Dags att ge Ullevi ett EM-kval

Ursäkta det lokalpatriotiska anslaget, men är det snart inte dags för ett EM- eller VM-kval utanför Solnas kommungräns? Jag känner nästan för att kräva det.

Jag förstår syftet med Friends, till och med applåderade initiativet till en ny nationalarena för fotboll med vilken vi dessutom skulle kunna konkurrera om internationella godbitar som EM-slutspel,Champions League-finaler eller i alla fall Europa League-diton.

Det här var långt före rapporterna om ekonomisk härdsmälta.

Till kvällens match mot blåbärsnationen Liechtenstein på arenan Uefa nyss ratade (vilken näsknäppa det var!) hoppas Svenska Fotbollförbundet på en publiksiffra runt 25 000. Det övre läktaretaget kommer inte öppnas och Hela Sveriges landslag lyckas, trots matchens sportsliga betydelse, inte fylla hälften av stolarna med besökare.

Det är delvis förbryllande, men att usla kommunikationer och otillräckliga parkeringsmöjligheter skall ses som primär förklaringsmodell räcker inte för min hjärna. Lika lite som att höga biljettpriser och ett tämligen profillöst svenskt A-landslag är skälen till Kim Källström & Co inte säljer ut Råsundas efterträdare.

Jag vill i sammanhanget betona att 25 000 betalande åskådare till en landskamp mot ett lag utan en enda säljande profil bör klassa in i kategorin godkänt.

Det är inte där skon klämmer.

Det är i stället att fler städer än Stockholm (nåja, Solna) borde få chansen att arrangera viktiga landskamper för vårt mest folkkära och publikdragande landslag.

Som göteborgare (nåja, sjövikare) är det lätt att vurma för Ullevi och önska flytt av åtminstone ett av fem hemmakval.

Det senaste på göteborgsk mark – 4-0 mot Moldavien i juni 2009 – lockade över 25 000 till Ullevi och är åtminstone i mina ögon en helt okej siffra.

Damlandslaget spelar många, inte alla landskamper i Göteborg. Det uppfattar jag som positivt för identifikationen och intresset. Jag tror att spelare och arrangörer tänker likadant. Samma modell bör appliceras på herrlandslaget.

Senaste gången Erik Hamréns landslag kvalspelade utanför 08-regionen var för drygt två år sedan mot Kazaktstan på Swedbank i Malmö.

Jag tror inte att någon, vare sig varumärket fotbollslandslaget, Friends driftsbolag eller Svenska Fotbollförbundet, tjänar på utkablade bilder av halvbesatta läktare. Såvitt jag har förstått har Göteborg och Gotevent lämnat in intresseanmälan om att få arrangera herrlandskamper på Ullevi både i år och nästa år.

Sedan Gamla Ullevi-matchen Sverige-Island i juni 2012 har 16 herrlandskamper spelats på annan svensk mark än den göteborgska.

Jag anser att EM-kvalet mot Montenegro 14 juni är ett utmärkt tillfälle att bryta den trenden.

Kommentarer om “Dags att ge Ullevi ett EM-kval

  1. Nu behöver väl förbundet i o f s alla intäkter de kan få, så det lär väl bli landslagsspel endast på Friends ändå. Men OM det skall spelas i Göteborg så vore det bättre att spela på Gamla Ullevi änpå Nya Ullevi med dess löparbanor etc. De matcher som läggs utanför Stockholm lär ändå vara mot motstånd som inte drar mer än ca 25 000.

Kommenteringen är stängd.