Häcken redo för nästa steg

Vi skriver som bekant en och annan rad om IFK Göteborg både i den här bloggen och på andra håll i GP:s kanaler. Det här handlar dock enbart om BK Häcken, efter klubbdirektör Dennis Anderssons rakryggade och chosefria intervjusvar i den här intervjun på egna webbplatsen.

Jösses, vad bra det låter. Och Jesus, vad spännande det kan bli.

De här raderna har inte i syfte att ifrågasätta riktigheten i uttalanden som ”frågan är om vi inte har Sveriges bästa ungdomsakademi” eller ”det är ett understatement att säga att vår ekonomi är i balans”.

Inte heller sticka hål på citatet ”årets A-lagstrupp är den mest spännande vi har haft”.

Jag bedömer nämligen att den gode Dennis har rätt. I princip.

Och tänker återkomma till det längre fram. Mixen mellan rutinerat och talangfullt har sannolikt aldrig varit bättre i BK Häcken. Och minst lika viktigt: De signaler A-truppens ledare sänder genom att lyfta och hylla framtidsspelarna efter var och varannan match säger mycket om både ledare, men framför allt om spelarna själv.

Adam Andersson, Joel Andersson, Gustav Berggren och Egzon Binaku är årets bidrag. Jag råkar veta de bara är toppen av ett isberg och att kommande årskullar Häckenungdom är minst lika vass.

Vi talar alltså om ett mönster, eller plattform, som Dennis Andersson uttrycker det. Häckens klubbdirektör talar om att jacka upp och skörda frukter, men är samtidigt noga med att peka på årets stora utmaning.

Fjolårets publikbortfall och minskade supporterbas skall vändas till åskådarökning i fotspåren av Bravida Arenas invigning 5 juli.

”Det är vår nästa stora utmaning”, säger Dennis Andersson och fortsätter. ”Det är nu vi skall visa att vi är värda en arena på Hisingen, det är nu vi skall visa att vi kan fylla den. Vi vet att många människor bryr sig om BK Häcken, men vi har haft förbaskat svårt att få dem att gå och titta på oss. Det är den stora utmaningen.”

Han kunde lagt till ”långt ifrån enkel”.

Gamla Ullevis tillblivelse blev långt ifrån den publikmagnet framför allt Gais och Öis hoppats på. Publiksiffror påverkas av mycket men framför allt resultat och prestation.

För Gais och Öis har de sex senaste säsongerna, med undantag för Gais 2011, varit rätt magra ur historiska tabellperspektiv.

Det räckte inte med en ny arena för att locka massorna, det krävdes tydligen bra spel dessutom.

Där har BK Häcken en fördel.

De senaste säsongernas mest hyllade allsvenska fotbollslag bör rimligtvis kunna locka en och annan marginalåskådare av underhållningsskäl.

Det som talar emot den testen är att laget har spelat bra i flera år – utan att skapa mer än en marginellt större supporterkärna, de som går på ”de flesta matcherna”.

Apropå ungdomar. Noterar (både med egna ögon och via rapporter) att Martin Ericsson går en ny vår till mötes.

Det blir också avgörande för vilken nivå ”Hisingens stolthet” presterar i allsvenskan 2015.

26 kommentarer om “Häcken redo för nästa steg

  1. Bravida, vet inte om du är född 2013 eller nått men du besitter bra svenska för att vara så ung att du inte kommer ihåg den påstådda härvan som IFK GÖTEBORG som fotbollsklubb var högst involverad i gällande Prioritet Finans. IFK GÖTEBORG var helt plötsligt medlemmar i HA etc. Sen var IFK GÖTEBORG sveriges största skattesmitare också, för några få år sen. Tror att GP har skrivit en hel del om detta… men som sagt, du kanske är för ung för detta eller helt enkelt inte läser dagspressen utan bara på Pizzareklamen så du får gratis Häckenbiljetter…

 1. Jag håller med i analysen om att häcken har ett intressant lag. Tror dessutom de gynnas av konstgräs.

  Att bli ett publiklag är däremot något man inte gör på en handvändning. Historiens makt väger tungt, det är bara att kolla på de stora internationella ligorna. Det finns få exempel på lag som gått från ingen publik till att bli publiklag. Spelsätt, resultat spelar inte så stor roll, du kan inte trolla fram en supporterkultur. Både ÖIS och GAIS har betydligt bättre förutsättningar till att bli publiklag sett till den approach, stämning, rykte och framförallt i ÖIS fall historia som finns. Häcken har inget lockande i sitt varumärke: ingen historia, inget mytomspunnet, inget ”fräckt”, inget underdog-stuk. Det är kort och gott inte så spännande att vara häckenfan.

  Jag tycker faktiskt att häcken själva gör sig en ogärning i att hela tiden trycka på att de spelar så fin fotboll, att de är bäst i stan, att blåvitt är dåtid. De skulle ha lättare att bygga upp något spännande med en underdog mentalitet. Det är inte spännande att vara häckensupporter, det är tvärtom rumsrent, hållbart, ofarligt, ansvarstagande, och allt det där som attraherar medelålders familjefäder. Men som inte bygger ett publiklag.

  1. Här är Häckens publiksiffror de senaste tio åren. Det är uppenbart att resultatet 2012, där ett SM-guld lurade runt hörnet, gav en högre publiksiffra med flera ”utsålda” hus. Däremot är det anmärkningsvärt hur få åskådare klubben har mot ”vanliga allsvenska lag”, stormatcherna borträknade.
   2014 2820
   2013 4105
   2012 4349
   2011 3249
   2010 2576
   2009 3179
   2008 1495
   2007 1308
   2006 3153
   2005 4198

 2. Dina helt okritiska hyllningar av BK Häcken fortsätter. Jag skulle hellre se en kritisk granskning av alla de kommunala subventioner i mångmiljonklassen som har gjort Gothia cup till en guldgruva. Snacka om kommunal doping. Högst tvivelaktigt ur moraliskt perspektiv. Eller rättare sagt förjävligt! Och GP tiger! Var är er roll som samhällsgranskare?

  1. Ja, kolla upp hur mkt (extremt lite) Gothia betalar för övernattning i skolorna i stan. Kolla sedan upp hur mkt detta kostar skolorna i form av extra arbete för ledning, lärare och annan personal före under och efter cuperna. Kolla sedan också upp hur mkt skolmaterial, såväl inventarier som personliga elevsaker som försvinner och förstörs i samband med cuper. Kolla sedan upp hur rikt ett lag som ingen följer blivit på denna business. Vi som vet ser med avsmak på fenomenet häcken. Vi är heller inte alls förvånade över att häcken fått en ny kommunal arena som de ändå fick sälja namnet på… Värt att kolla upp…?

   1. Vad jag menar med kommunal dopning? Det är ju det jag skriver om. Vad tar kommunen i betalt för Gothia cup-deltagarnas övernattning i skollokaler, Lisebergskort, kollektivtrafikkort, övriga lokaler som t ex Mässhallen och Scandinavium vid diskotek och liknande, planhyror etc i förhållande till marknadsvärde? Hur många miljoner är subventionerade 10?, 25? 40?. Det tål att påpekas igen; Gothia-cup har gjort det möjligt för häcken att etablerar sig som elitlag. Men är det verkligen Göteborgs skattebetalare som skall göra sådant? Kan ni inte bara ge oss en siffra?

    1. Om du förväntar dig att Gp skall rota i den smutsiga byken, kommunen – Gothia cup, så hoppas du nog på för mycket Glenn. Vissa saker ligger utanför granskning i det korumperade Göteborg. Men alla vet fortfarande vilken plastklubb Häcken är. Sveriges Milton Keynes X 10.

    2. Ja, du Balkander. Har du ett svar på det? Det blir ju pinsamt den dagen som det granskas i media, och det är av Stockholmsbaserad så kallad riksmedia. GP har haft många år på sig att gräva i det här men gör det inte. Vi är många i Göteborg som undrar varför? Desto större kommer ilskan att vara när alla korten läggs på borden. En ilska riktad mot främst kommunen och bk Häcken, men även GP som bara stått och tittat på. Varför är GP så tysta?

 3. Hej Mattias!
  Kul att det går bra för Häcken, men du ser inget problem i denna okritiska ständiga hyllning? För ett tag sedan så var det en hyllningskör om att man hade spelat fantastiskt, det bästa kanske nånsin, mot HIF(?). I slutet av artikeln nämndes att man faktiskt förlorat, men Gerhardsson avfärdae det med att man inte tränat på fasta situationer. Senare lyckades man bara få oavgjort mot Utsikten, samma gäng som veckan innan fick stryk av Blåvitts juniorlag. Ändå positiv artikel om hur Häckens unga tog för sig. Nu senast, oavgjort mot ett amerikanskt collegelag! Glada tongångar i GP. Bra spel och allt var frid och fröjd.

  Jag vet inte, men jag tror faktiskt inte att ens Häcken tjänar på detta. Jag tror att de mår bra av lite kritiska ögon de också för att inte drukna i sin egen självbild.

   1. Jag håller på Häcken och håller med.
    Försäsongen har sett bedrövlig ut! Vi läcker som ett såll på fasta situationer och saknar spets i anfallet.
    Visst finns det många goda tecken och flera riktigt spännande spelare men prestationerna så här långt har varit långt ifrån bra.

    Tyvärr ser jag det som ett tecken på GPs brist på resurser, man har följt laget för dåligt helt enkelt och tar endast in ”officiella” åsikter från PG eller klubbledning. Man har helt enkelt inte tid att skapa sig egna åsikter.
    Hela denna artikel är baserad på en video publicerad på klubbens hemsida.

    1. Jag har sett de två första matcherna, mot Lilleström och Varberg. De två senaste har inte visats någonstans. GP är fortfarande enda tidning att någonsin ha bevakat Häcken under ett träningsläger, med undantag för enskilda inhopp från sidan.
     Spetsen i anfallet har jag varit inne på i ett annat inlägg här. Där finns också förklaringar. Gunnar HT borta av familjeskäl, AJ inte tillbaka efter fraktur, DR blånagel/spelat ändå, CS såld. Tror mycket på AJ framöver, men det är ingen självklarhet.

  1. Häckens uppenbara brist i år är ett givet förstaalternativ i anfallet. Å andra sidan har vi ägnat de fem senaste åren åt att fundera på vem som skall ersätta 1) Mathias Ranégie, 2) Waris Majeed, 3) Moestafa El Kabir och nu 4) Carlos Strandberg. Misstänker att Alexander Jeremejeff, när han är helt igen igen, är redo att axla den manteln.

   1. Jag hoppas du har rätt så klart, Alex har visat tydliga positiva tendenser, innan skadan men har en del kvar att bevisa. Personligen tror jag på GHT (till skillnad från många andra)
    .
    Jag tror också att det kanske, kanske kan vara en fördel för Häcken att inte ha en skyttaligavinnare som rycks från laget efter en säsong utan en mer stabil målskytt som snittar 11-13 mål ist för 15-20.
    Laget har tillräcklig många andra anfallsvapen. Det kanske kan bringa stabilitet istället som gynnar i längden?

    Men att vi släpper in varannan hörna? Det är galet att inte media pressat PG på denna punkten.

    1. Gick inte att svara på din, så jag svara på min egen, ser fram emot detta Balkander (ang. frågan till PG)!

 4. ”De senaste säsongernas mest hyllade allsvenska fotbollslag bör rimligtvis kunna locka en och annan marginalåskådare av underhållningsskäl.”

  Malmö kommer väl bara en gång per säsong ?

  1. Haha, bra där Möjros. IffIff, ett lag som dock,kanske inte ska kalla det röta, men förmåga att vinna matcher som de är sopiga i istället för att spela oavgjort.

   1. Vad jag menade var att

    ”De senaste säsongernas mest hyllade allsvenska fotbollslag bör rimligtvis kunna locka en och annan marginalåskådare av underhållningsskäl.”
    dvs Malmö bara kommer en gång per säsong.

    Och därmed inte påverkar publiksiffrorna speciellt mycket, kanske vore det smartare att spela bättre själva än att förlita sig på att motståndarlagen skall spela underhållande Fotboll.

Kommenteringen är stängd.