Ett steg framåt, flera kvar

Fotboll handlar alltid om att bortse från individuella stordåd – som Sören Rieks mot FC Köpenhamn – för att uppfatta och förstå lags verkliga utmaningar. IFK Göteborgs är fortfarande trupprelaterade, där mycket alltså  tyder på att Mats Gren vilken stund som helst sätter check på en central mittfältare.

Det är i grevens tid och i väntan på namnet och kommande prestationer bjuds Jörgen Lennartsson och vi åskådare lösningar som Martin Smedberg Dalence/Gustav Svensson på det centrala mittfältet och Mattias Bjärsmyr/Patrick Dyrestam i mittförsvaret.

Det är i mitt tycke inga allsvenska topp-par, men strävar i båda fallen i riktning framåt.

Analysen att IFK Göteborg har en bra startelva är redan gjort, liksom bedömningen att Blåvitts trupp behöver fler spelare för att med någorlunda tyngd hävda inblandning i allsvensk guldstrid 2015.

Det är därför vi  får vänta på ytterligare test av Tom Pettersson/Mattias Bjärsmyr som mittbackspar, av skadeskäl dröjer det till på lördag innan Sebastian Eriksson möjligen, möjligen ges speltid centralt. Och ghananerna Sabah Lawson och Kasim Prosper dröjer av visumskäl till sommaren.

Mot FCK bjöds stunder av långvarigt bollinnehav och fragment av kollektiv rörlighet/positionsbyte, vilket totalt sett ger självförtroende och mod att göra mer.

Målet innehöll bra saker av flera. Sören Rieks förmåga att vinna mark med boll nära fötterna, Lasse Vibes intelligenta kombinationsspel och Gustav Engvalls gåva att stå rätt, just där bollen dyker upp.

IFK Göteborg vill och måste bli bättre på att föra matcherna i ännu större utsträckning. Det här var ett steg i den riktningen, där FCK, som börjar sitt ligaspel på söndag, var en utmärkt värdemätare.

På fem matcher har Blåvitt vunnit en, kryssat två gånger och förlorat två. Inte mycket att säga om.

Gustav Engvall toppar den interna skytteligan på två mål, före enmålsskyttarna Lasse Vibe, Mikael Boman och ”självmål”.

Nye Jakob Ankersen har driv, teknik och utlovad poängkapacitet, däremot bör han inte – som vid två tillfällen – bjuda motståndaren på omställningsmöjligheter efter bolltapp och överdrivet svåra passningar på mittplan.

Heath Pearce debuterade och mycket mer än det som redan är sagt behöver inte sägas. Inte jättebra tränad, men goda intentioner.

Och vad gäller Martin Smedberg-Dalence möjligheter att etablera sig centralt för Blåvitt i årets allsvenska … jag är tveksam, även om det var i just den rollen han värvades till IFK en gång i tiden. För mig är MSD en kantspelare.

***

Emil Salomonsson hyllar de tillresta supportrarna i samtal med GP. Parken var som bekant avstängd för all form av publik.

– Innan vi åkte till matchen stod 100 tappra supportrar, som tagit sig tid att åka hit ändå, utanför vårt hotell. Jag är extremt ödmjuk inför sådan kärlek, säger Emil Salomonsson.

***

Det här var, sammanfattningsvis, ett steg framåt för IFK Göteborg. Dock: Flera återstår. Det är alla, spelare, ledare, supportrar och vi i media, medvetna om.

7 kommentarer om “Ett steg framåt, flera kvar

  1. Jag vet, att inte alla tycker det, men jag tror, att Sören Rieks skulle väl kunna uppfylla funktionen som innermittfältare. Han är bra offensivt, kan både behandla bollen och skjuta. Det han bör bli bättre på är att följa med mera och effektivare defensivt. Smedberg- Dalence passar bättre som yttermittfältare. (Synd att IFK gjorde sig av med en så duktig tvåvägsspelare som Philip Haglund. Han blev inte sämre av att kunde göra mål också.)

    1. Som jag uppfattat saken anser IFK att Rieks funkar centralt, men kanske inte riktigt har de bollvinnande, gnagande egenskaperna som krävs i den positionen.

  2. Är väl bara guldlaget Malmö FF som rubba årets danskfyllda blåvitt som har stjärnspelare på alla positioner utom Alvbåge i målet men han är inte sämst i allsvenskan, minst 2:a men förmodligen ett givet SM-Guld bara bloggaren Alvbåge byts ut och Vibe stannar.
    Guldpytten står på spisen 🙂 ?

  3. Endast ett extremt litet antal individer är intresserade av att läsa om stadens Småklubbar. Det räcker bra att skriva om de Allsvenska Klubbarna.

Kommenteringen är stängd.