När Örebro Vibererade

Vilken kväll vi fick, vilken match – och vilket sväng! Samtidigt håller jag med ”världens just nu bäste fotbollsspelare” Lasse Vibe om att matchen och bortalagets insats var långt ifrån maximal.

Hur ofta blir det 2014 sju mål i en allsvensk fotbollsmatch med IFK Göteborg i det ena laget?

Och hur ofta vinner IFK Göteborg bortamatcher på konstgräs i årets allsvenska?

Svar: Aldrig, på båda frågorna.

IFK hade inför matchen mot Örebro – som kom till spel med fem raka segrar – som mest gjort två mål på bortaplan i årets allsvenska.

Den noteringen dubblades på Behrn Arena, när en hel del handlade om att stå rätt.

Det skall, sanningen å säga, framföras att det bjöds på ett rätt taffligt försvarsspel av IFK Göteborg och det inbegriper i första hand Mattias Bjärsmyr och John Alvbåge. Både straffen, varningen och agerandet vid 1-2 kändes billigt från ”Bjärs” och Alvbåge borde – tycker jag – tagit åtminstone ett av de två sista Örebro-målen.

Lasse Vibe stod och löpte däremot rätt. Han placerade in 1-0 efter vaken passning av Jakob Johansson, han tåfjuttade in 3-2 och bredsidade in 4-3. Däremellan låg han bakom Ludwig Augustinssons 2-1-mål och ni förstår att det här var den 27-årige danskens kväll.

Han har nu gjort 19 mål i årets allsvenska och kan med nuvarande form möjligen hota Waris Majeeds notering för Häcken från 2012 på 23 mål. Vinna skytteligan lär han i vilket fall som helst göra och passerat Tobias Hyséns bästanotering från 2009 har han redan.

Lasse Vibe är ihop med målvakten Kim Christensen tidernas bästa danskar i IFK Göteborg.

Övriga resultat gör att kampen om andraplatsen lever. AIK förlorade och fick se sig passerade av både Elfsborg och IFK Göteborg. Fem omgångar och 15 poäng återstår att spela om.

Malmö FF på förstaplatsen har åtta poäng till godo på Elfsborg, nio på IFK och AIK.

Känns klart, va?

Blåvitt har nu åtta raka matcher utan förlust och har gjort åtta mål på två matcher.

Närmast väntar Djurgården hemma på måndag, Djurgården som i kväll besegrade Falkenberg med 1-0 och skuggar, sexa i tabellen, fem poäng bakom IFK och AIK.

***

Inhoppande Gustav Svensson drog på sig en tredje varning och är avstängd mot Djurgården.

2 kommentarer om “När Örebro Vibererade

 1. Har full förståelse för att G-P och Balkander lägger mest fokus på IFK Göteborg men tycker det är trist att det är så stor skillnad på bevakningen mellan de olika lagen från Göteborg. När man läser Balkanders uppdrag i högerspalten så står det där att han skall förmedla och kommentera nyhetshändelser i Öis, Gais, BK Häcken och IFK Göteborg.

  Om man tittar på antalet ”artiklar” som Balkander skrivit under året hittar man ca 250 stycken och dessa har fördelats enligt följande: (med reservation för mindre feltolkningar och felräkningar)

  Fotbolls-VM: 71 st
  IFK Göteborg: 70 st
  ”Övrigt”: 45 st
  BK Häcken: 26 st
  Gais: 20 st
  Landslaget: 12 st
  ÖIS: 2 st

  Förutom den stora fokuseringen på IFK Göteborg är det ganska anmärkningsvärt att BK Häcken får mer utrymmer än Öis och Gais tillsammans. Visserligen ligger laget i allsvenskan men laget drog 614 personer i den senaste bortamatchen och i mötet mot Mjällby den 30:e augusti kom det 1276 personer till Gamla Ullevi. Fast antalet supportrar och åskådare kanske är oväsentligt?

  I måndags hade Öis sin gratismatch mot FC Trollhättan med nästan 6000 på läktaren och intresset från G-P var i stort sett obefintligt innan och efter matchen.

  Men naturligtvis gör Balkander och G-P som man vill och självklart styr man själv över vilka lag och matcher man vill bevaka. Detta var bara ett inlägg för att visa hur man prioriterar lagen i Göteborg och jag behöver väl knappast nämna att jag sa upp min prenumeration på G-P i våras……..

  1. Detta speglar Göteborgarnas intresse för klubbarna något sånär väl, om man följt det exakt hade den Blåvita dominansen varit ännu större.

   Om proportionerna varit ommvända och Blåvita sagt upp sina prenumrationer har GP gått i graven för länge sedan.

Kommenteringen är stängd.