätt säker på att Gren är på rätt väg.

 5. Missade kvällens match vilket känns illa så här i efterhand.
  Håller med om att Vibe och Engvall gör det riktigt bra men man får inte glömma att Hysén och Söder satte 23 tillsammans förra året. Det skojar man inte bort.

  1. Lite överdrivet att Vibe skulle vara bättre än Tobbe. Sammantaget är Tobbe klart bättre – bättre def, bättre 1-1, bättre huvudspelare, bättre avslutare, härförare, osv osv. Därmed inte sagt att Vibe var bra igår, men det har även många matcher han snubblat sig fram med bollen.

   1. Hur tänkte du nu? Jag kan köpa att Hyséns djupledsspel och måltjuvsegenskaper är bättre än Vibes men i utmaningsspelet, en mot en, är ju Hysén något av ett träben.
    Vibe excelerar i huvudspel och utmaningsspelet men framförallt så anser jag att IFK blir ett bättre lag med honom än med en Hysén på topp då Vibe är otroligt mycket mer inblandad i spelet.
    En Hysén på kanten däremot är ett bra vapen.

    1. Både Vibe och Tobbe är bra på en av de viktigaste delarna av fotboll – löpning, mycket och smart!

Kommenteringen är stängd.