KRÖNIKA: Guldbygge med få ädelstenar

Det är mycket som känns ödesmättat runt IFK Göteborg just nu. Spelartruppen, Lasse Vibes framtid och klubbens attraktionskraft på transfermarknaden. Tack och lov är truppen i form. Det får en tjeckisk ligatrea sota för i dag.

Jag vet att ni har snö hemma, ni vet att jag har sol här i Portugal. Det är varma kinder, lätta jackor och gröna gräsmattor. Så långt från snötäckta pulkabackar man kan komma, lite som den bubbla Jörgen Lennartsson beskrev i GPTV-inslaget på gp.se/sport i går eftermiddag.

Han lever i sin bubbla och drillar fotbollsspelare, Mats Gren – som är kvar hemma i Sverige – i sin och jagar nyförvärv. Och vi som står tätt intill försöker hänga med och analysera skeendena med lagom vassa pennor.

För hur tydligt det än är att IFK Göteborg modell 2015 saknar en och annan pusselbit är det lika viktigt att avvakta med den starkare formen av kritik, sådan som går ut på att ansvarskräva innan korten synats, innan cup- och seriespel inletts.

Där är vi inte än.

Kortfattat tror jag att det är så här.

Mats Gren har under sin första hela försäsong som sportchef för IFK Göteborg inte lyckats avsluta de övergångar han hoppats på. Det är sådant som kan hända.

Jörgen Lennartsson har under sitt första år som huvudtränare för IFK Göteborg ännu inte fått de spelare han har velat. Det kan också ske, men ställer till numerära problem.

För att tala klarspråk. IFK Göteborg åkte i onsdags till solen och värmen i portugisiska Lagos med sex ungdomsspelare, en provspelande brasse (som troligen inte erbjuds något kontrakt), en nyckelspelare (Sebastian Eriksson) som inte är redo för spel förrän om cirka en månad.

Och kvar finns 13 seniorspelare i en trupp vi alla betraktar i ljuset av ett uttalat favoritskap. För hur gärna vi än vill släppa till och med den kortaste av tillbakablickar och blundar för marknadsavdelningens önskemål om guld (nu när årskorten är till salu) är det precis vad det handlar om.

Försvinner Lasse Vibe, vilket fortfarande är en reell sportslig risk, kräver Jörgen Lennartsson och övriga IFK-tränare en ny ”högkompetent forward”.

Var finns sådana till rimliga penningar i tider då önskade 25 miljoner – om Vibeförsäljning blir av – verkar stanna på 15? Och då talar vi ändå om en allsvensk skyttekung!

Vi återkommer till det här. I kväll riktar vi blickarna till den arena där svensk landslagsfotboll för drygt tio år sedan var en ribb- och stolpträff från semifinalspel i Portugal-EM.

Det är här mittbacksförvärvet Tom Pettersson skall spela sin andra raka match som mittfältare, det är här Lasse Vibe möjligen tar farväl av IFK Göteborg redan efter två säsonger.

Det är här Jörgen Lennartsson skall fortsätta bygget av ett guldlag, med begränsad mängd ädelstenar.