Krävs för att Kim skall bli blåvit

Av allt att döma ingen Gustav Svensson, Gustav Engvall eller Sebastian Eriksson för IFK Göteborg mot FC Trollhättan i Svenska cupen på lördag (Edsborg/SVT Play 15.00). Det skulle kunna ge följande startelva utifrån tidigare kända parametrar.

Marcus Sandberg – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Patrick Dyrestam, Haitam Aleesami – Jakob Ankersen, Martin Smedberg-Dalence, Tom Pettersson, Sören Rieks – Mikael Boman, Lasse Vibe.

***

Det var för övrigt en fröjd att se Tom Petterssons tillslag när IFK Göteborg på förmiddagen tränade hederligt backlinjerull i regnet på Valhalla IP. Martin Johansson Zanjanchi till Tom Pettersson till Hjalmar Jonsson till Heath Pearce – och tillbaka. Gång efter gång tills Jörgen Lennartsson bröt och bytte backlinje till Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Patrick Dyrestam och Haitam Aleesami.

I min värld är kraften i tillslaget avgörande för vilken sidledsförflyttning du lyckas få till på motståndaren. Hade alla haft samma tryck och precision i bollträffen som Tom Pettersson skulle det höja lagets förmåga att hitta ytor och luckor högre upp i planen senare i anfallsfasen. Well done, Tom!

***

Det enda vi med säkerhet vet är att IFK Göteborg förr eller senare måste presentera en ny central mittfältare till sin seniortrupp, dels för att det antal som finns nu är för litet, dels för att sportchefen Mats Gren sagt att det är vad han söker. Nu. Eller helst i går.

Den svarta häst (”dark horse”) det tidigare har skrivits om i bland annat denna blogg kan mycket väl vara den spelare min kollega Eric Hilmersson nu fastslagit presenteras på fredag. Uppgiften är tillförlitlig … och för oss återstår bara att ta reda på vem det är.

Det finns och har länge funnits en förhoppning om att Kim Källström skulle vara ”den svarta hästen”, en publikdragare och sportsligt välrenommerad mittfältare.

När jag pratade med Mats Gren om Källströms namn under träningslägret i Portugal uppfattade jag Grens svar, ”att det inte är aktuellt för Kim nu”, som uppriktigt.

Kim Källström har ett halvår kvar på kontraktet med Spartak Moskva och var rätt tydlig med hur han ser på spel i allsvenskan i den här GP-texten av Linus Pettersson i januari.

”Ett annat rykte som kan avskrivas är det om att Kim Källström skulle återvända till allsvenskan. Och då IFK Göteborg.

– O ja. Det kan vi, säger han.

– Det känns inte aktuellt nu, nej. Jag känner att jag har några år kvar i kroppen och de vill jag spendera ute i Europa.

Så, du tror på ett lugnt transferfönster för din del?

– Det känns så. Men samtidigt ska man aldrig säga aldrig. Jag trodde inte att jag skulle skriva på för Arsenal i fjol.

Hur tänker du annars kring framtiden och ditt utgående kontrakt?

– Jag funderar inte så mycket på det. Det enda jag kan fokusera på är att hålla mig frisk och i form. Det andra löser sig framåt våren. Jag vet att det är tråkiga svar, men så är det verkligen.

Kan det bli så att du förlänger kontraktet med Spartak Moskva?

– Vi får se. Vi har diskuterat lite.”

För att Källström skall vara spelaren Gren och IFK presenterar på fredag krävs en social helomvändning och en plötslig ekonomisk öppning hos IFK jag inte tror är möjlig.

Källström har fortfarande tydliga landslagsambitioner och skulle inte ha något emot att nästa sommar avsluta sin landslagskarriär med ett EM-slutspel i tidigare hemlandet Frankrike (förutsatt att Sverige tar sig dit).

Anders Svensson har tidigare visat att det är möjligt att med rätt motivation behålla en landslagsplats med via spel i allsvenskan.

Kim Källström skulle inte bli av med sin genom en flytt till IFK Göteborg.

Jag tror dock fortfarande att den dag Kim möjligen väljer att flytta hem och avsluta sin elitfotbollskarriär i Sverige är det för BK Häcken.

För deras del – och de har pengarna – skulle en värvning av Källström vara den sista beståndsdel som krävs för att på allvar kunna ”gå för ett guld”.

Djurgården? Knappast. Malmö FF? Inte troligt, men heller inte omöjligt. Det beror på när det skulle vara aktuellt.

Skulle det vara så att Mats Gren och IFK Göteborg på något vis har lyckats få Kim Källström att ändra sig återstår den pikanta detaljen med de återstående kontraktsmånaderna i Ryssland.

Låna Kim, som har spelat en stor roll i Spartak under hösten, under våren, där Kim själv tar den ekonomiska smällen (Blåvitt har knappast de pengarna i dagsläget)?

Göra klart ett kontrakt som gäller från och med 1 augusti 2015 redan nu?

Räcker löften om kung och fosterland för det? Och framför allt: Är det inte nu IFK Göteborg behöver ha in en mittfältare?

Svaret på den sista frågan är otvetydigt ja.

IFK Göteborgs nuvarande försäljningschef Jonas Henriksson spelade i början av millenniet ihop med Kim Källström i BK Häcken.

Jörgen Lennartsson tränade under en period BK Häcken ihop med Kim Källströms pappa Mikael.

Där finns några beröringspunkter. Om de har någon reell betydelse i sammanhanget är högst oklart.

Stalltips: Ingen Källström i Blåvitt.

8 kommentarer om “Krävs för att Kim skall bli blåvit

 1. Känns väl lite B att sitta och hoppas på hemvändare (spelare som är i slutet av karriären och inte särskilt intressanta för bättre klubbar. Måste väl vara bättre att satsa på spelare på väg upp. Men då måste man förstås ha ledare, tränare, agenter som har den kvaliteten.

 2. Alex Farnerud kan strykas direkt från den listan av på 3, han är en nyckelspelare i Toro och i ärlighetens namn nog ännu svårare att locka hem just nu, tyvärr.

  Dock väldigt kul att det går så bra för han i Torino.

 3. Det är väl roligare att spekulera i vem det är, än vem det inte är?
  Rasmus Lindgren? Alexander Farnerud? Samuel Holmen?
  Där är tre namn på killar över 30 som kan tänkas vända hemåt, eller?
  Och sen är det ju en massa snack om nån amerikansk VM-spelare. Vad tror du om dem?

 4. Kanske lite irrelevant till just det här inlägget, men som Blåvit supporter just nu boenden på bortaplan (studerar i Karlstad). En annan har endast sett honom i de träningsmatcher osm visats på tv, men jag har inte riktigt fått en ordentlig bild av vad som är hans styrkor eller svagheter, från det lilla jag sett så verkar han vara en ganska stark och positionssäker back med bra fys, desto mer oklart om den tekniska biten.
  Vad är din bild av Aleesami som spelartyp? – Kan han jämnföras med någon mer känd?

Kommenteringen är stängd.