Jönsson, Nilsson – eller Nilsson?

Ödets ironi eller ett medvetet val. Mikael Stahre kommer ge sin syn på IFK Göteborgs beslut att ge honom kicken på exakt samma ställe som Jörgen Lennartsson förklarade hur han – helt oförberedd – fick samma besked av IF Elfsborg för ett drygt år sedan.

O’LearysAvenyn.

Jag fick det överraskande beskedet från IFK Göteborg bekräftat via ett SMS från huvudpersonen själv för strax efter nio i morse.

Mikael Stahre slutar med omedelbar verkan. Därför bedrivs ingen fotbollsträning för A-laget nu på förmiddagen.

Vad jag har förstått hittills är ingen av de övriga ledarna berörda.

***

Jag har själv gapat efter Mikael Stahres avgång, men har tystnat med rätta. Pratade om just detta scenario efter matchen mot HBK i lördags och kom i det samtalet fram till att IFK mår bäst av att ha Stahre kvar. Därför förvånas jag över beslutet och funderar över skälen. De kan vara många.

* Stark spelargrupp som tryckt på och har velat få till en förändring.

* En visionär sportchef som i samklang med fotbollskommittén vill ta kliv mot nytt, annat.

* Önskemål från huvudtränaren själv.

* Resultatmässiga förklaringar.

Jag skulle, utan att ta gift på det, utgå från en kombination av punkt två och ett.

Starka spelare och personligheter utanför startelva har ofta större inflytande över verksamheten än andra. Det lever alla elittränare med. Jag har svårt att se att Mikael Stahre primärt har fallit på det greppet. De rutinerade Blåvittprofilerna har getts chanser, om än inte alltid tagit dem. Dessutom upplever jag varken Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson eller Adam Johansson som uppviglare eller myterister i det tysta.

Klubbens nya sportsliga ledning har tidigt visat mod och vilja att förändra. Under hösten har Mats Gren sannolikt brottats med huvudfrågan ”förlänga eller förkorta”. Stahre hade ett år kvar på avtalet. Det här blev en fråga av karaktären antingen eller.

Med beslutet att sparka Mikael Stahre, som fört klubben till två raka medaljer helt enligt klubbens vision och målsättning, höjs ribban.

Det IFK Göteborg nu jagar, oavsett vad de uttrycker i retoriken framöver, är ett guld. Och spel i Europa. Allra helst Champions Leagues gruppspel.

Själv skrev jag så här så sent som i lördags:

”Mikael Stahres tabellrad – 7-3-2 – bör enligt all utvecklingslogik fortsätta med en etta. Den kommer inte av sig själv. Utmaningarna 2015: Malmö FF:s relativa försprång, ett uppflyttat Hammarby, ett restaurerat Elfsborg och så AIK förstås.

IFK Göteborgs stora silver är klubbens första sedan 2009. Det är en signal på att metoden biter, att taktiken fungerar. Det är rakare, mer offensivt, fortfarande stabilt och när Stahre skall lyfta enskilda räknar han upp hela laget. Det gör han rätt i.”

Nu lyfts han bort och det är bara att konstatera att elitidrott är väldigt krass. Hjälte och hyllad ena dagen, bortsopad och glömd nästa.

***

Vi spekulerar nu i efterträdare och mitt utgångstips är Jan Jönsson, avgående tränare i norska Ålesund och tidigare i bland annat Rosenborg och Stabaek. Jönsson, som fram till för tre veckor ansågs självskriven som tränare för Ålesund även 2015, valde att inte fortsätta för att komma närmare familjen.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren har vid ett par tillfällen besökt Ålesund för att bland annat scouta mittfältaren Fredrik Ulvestad.

Det är inte otänkbart att han vid dessa resor träffat även Jönsson.

***

Jörgen Lennartsson pratade jag själv med för en stund sedan, och även om han är ett bra namn, har han inte kontaktats av IFK. Än, i alla fall.

***

Torbjörn Nilsson? Ständigt denne Torbjörn Nilsson (han är fantastisk, men har funnits med i spekulationerna om ny IFK-tränare varenda gång i snart 30 år). Han blev chockad över IFK:s beslut och förs nu fram som möjlig tränare av självaste Glenn Hysén. IFK Göteborgs största sponsor Prioritet Finans har också via Nils Wiberg lobbat för just Nilsson, bland annat i den här texten efter Utsiktens avancemang till superettan.

***

Ett annat namn som dyker upp i spekulationerna är P16-landslagets förbundskapten Roland Nilsson, Uefacupvinnare och svensk mästare med IFK Göteborg på 80-talet, senare svensk mästare som tränare med Malmö FF och under en period även i Gais.

Hans koppling till Mats Gren är god. De spelade tillsamman i Blåvitt i mitten av 80-talet – och deltog båda i det svenska VM-laget 1990.

41 kommentarer om “Jönsson, Nilsson – eller Nilsson?

 1. Blåvitts värderingar (från hemsidan)…Kamratskap
  Föreningens kamratskap bygger på omtanke, ärlighet och respekt – för alla. Vi är folkets lag och omfamnar de som delar våra värderingar, oavsett social bakgrund, etnicitet, religiös åskådning eller sexuell läggning.
  Är det ärligt och med omtanke och skicka ett sms på kvällen, och sedan kicka ut en person på detta vis?. Känns mer som Paradise Hotell.

 2. Blåvitt som klubb är givetvis större än att de lyssnar till en mediakåt sponsor – det är roligt att det finns gaisare här som påstår att en sponsor styr klubben

  …fast det är klart. I gais var det ju länge en verklighet. Wallin var ju såväl ordförande som sponsor OCH delägare i spelare (!).

  1. GAIS tre ekonomiska ben består av Tiggeri, Faktumförsäljning och Insamlande/Pantande av Burkar/Returglas.

   Så är man GAISare skall man hålla väldigt tyst.

  1. Hans företag är IFK:s enskilt största sponsor, dessutom inblandad i ytterligare föreningar.

 3. Vad många som inte förstår eller inte vill förstå …

  De har gjort en långsiktig planering och i den ingår inte Stahre. Då låter det vansinnigt att vänta ett år på att påbörja den resan.

  Sedan får man inte glömma en hel del dåliga resultat under året. Så dj–la bra var inte MFF. Utan kryssen mot BP , Åtvid, torsken mot Mjällby, hade vi varit förbi .. sug på den … då har jag inte nämnt en del övriga kryss typ Gefle ..

 4. Felet, som IFK har gjort, men något kommit bort ifrån tack vare Malanghu, är att det har spelats långa bollar över mittfältet (värst var det året innan Stahre kom). Det IFK behöver, det verkar Gren vara inne på, är att spela bollen längs marken och via mittfältet. Det finns förmodligen flera duktiga tränare med den filosofin. Stefan Rehn är en, som förstår fotboll och som får spelarna med sig. Att han blev bortplockad från IFK kan ha berott, att han förstod fotboll

  1. Rehn och Rolle?! Men var hitta ersättare till Mahlangu? I laget! Smedberg-Dalence? I Danmark?

   1. Smedberg skulle möjligen funka. Fast en landskamp med Bolivia räcker kanske inte som utgångspunkt. 😉

 5. Skulle det visa sig att Nisse Wiberg ligger bakom detta är det inget annat än en katastrof för hela förenings-Sverige. Tyvärr tyder det mesta på att så är fallet, i somras idiotförklarade Wiberg Stahre och hotade med att dra in sponsormiljonerna. Nu säger han sig vara nöjd med att Stahre fått avgå.
  Att som Wiberg föreslår, ta in Henke istället, känns ungefär lika genomtänkt som hans Tyresösatsning (damfotboll). Henke lyckades förvalta Hasse Eklunds arbete tillräckligt för att hänga kvar, de kraven rimmar illa med Wibergs snack om att Stahre inte presterat tillräckligt gentemot vad Wibergs Prioritet Inkasso betalat. Den som följer spelarna på nätet ser att de är lika överraskade och besvikna som de flesta supportrar. Kjetil Waeler twittrade ”Det är en dirty business…”
  Vem vill ta över efter denna skandal?

  1. Du har nog rätt, skulle jag tro! Storsponsorer äger ju lagen och ägaren tillsätter ledning, direkt och indirekt. Ett undantag är faktiskt BK Häcken som till god del sponsrar sig själv, en framgångsmodell även för Sävehof handboll! Gerhardsson hänger me’ kanske länge än…
   Men nu finns risk för återgång till gammalt blåvitt mönster igen, långa bollar på…vem? Engvall och Vibe. Hur länge till? Mahlangu spelmässigt gjort stor skillnad när han delat innermittfält med Jakob J. Ingen sådan spelartyp i sikte. Inte ens efterfrågad?

   1. Häcken sponsrar sig själva … hur länge har du legat i koma?

    Häcken sponsras av Göteborgarna … våra skattepengar. Så är det till motsatsen bevisas i form av en redovisning av bokföringen .. av samtliga intäkter OCH kostnader för Gothia Cup.

  2. Jadu, läser man sporten i GP idag så kan man inte tro annat än att det är Nisse som ligger bakom. Ingen normalt begåvad fotbollsintresserad (aktiv, eller supporter) skulle hitta på nåt så idiotiskt, att man gör sig av med tränaren NUUUU !!!!

 6. Roger Gustavsson är ju drömmen men knappast troligt. Tänk dock så coolt om han blir huvudtränare igen och plockar upp sina ungdomar….

 7. Tar gärna en ”ung” tränare, Nu är inte Henke en Svennis men gärna ett ”oskrivet blad” på högre nivå bland toppklubbarna som tränare. Henke har visat att han kan hantera pressen som både spelare och nu som tränare.

 8. Balkander, ang orsakerna så har du ju glömt den viktigaste. Det är Det där inkassobolaget som styr tränarfrågan.

 9. Att Stahre ”sparkas” innebär att klubbens varumärke skadas återigen och jag tappar förtroendet. Har man ett avtal så följer man det eller så omförhandlar man för att alla parter ska känna att det går juste till.För mig innebär det att jag säger upp intresset för blåvitt och tackar för mig.

  1. Varumärket skadas inte om IFK har klart med näste tränare, vilket jag förutsätter utifrån det lilla IFK sagt resp. inte sagt. Verkar troligt att det är frågan om två tränare varav en huvudtränare om förändringen i elitsatsning är huvudmålet.

 10. I somras var vi rötna. Vi tappade en hel del poäng, men framförallt hade vi en spelidé som var skit. Minns ni att Stahre valde att spela May på kanten några matcher för att han ville ha brottare i mitten? Just där och då bestämde sig Gren för att det fick räcka. Han bestämde sig för att signa Henke Larsson. Detta har alltså varit klart länge och att Stahre nu plötsligt fått in en lyckosam höst är för sent, allt är redan klart. Och betänk att vår viktigaste spelare när det gäller spelsätt, May, försvinner till nästa säsong. Vem är sugen på att se Stahre börja om med brottare i mitten och satsa allt på att vinna andrabollar? Minns ni Norrköping för ett par veckor sedan när May var sjuk? Det var jävligt mycket Stahre över den förlusten.

  Skönt att han är väck.

   1. Vad är det han har gjort i Ålesund som är så fantastiskt?
    Rosenborg gick väl inget vidare?
    Stabeck var ju ett tag sen?
    Har han hängt med i fotbollens utveckling?
    Om inte, skall han då forma ett framtida IFK?

 11. Lennartsson ?

  Har varit ledig ett år, om man inte tar/får honom nu lär han snabbt bli tagen av en annan klubb.

  Nästa säsong hade riskerat att bli avslagen med en tränare som var på väg bort. Känns ändå tråkigt och man skäms som Blåvitt över att klubben sparkar tränare.

  1. Han bor i Göteborg, och är på rätt så många matcher per år, har sett honom på plats flertalet gånger i år.

   1. Ojdå, kanske ännu större chans att det blir han då! Går man på flera matcher under säsongen så kanske han rekar.

   2. Som sagt … JL är en fotbollsnörd och är på ALLA matcher han kan vara på. Så att han var på HBK-matchen betyder egentligen ingenting.

    1. Noterade även att han satt och antecknade ganska febrilt under HBK hemma senast. Kanske inte byter något… Eller så gör de det…

  1. Axen? Nä, vi har högre ambitioner än så. Henke skulle jag gärna se då han inte verkar se 1 p mot BP som ett bra resultat. Egentligen är en äldre tränare önskvärd, som inte är livrädd för att inte kunna ta steg uppåt på karriärstegen. Stahres märkliga 1-1-taktik och övertro på Söder kostade nog några poäng. Europaspelet har varit direkt misslyckat.

Kommenteringen är stängd.