Så styrs IFK mot Europa

I tisdagens GP kan ni läsa om Jörgen Lennartssons prioriteringar som tränare för IFK Göteborg. Här berättar han redan nu om vad som krävs för att IFK Göteborg likt Elfsborg 2012 skall nå gruppspel i Europa League.

Punkt ett. En bred trupp.

Platini har gjort om seedningssystemet, vilket gynnar de större länderna. Vi går in den första kvalomgången och kommer spela åtta kvalmatcher innan ett gruppspel. De skall spelas parallellt med allsvenskan under en period i juli och augusti. Det innebär att vi kommer spela dubbelt så många matcher jämfört med de lag som inte är med. Det kräver en bred trupp.”

Redan nu har IFK Göteborg beslutat att vänta med att göra truppen Europafärdig.

– Nu bygger vi en allsvensk trupp, ingen Europatrupp. De kompletteringarna görs i sommar, säger Jörgen Lennartsson.

Punkt två. Internationell erfarenhet. Där bedömer klubben att läget är relativt gott.

– Ledarna har internationell erfarenhet, klubben har det och spelarna har relativt gott om det, säger Lennartsson.

Punkt tre. För att nå Europa League krävs att HELA klubben prioriterar satsningen.

– Och det kommer vi att göra, säger IFK:s nya huvudtränare.

Punkt fyra. Lottningen.

– Det krävs tur. I Elfsborg siktade vi på Champions League och så fick vi Celtic. Lottningen har betydelse.

Jörgen Lennartsson fastnar även i ett resonemang om ordet process.

– Det är mycket det det handlar om, även om folk inte gillar ordet. Hur man än vrider och vänder på det kommer halva truppen att bytas ut. Vi skall få ihop truppen, vi skall få ihop spelet, vi skall få ihop laget. Det är ett arbete som kräver sin tid. Vi skall träffa rätt på nyförvärven. Det är en viktig faktor. Det går inte att bortse från att det är en process vi håller på med. Därför är vi fokuserade på processen.

Kommentarer om “Så styrs IFK mot Europa

Kommenteringen är stängd.