När anländer mittfältaren – och räcker det?

Bara en seger på sex matcher, remarkabelt tapp mot ett division 2-lag i årets första tävlingsmatch och – fortfarande – en tämligen ihålig trupp. Ungefär samtidigt som Malmö FF presenterar en vinst på 150 miljoner.

Det är lätt att hålla sig för skratt just nu om man heter Martin KurzwellyMats GrenKarl Jartun eller Jörgen Lennartsson.

Däremot är det oklart om man skall skratta eller gråta åt det spel- och resultatmässiga tapp stöddiga Blåvitt bjöd på mot nyligen degraderade division 2-klubben FC Trollhättan.

Från Skoftebyn hämtades inför säsongen 2014 180 centimeter långe Jonathan Gustafsson. Nu hänvisade han med snett leende till tajming när han försökte förklara hur han inklämd mellan sköldarna lyckades vinna nickduell mot Emil Salomonsson och Mattias Bjärsmyr – och ge hemmalaget hopp i en redan förlorad match.

Många skall förstås skämmas i Blåvitt. Det här var en tävlingsmatch och sådana skall vinnas. Även om Svenska Cupen för IFK Göteborgs del i år inte handlar om att nå Europa och tränarna har uttalat att formtoppning på grund av oklar trupp inte skall ske förrän till allsvenska premiären.

Vi skall, när vi bedömer insatsen på Edsborg, ha i minnet att IFK Göteborg lyckades bemästra det som efter ett tag mest som påminde om en fotbollsplan, fullt godkänt genom hela matchen.

Det var inte där skon klämde och det var inte det någon i efterkommentarerna heller skyllde på.

Det här var en fråga om koncentration, att simma in i kaklet, spela tills domaren blåser, skotta tills snön är borta eller klättra tills bergstoppen är nådd.

Det här var, efter att ha sett IFK:s samtliga sex matcher hittills i år, ett steg tillbaka. Defensivt. Offensivt skapades tillräckligt med chanser för att göra både tre, fyra och kanske fem mål.

Allt oftare uppskattar jag Mikael Bomans kvaliteter allt mer. Nu som målskytt vid 2-0 och nickskarvare i situationen som föregick 1-0. Jag är också helt säker på att Sören Rieks har vad som krävs för att placera sig topp tio i allsvenska poängligan när vi summererar 2015.

Däremot, och det här har jag varit inne på förut, lämnas den blåvita vänsterbacken (Haitam Aleesami) delvis i sticket vid 2-2-målet. Att gå hem är sällan okej och kan, i det här fallet, förklara varför Aleesami inte kom ut i press, ensam som han var.

Samtidigt skall sägas att samme norrman (Aleesami) inte gjorde något större försvarsmässigt avtryck i situationen som föregick 1-2, som nickskarvare på Trollhätteinkast fram till målskytten David Bennhage.

Det finns, sammanfattningsvis, en del att fundera på som blåvit ledare just nu. När anländer den centrala mittfältaren? Räcker det? Och var det enbart bristande koncentration som fällde laget mot FC Trollhättan, vars seriepremiär i år spelas mot Karlstad BK 12 april?

18 kommentarer om “När anländer mittfältaren – och räcker det?

 1. Inga feta Vibepengarna inga feta nyförvärv, jag tror aldrig Lasse Vibe ville till Kinaland men att IFK försökte kränga iväg honom ändå pågrund av den numera ansträngda ekonomin.

 2. Om man hade behållit Allansson så hade det sett rätt mycket bättre ut!
  Fattar inte hur dom tänkte där?

 3. Jag har uppfattat, att Tom Pettersson tillsammans med Bjärsmyr skall bilda mittbackspar. Eftersom det är särskilt viktigt, att just mittbackarna får ”spela ihop sig”, tycker jag man kan fundera över, varför Pettersson får spela på den plats han inte är avsedd för. Att under uppbyggnadsskedet inte G. Svensson alltid och S. Eriksson ännu finns att tillgå får inte hindra, att laget, som det är tänkt, så långt möjligt får spela på sina avsedda platser. Att det saknas en innermittfältare,, det är alla överens om, är ingen bra ursäkt.

 4. Inte blir det lättare att få tag i en Mittfaältare av Klass när det Proklameras Presskonferenser på löpande band. Presskonferenser som senare visar sig ha varit påhittade av Pressen.

  Sådant här måste rimligtvis göra intresserade Mittfältare mindre intresserade.

  Varför inte låta Gren arbeta i fred ett tag ?

  Vad man än tycker om honom (Jag är osäker) så är han mer Naivt Överambitiös än Ickeambitiös.

  Kanske siktar han för högt och det slutar med inte ens en Tumme.

  Eller så dyker det upp en Mittfältare av Klass.

  1. Att vara sportchef i en allsvensk storklubb är synonymt med ständig supporter- och mediehantering. Särskilt under perioder när spelare är på väg in.

   1. Definitivt!

    En sportchef har en postion där hanteringen av media ingår i uppdraget!
    Det måste tålas!

    1. GP:s Hänt Extra journalistik skadar Blåvitt. Bara massa gissningar utan någon substans.

 5. Spelförare (två?) behövs förstås snarast, men det är inte det enda. Lugn, trygg, lång mittback med fotbollskunskap måste stå högt upp på listan. Bjärsmyr gör ingen människa glad med sina långa oftast dåliga uppspel. Han är igen trygg kapten.

  1. Vad sägs om Sebastian Eriksson och Tom Pettersson på dessa två positioner?
   Oavsett hur stor skillnad det hade gjort med dessa på plan/rätt position så är det smärtsamt tydligt hur sårbar truppen är utan förstärkning i nuläget.

Kommenteringen är stängd.