Äh, låt Guidetti spela

På väg upp till landslagssamlingen i Stockholm och kvällens fotbollsgala i Globen sitter jag och funderar på möjlig svensk laguppställning och förutsättningar inför lördagens EM-kval mot MontenegroGradski Stadion i Podgorica.

Troligen har Erik Hamrén aldrig haft ett tuffare utgångsläge i sin beslutsprocess att söka och välja forward.

Jag utgår från att Sverige fortsätter med sitt inkörda 4-3-3-system varför vi i första hand söker en centralt placerad anfallare; Johan Elmander senast, Ola Toivonen i matchen innan och i vanliga fall Zlatan Ibrahimovic, som gjorde comeback mot Marseille i går kväll.

Jag tror dock inte att han är redo för 90 minuter redan på lördag efter att stått utanför PSG:s lag och spel sedan 21 september.

Han såg rostig ut, höll sig med i närheten av mittcirkeln och kände sig för. Trots det delaktig i förarbetet till Edinson Cavanis 2-0-mål och nära att själv göra 3-0 vid ett par tillfällen.

Bakom Zlatan har Erik Hamrén fyra forwards att välja mellan. Panathinaikos Marcus Berg, Celtics John Guidetti, Mönchengladbach Branimir Hrgota och Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin.

Ingen är någon klockren startspelare mot Montenegro.

Marcus Berg spelade inte i helgen mot Paok och har inte spelat i ligan sedan premiären mot Levadiakos i slutet av augusti. Den ende av de övriga med något sånär landslags-CV, vilket kan tala för honom.

Branimir Hrgota satt på nytt på bänken i Bundesliga och kom inte in när Dortmund vann med 1-0. Hrgota har efter elva omgångar bara deltagit i sex matcher och endast spelat tre från start. Antalet ligamål? Noll.

Isaac Kiese Thelin är denna trupps stora överraskning och även om jag vid tillfällen har pläderat för 22-åringen som gick via IFK Norrköping till Malmö FF och Champions League i somras känns han för färsk på den här nivån för att starta i ett EM-kval. Har inte varit med i truppen tidigare och kvalar delvis in på U21-meriter.

Återstår John Guidetti, som gör mål i Skottland. Sitter dock och lurar på om han verkligen skulle passa i rollen som nummer nio i ett svenskt 4-3-3. Är tveksam, även om jag inte kan hävda att jag är något Guidetti-expert.

Johan Elmander har tackat nej efter en tuff höst där pappan nyligen gick bort och där han själv känner att han vill lägga alla kraft på Bröndby i danska ligan. Bröndby, med Johan Elmander på planen i 60 minuter, förlorade söndagens ligamatch mot Hobro med 0-3.

Ola Toivonen, utanför truppen på grund av skada, spelade inte för Rennes i helgen.

Återstår ett lagförslag. Och jag kan för mitt liv inte knäcka nöten vem Sverige bör/kommer spela mot Montenegro.

Zlatan behöver slussas in varsamt.

Marcus Berg har inte spelat sedan i augusti.

Isaac Kiese Thelin saknar all form av A-landslagserfarenhet.

Branimir Hrgota har varken målform eller speltid i Tyskland.

Och John Guidetti är ingen nummer nio.

Jag är sugen på att föreslå Kiese Thelin, men ser inte att Sverige spelar det långa och höga spela Malmö FF långa stunder satsat på. Berg? Knappast?

Äh, vi sätter Guidetti där. Det gör nog Hamrén med.

Laget då:  Andreas Isaksson – Pierre Bengtsson, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson, Oscar Wendt – Sebastian Larsson, Kim Källström, Albin Ekdal – Erkan Zengin, John Guidetti, Emil Forsberg.

Sebastian Larsson, som var petad senast, spelade i en central roll till höger för Sunderland i helgen, Jimmy Durmaz, som ersatte Larsson senast, fick ingen speltid för Olympiakos och Oscar Wendt spelade hela andra halvlek mot Dortmund.

Det kan också vara så att Hamrén väljer Pierre Bengtsson som vänsterback och Mikael Lustig som högerback. Lustig hoppade in och spelade sista kvarten för Celtic mot Aberdeen i helgen.

***

Montenegro står på fyra poäng efter tre matcher i inledningen av EM-kvalet.  2-0 hemma mot Moldavien i premiären följdes av mediokra 0-0   borta mot Liechtenstein och nu sist 0-1 borta mot Österrike.

***

Det spelas tre matcher i Sveriges grupp på lördag.

Österrike-Ryssland 18.00

Moldavien-Liechtenstein 18.00

Montenegro-Sverige 20.45

 

2 kommentarer om “Äh, låt Guidetti spela

Kommenteringen är stängd.