”Kiken” lördagens stora vinnare

Drygt 10 000 i Scandinavium, 2500 Gamla Ullevi och ytterligare några fler på Ruddalen när Utsikten satte prydligt publikrekord till tonerna av 3-1 mot Örgryte IS i seriefinalen av division 1 södra.

Det var en publikkrockarnas dag i idrotts-Göteborg och vinnaren, så här i efteranalysen, blev i alla fall inte Gais.

Och om jag känner en och annan kollega här på GP-sporten kommer Frölundas publiksiffra också framställas som ”inte godkänd”.

Förutom det rent ekonomiska bör upplevelsen alltid vara i centrum för arrangören. Och för oss som besökte Ruddalen i västra Göteborg fanns en hel del att glädjas över.

2015 kan vi stå med ett nytt elitlag i Göteborgsfotbollen. Utsiktens BK rusar mot serieseger och gör det med ett kraftfullt spel fyllt av rutin, kraft och vilja.

Vi kan också stå inför ett superettakval mellan exempelvis Öis och Gais. Gais föll igen och nu tre raka förluster i superettan. Öis har visserligen tabellmässigt häng på Utsikten, men saknar, precis som tränaren Marcus Lantz lyfte fram efter, ledare på planen, förmåga att lyfta sig i avgörande stunder och dessutom ett förmåga att ställa om från tänkt possession-spel till strategiskt lyfta-högt-och-långt-spel sista kvarten.

Allt saknade udd, inget hade tillräcklig skärpa och om Lantz kritiserar spelarna skall han nog ta sig en funderare på vilket ansvar för matchförloppet han har själv.

Robin Ingvarsson, Tobias Bratt och Hannes Sahlin är duktiga fotbollsspelare, deras främsta styrkor är inte fysik och huvudspel.

Det utnyttjade Joakim Edström, Anders Mogren och Luka Mijaljevic maximalt. Utsiktens topptrio var tydlig i sin aktion, skicklig i utförandet.

Mittfältet är välkomponerat och svårforcerat, försvarslinjen samlad och noggrann.

Jag pratade med både en och två om Utsiktens eventuella möjligheter i nästa års superetta.

Frågan är möjligen för tidigt ställd och inte vet jag om Ruddalen verkligen håller måttet för den som vill söka och få elitlicens.

Står vi därmed med ytterligare en klubb som tvingas flytta och samsas med övriga i centrala Göteborg?

Huruvida Lunds tuffa ekonomiska läge påverkar utgången av superettan var inget Utsikten eller någon annan lade någon större tankemöda på denna vackra oktoberlördag.

Jag hoppas och tror att vi även i det här fallet får spela om saken.

***

George Mourad var tillbaka på fotbollsplanen. Välkommen! Du behövs i ett fjunigt Sällskap.

***

Det dök några kända ansikten på och omkring Ruddalen på lördagseftermiddagen. Såg Bertil Rignäs för första gången sedan han valde att avgå som ordförande för IFK Göteborg, förra Öisledarna Lars Ranäng och Bengt Gabrielii, Häckenduon Peter Gerhardsson och Sonny Karlsson, förstås Utsiktens anfallstränare Torbjörn Nilsson och Glenn Hysén (fast bara i ledaruppställningen i matchprogrammet). Däremot upptäckte jag aldrig Joakim Edströms pappa Ralf. Gott dock att se hjärtopererade Kent Carlzon se så pigg ut.

7 kommentarer om “”Kiken” lördagens stora vinnare

  1. Kval mellan GAIS och öis är mycket osannolikt. Kan bara inträffa om GAIS hamnar på 14 plats istället för 13 plats. Med 9 poäng kvar att spela om så har just nu GAIS 7 poängs marginal och mycket bättre målskillnad än den som ligger på 14 plats. Det är den som är på 14 plats som får kvala mot tvåan i söderettan. Det bestämdes vid en lottning innan serien drog igång.

  2. Utsikten från södra ettan och så ”farbror” Frej från den norra ettan ja a. Man kan väl verkligen oroas för svensk fotboll milt sagt

    1. Utsikterna ser goda ut för utsikten men för Göteborgs fotbollen hör både Gais och Öis hemma i åtminstone i superettan Vicket jag hoppas att dom båda lagen möts redan nästa år inför närmare tio tusen åskådare på derbyna Kan utsikten skrapa ihop det ? Tror jag knappast. ⚽️ Gais for ever.

  3. Fjuniga ÖIS mot grönsvarta GAIS i ett Superettakval kan ju bli en härlig folkfest men hoppas båda dessa lag istället får mötas i Superettan 2015 istället 🙂

Kommenteringen är stängd.