Jag tror inte han spelar – kan gå ändå

Läget runt Zlatan Ibrahimovic är oförändrat. Betyder: Ingen vet. Ingen – där inkluderas Ibrahimovic själv och den svenske förbundskaptenen Erik Hamrén – vet om Sverige kan ställa upp med sin stora stjärna mot Ryssland i första hemmamatchen i kvalet till EM i Frankrike 2016.

Det vi vet är att han inte tränade med landslaget på Friends på onsdagsförmiddagen, att belastningen på den skadade hälsenan har ökats successivt och att Zlatan Ibrahimovic ett drygt dygn före avspark mot Ryssland ännu inte har börjat träna med boll.

Jag ser det som ett tecken på att Sverige startar med antingen Johan Elmander, Ola Toivonen eller Branimir Hrgota.

Jag vet också – och här citerar jag landslagets presschef Niklas Bodell – att vi kommer uppdatera läget ”timme för timme” fram till avspark i morgon kväll 20.45.

Sverige har spelat matcher utan Zlatan Ibrahimovic förr. Sverige har vunnit matcher utan Zlatan Ibrahimovic. Och Sverige kan vinna matcher utan Zlatan Ibrahimovic igen.

Jag ser inte Ryssland som en omöjlig uppgift utan Ibrahimovic på planen.

Däremot är det minst lika alarmerande att Albin Ekdal saknades på onsdagsträningen.

Den formstarke, djupledsgående mittfältaren, som höll ihop sakerna mot Österrike och som är spelaren som binder samman anfall och försvar.

Det blir troligen Pontus Wernbloom – en matchotränad Pontus Wernbloom – som ersätter Ekdal mot Ryssland om denne inte kan spela.

Om en knapp timme håller Erik Hamrén presskonferens. Då får vi mer information om läget med Albin Ekdal och Zlatan Ibrahimovic.