Blåvitt rekordbackar – elitlicens snart i fara

Här har jag blivit intervjuad om IFK Göteborgs resultat/bokslut för 2014. Tio miljoner back talar sitt tydliga språk.

45 kommentarer om “Blåvitt rekordbackar – elitlicens snart i fara

 1. Mats Gren får nog snart packa sin väska han har ju noll koll på pengar och potentiella nyförvärv, nu MÅSTE man sluta panikvärva dyra föredettingar från hela världen och satsa på egna lokala talanger Real blåvitt är slut som begrepp börja om från början börja om från noll och skippa topp tre placeringar, bygg från grunden och bygg långsiktigt annars blir det KONKURS! 🙁 Prio-Nisse var en klok man Gren och Kurzwelly borde lyssnat på den äldre erfarna mannen snart är det för sent att rädda ansiktet Stahre kom tillbaka och gör Prio-Nissen som ny klubbchef 😉

 2. Klart att det saknas ekonomisk kompetens när en storklubb hamnar i den här situationen. Bätter scouting att rekommendera! Hur Gerzic kunde hamna i blåvitt är en gåta! Finns inget försvar att agera så ansvarslöst. Bättring måste till!

 3. Mattias. Läs rubriken på det här blogginlägget. Det ser ut som att du tror att elitlicensen snart är i fara. Inte som att det finns en risk.
  Det är oseriöst och ovärdigt dig. Clickbaiting ,på nysvenska, är nåt som man förväntar sig hos kvällisarna.

   1. Bra vi får tjöta av oss. Och du svarar Ta gärna upp om den idiotiska Bajeninsändaren om IFK i dagens GP. Vilken annan tidning hade publicerat sånt dravel. Förstå hur man uppfattar
    GPs hållning mot IFK

   2. Personligen tror jag att hårda rubriksättningar och viljan att få till en så skarp vinkel som möjligt skadar ert (ditt och GPs) förtroende. Det sänker dessutom nivån på våra kommentarer då vi skriver i affekt för att vi inte upplever att ni skildrar verkligheten.
    Det hade varit bättre om du och Ulf hade resonerat lite mer kring vad det innebär att lägga så mycket kostnader som möjligt under 2014 för att Mats Gren ska få ett rent bord. Det finns såklart faror med det sättet att agera men vad jag har förstått så är det inte särskilt ovanligt i företagsvärlden, särskilt inte med en ny ledning.
    Våga lita på att vi orkar läsa lite längre och resonerande texter så kan det bli bra. Härligt att du orkar kämpa på här inne i kommetarsfältet dock. Kommer din intervjupodd tillbaks förresten? Den är lite saknad faktiskt.

    1. Det jag tänker är om det inte är oklokt ur skattesynpunkt. Eftersom man skattar på vinst så vore det ju bättre ekonomiskt att ta inkomster de år man ändå går minus för att slippa skatta de inkomsterna.

    2. Den (podden) är inte helt kasserad, däremot har vi ingen tidsplan för när det eventuellt kan bli aktuellt för omstart. Jag gillade att göra den och fick ofta positiv respons, som nu.

 4. Kanske kommunen kan göra något för Blåvitt också .. inte bara ”clean court”?

  De har ju sponsrat BKR med 10-15MSEK i ett antal år nu så det kanske vore på sin plats att även sponsra den klubben som är mest känd och och ger mest för staden … vore verkligen på sin plats … bara en tanke ..

  Att Balkander skriver skit om Blåvitt är inget nytt … Om man jämför med landsort-pressen så håller de de sina om ryggen i alla väder (typ i Borås, Norrköping, Kalmar, Malmö m.fl. städer).

  1. Jag tror varken du, jag eller någon annan mår bättre av en rapportering där GP håller IFK – eller om det gäller Häcken, Gais med flera – om ryggen. Right?

 5. Jaha, nästa år är det vi som får gå på Valhalla med den berömda spannen. Hela föreningen har gått åt helvete sedan Gunnar Larsson avsattes. En ordförande som saknar tid, en valberedning som inte hittar en vettig kandidat och en VD som saknar all form av kompetens. Den enda man har lite förtroende för uppe på KG i nuläget är faktiskt Gren.

 6. Mycket problematiskt, absolut. 10 MSEK är 10MSEK, men en försäljning av Vibe medräknat pengar för ersättare så hade resultatet landat på plussidan. Hade laget kvalat in till gruppspel i Europa League så hade resultatet hamnat på plussidan. Hade inte MFF sprungit iväg hade publiken kommit och resultatet hade kanske inte hamnat på plussidan, men väl reducerats till oviktigt.

  Om inte om hade funnits. Fotboll är inte som annat företagande, IFK har haft eget kapital stort nog att våga riskera ett par år av minusresultat för att satsa sig in i europaspel. Det har misslyckats och nu är åren man har råd med den typ av satsning snart borta, snart. Det som blir problematiskt är om styrelsen inte vågar krympa kostymen i tid ifall vi får två nya år där det sportsliga inte når ambitionen.

  Vad som är intressant, men som inte ofta nog lyfts i diskussionen, är att nettokostnaden för akademin (8MSEK 2014, 9MSEK 2013 +administration och fastighet) tenderar att vara likvärdig med utgifter för spelarförvärv (12MSEK 2014, 13,5MSEK 2013). Detta parallellt med uttalandet om att truppen ska bestå till hälften av spelare från akademin. En ambition som gällt sedan 1998, i 17 år(!), men aldrig varit i närheten av att lyckats, ens med en generös tolkning av ”spelare från akademin”.

  Det är en ideologi och vision som är lockande och lovvärd, men är det inte dags att ställa sig frågan om det fortfarande går att skicka dessa dubbla signaler år ut och år in? Som GP skrev för något år sedan är det egentligen bara Mikael Dyrestam som på riktigt gått igenom hela akademin, möjligt att även de tre som flyttades upp i år gjort detsamma, resten av ungdomarna har värvats när de varit färdiga a-lagsspelare i sina moderklubbar. Är det hållbart att lägga miljoner på dussinspelare år ut och år in, samtidigt som man plöjer miljoner i akademin och säger att halva a-truppen ska komma därifrån? Är det inte ett hyckleri som innebär stora hål i ekonomin med halvhjärtade satsningar? Kan man verkligen skapa den motivation i och dragningskraft till akademin som behövs för att få den att uppnå ambitionen genom bara ekonomisk satsning, inte sportslig? Och om man inte vågar göra den sportsliga satsningen, är det då värt att göra den ekonomiska?

  Drastiskt kan man sammanfatta att det är dessa två parallella spår som dragit ner IFK ekonomiskt, och i förlängningen även sportsligt ända sedan slutet av glansdagarna på 90-talet. Att halvhjärtat plöja flera hundra miljoner i en ungdomsakademi och ändå säsong efter säsong fylla truppen med medelmåttiga nyförvärv. Vilken väg som är den rätta vet jag inte, men jag är tämligen övertygad om att det är omöjligt att nå målet när man tar bägge samtidigt.

  1. Jag är vän av akademin, och tror på en fortsatt satsning där. För att lyckas krävs bland annat att A-lagstränaren, nu Jörgen Lennartsson, ger talangerna chansen och att klubben/tränarna/supportrar/möjligen även media har TÅLAMOD och INTE gapar efter stjärnvärvningar när resultaten uteblir vissa år. En så kallad 48 000-kronorsfråga.

   1. Det är ganska mycket min poäng. Akademin har funnits i 17 år, alltid med ambitionen att på sikt tillhöra bakgrunden för halva a-truppen. Idag kan vi, generöst räknat, säga att 6 av 23 spelare tillhört akademin (26%), är det ett godkänt resultat för akademin?

    Det är lätt att ta ett ideologiskt ställningstagande för akademin, det ser bra ut och man vill tro att det blir bra automatiskt. Men när den fortfarande bara efter 17 år levererar hälften av vad som budgeterats, då måste man ta en funderare på vad det är som går fel.

    10 000 000:- kostar akademin varje år men det känns ändå som ett undantag snarare än regel när en ungdom flyttas upp och klarar av att prestera i a-truppen. Jag tror att detta till stor del beror på tradition, en tradition av att inte lita på kvalitén på de unga spelarna utan att man hellre plockar in en Gerzic än att ge en Allansson chansen. När man inte vågar göra den sportsliga satsningen så blir den ekonomiska dito irrelevant.

    Om föreningen inte vågar riskera ett par sämre år för att bryta traditionen och skapa en tro i akademin att man faktiskt kan ta den vägen in i a-truppen, så finns det ingen poäng att fortsätta driva akademin. Utan akademin hade Gren kunnat plocka in två stycken Lundemo, varje år!

    Jag vill inte svära i kyrkan, men det hade faktiskt varit intressant att se IFK genomföra ett kallbad genom Superettan, tvingat fram riktiga förändringar i föreningen och på sikt resa sig på en Fenix-resa likt MFF gjorde för 15 år sedan och AIK gjorde för tio år sedan.

 7. Jag tror vi överdriver GP:s eventuella vinkling en aning. Flera texter om IFK är hoppfulla i tonen (även om Häcken leder). Däremot är det väl bra att diskussionen kommer upp? Jag bodde i Lund året MFF spelade i superettan. Sydsvenskan stod där som en extra spelare, full stöttning hela tiden liksom året efter vid återkomsten till allsvenskan. Det måste vara enklare med ett enda elitlag i en stad.

 8. Nu får du ge dig, hur tänker du nu?
  Ett desperat försök att sälja tidningar? Om nu GP snart är slut, ge dig inte på IFK. Som bekant är ju inte det egna kapitalet förbrukat på väldig långa vägar så vad menar du med ”snart”???

  1. 1.2 Kriterier
   De obligatoriska kriterier förening måste uppfylla för att erhålla elitlicens är indelade i två kategorier.
   Kategori A: Om förening inte uppfyller A-kriterium ska licens inte beviljas, såvida inte särskilda skäl föreligger. Föreligger sådana särskilda skäl får i stället påföljd utdömas enligt 14 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (se http://www.rf.se).
   Kategori B: Om förening inte uppfyller B-kriterium får påföljd utdömas enligt SvFF:s tävlingsregler eller 14 kap. RF:s stadgar, men förening ska beviljas licens.

   forts…

   2 art: Ekonomikriterier
   2.1 A-kriterier
    Varje förening ska ha minst en godkänd eller auktoriserad revisor.
    Räkenskapsår och verksamhetsår ska följa kalenderår.
    Senast den 16 mars ska den av styrelsen och revisorerna samt årsmötet godkända och underskrivna årsredovisningen, inklusive förvaltningsberättelsen, samt
   revisionsberättelsen finnas SvFF tillhanda. I de fall verksamhet finns i olika
   juridiska former, ska såväl koncernens som de olika juridiska personernas årsredovisningar inrapporteras.
    Föreningarna får inte ha negativt eget kapital i årsredovisningen per
   den 31 december. Förening med negativt eget kapital den 31 december ska senast den 31 mars nästföljande år till Licensnämnden ge in en handlingsplan som beskriver hur föreningen under innevarande kalenderår ska eliminera det negativa egna kapitalet. Om Licensnämnden bedömer handlingsplanen som orealistisk eller om föreningen själv anger att det är omöjligt att eliminera det negativa egna kapitalet vid årets slut, ska föreningen senast den 1 oktober till Licensnämnden avlämna ett periodiserat bokslut per den 31 augusti samma år som inte visar negativt eget kapital. Detta bokslut ska vara undertecknat av styrelse och granskat av minst en auktoriserad eller godkänd revisor.
   Förening som har negativt eget kapital den 31 december det år som
   man arbetat under handlingsplan ska senast den 1 oktober nästkommande år till
   Licensnämnden avlämna ett periodiserat bokslut per den 31 augusti. Detta bokslut
   ska vara undertecknat av styrelse och granskat av minst en auktoriserad eller
   godkänd revisor.
    De föreningar som ska lämna in ett periodiserat bokslut, enligt ovan, ska även lämna in en likviditetsplan som visar att föreningen kan klara sina betalningar under det återstående kalenderåret.
   4
    Inga förfallna skulder får finnas per den 31 augusti avseende angivna typer av skulder i ”Anvisningar till elitlicensens ekonomikriterier”.
    Senast den 1 oktober ska det av styrelsen undertecknade intyg, avseende föreningens ekonomiska förutsättningar att fortsätta driva verksamheten under hela nästkommande år, vara Licensnämnden tillhanda.
   2.2 B-kriterier
    Senast den 31 mars ska den av SvFF fastställda ekonomirapporten avseende det gångna verksamhets- och räkenskapsåret vara SvFF tillhanda.
    Räkenskaperna ska följa en av Förbundsstyrelsen föreskriven kontoplan.

  2. IFK har fyra raka minusår, där det egna kapitalet minskat från drygt 30 till drygt tio. Ytterligare två år i samma takt innebär kontrollbalansräkning. IFK har för höga personalkostnader, driften synkar inte med intäktssidan – och nästa år saknas 7,5 miljoner från Prioritet Finans. ”Inte på länga vägar” är i det här sammanhanget ungefär lika med två år.

 9. Är inte infödd göteborgare och ovan att lokalpressen skriver ner sina lokala lag så fruktansvärt osakligt. Letar fel och gärna snabbt. Skrivna ordet kan man inte ändra och ibland skjuter GP helt fel. Som skvallerkäringar vi hade på vår lilla ort. Följt GP några år och så påtagligt noterar att Balkander tagit över nedskrivningen av IFK efter föregångaren. Och han med torsdagskrönikan letar ju uppslag hacka på samma klubb. Jämför man hur Gais Häcken Öis behandlas känns det som något typ av hat? Läser man sedan GT ……Så mycket roligare och mer seriöst. Vad är det som driver GP. Känns oseriös sportbevakning

  1. GT gör ett jättebra jobb, men jag skulle nog våga påstå att GP:s sportbevakning är minst lika seriös. Och nej, vi hatar inte, vare sig IFK Göteborg eller något annat lokalt idrottslag. Däremot är Blåvitt det fotbollslag vi skriver allra mest om, positivt som negativt.

    1. Angående vari det oseriösa ligger så tja… Ni berör aldrig ens ordentligt det kurzwelly själv säger om underskottet. Vilket ju minst sagt borde vara intressant då han är svarande part i målet. Jämför med kollegan Lemans blogganalys i vilken han problematiserar, analyserar, lämnar plats för annan och annans egen analys och överlag håller en mer rimligt objektiv ton. Så gör till exempel aldrig du och sällan GP.
     Ni skriver istället på ett sätt där ni antyder att blåvitt närmar sig konkurs. (Osannolikt inte enbart för att man har ett bättre ekonomiskt läge efter 2014 utan också för att man har ett stort eget kapital med ett dessutom förhållandevis stort intresse för klubben och avsäljbara tillgångar både i trupp och annat)
     Det ÄR en orimlig och ständigt återkommande attityd i vilken jag bara ser två möjliga förklaringar:
     -att ni är stendumma och inte förmår analysera bättre.
     -att ni har en agenda mot blåvitt och därför väljer att se mellan fingrarna med de omständigheter som faktiskt finns.

     Stämmer inte någon av förklaringarna så är jag knappast ensam om att tycka att en alternativ förklaring vore på sin plats. Kom ihåg att bland era fotbollsintresserade läsare är vi i majoritet, att tala väl med oss är av både din och din arbetsgivares intresse. Framförallt för en klickjagare som dig.

    2. Jag har varit på reportageresa och av tidsmässiga skäl inte haft möjlighet att djuploda i ämnet.
     Än.
     Det kommer.
     Var så säker.
     /Klickjagaren

   1. Jag har läst många riktiga bra inlägg från dig, analytiska och målande. Nu är jag inte ensam att tycka GP ger ett sken av skriva ner IFK. Lessen, men jag ser bara samma här. Motsatsen kan bli fel också men känns för uppenbart kulturen på GP lever vidare. Det är tråkigt som läsare inte känna igen sig och hitta bättre hos andra. Bor på Hisingen och känner väl till Häckens problem med spelare. Hade det varit IFK tror jag ni lyft det. Gais Öis slirar, Elfsborg gjorde 12milj förlust men här drar ni på direkt när det gällde IFK. Jämför hur andra bevakar IFK är det skillnad i bevakning. Er torsdagskrönikör är fruktansvärt ensidig i sin jakt på IFK. Ni ska lyfta på alla stenar men varför upplevs GP så fientliga mot ETT lag?
    Balkander, du är duktig, dela med dig till alla lag. Vi behöver även det positiva som finns inom fotbollen. Och jag vill börja dagen bra med GP

   2. GöteborgsPosten har traditionellt varit negativa till Blåvitt och varit positiva till Öfverklassens IdrottsSällskap. Det hade att göra med Jörnefamiljens sympatier.
    Nu när IdrottsSällskapet i princip inte längre existerar har man tydligen bytt till att stödja Häcken.

    Självklart skall man skriva om Blåvitts ekonomi nu efter att det blivit officiell.
    Men att lämna ut felaktiga uppgifter en vecka i förväg kan ju inte vara OK, speciellt som man veckan innan utlyst 2st Presskonferenser helt tagna ur luften.

    Man har dock inte på något sätt grävt i Kommunens Olagliga?/Omoraliska sponsring av nya Favoritklubben.
    Om Kommunen tagit ut marknadsmässiga hyror för Fotbollsplaner, Skolor etc som man hyrt ut till underpriser hade inte Häcken varit vad Häcken är idag.
    Kanske skulle man ha en folkomröstning i frågan ?

    1. Jag misstänker att det finns olika uppfattningar i ditt första påstående.
     Vad gäller de ”utlysta” presskonferenserna är jag ”skyldig” till den ena, efter samtal med extremt centralt placerade källor. De röjs dock inte här.
     Hur formulerar vi frågan i en eventuell folkomröstning? Idel öra!

    2. Mörjos…

     Jaha, då var det dags igen… jag undrar hur det ligger till med flertalet av de kommunala bolagen som år efter år har, till IFK Lättmjölks favör, sponsrat fotbollen!?!? Det är ju inte direkt så att man som Gôteborgare har lyft på ögonbrynen över att sponsringen ifrån dessa bolag har varit orättvist mellan lag i samma serie. Så du kanske bör vara lite mer självkritisk innan du snackar!!!
     Sedan har väl GP i så fall (om man tänker som du) tidigare riktigt gottat sig i ÖIS motgångar i allt ifrån konkurs, rekonstruktion, degration, spelarflykt m.m. MEN nu håller Örgryte Idrottssällskap på att resa sig igen… …fast det är klart 5-2, 4-1 vinsterna i storderbyna i början 2000-talet kanske svider fortfarande!?!?

     LEVE ÖIS!

    3. Svar till Balkander,

     Antingen kan frågan vara ”Skall Göteborgs Kommun fortsätta att sponsra BK Häcken med si och så många Millioner per år ? ”

     Eller ”Vilken Fotbollsklubb vill du att Göteborgs Kommun skall sponsra ? ” Och då kan koommunen sponsra efter hur de procentuella andelarna faller ut.

   3. Tycker att du gör ett alldeles ypperligt jobb. Tycker att du blandar med både positivt och negativt om alla klubbarna.

    Enda negativa enligt mig är att du skriver för sällan 🙂

    Kämpa på Balkander!

 10. Bara för att din arbetsgivare inte kan hantera ekonomin så innebär inte det att IFK inte kan det. Därmed inte sagt att detta är bra, men föreningen äventyrar inte ett smack.

 11. Avskrivningar: Bortslängd pytt i panna från frysen.
  Ny stjärnsponsor: Fonus

 12. Självklart är det inte optimalt men vad fan balkander… Det är ju helt absurt hur mycket övervikt de negativt vinklade artiklarna från dig angående blåvitt väger över.
  Jämför md din häckenbrvakning till exempel.
  Hade det här skett häcken är det inte helt orimligt, sett till din normalfördelning av positivt kontra negativt vinklade artiklar, att din rurok varit:
  ”-Smart drag av häcken! Tar förlusten i år för att åstadkomma plusresultat 2014!”

  1. Tips: Lägg Häckenjämförelsen åt sidan och fundera på vad ett återkommande minusresultat – trots relativa sportsliga och försäljningsmässiga framgångar – gör med en framtidsutsikt/förmåga att satsa.
   Det egna kapitalet, som måste vara positivt för att ge exempelvis elitlicens, har krympt från 31 till 13 miljoner på tre år.
   Vänds inte den utvecklingen finns risken att IFK Göteborg tvångsnedflyttas i seriesystemet inom de närmaste åren.
   Skriver ”finns risken”. Det är alltså inget jag tror kommer ske.

   1. Tack för tipset, jag lovar att sluta så fort du slutar marknadsföra Häcken och smutskasta Blåvitt.

    Ska vi säga från oched i dag? Du kan ju börja med att skriva en mindre vinklad rubrik om blåvitt… Kanske:
    ”-Problematiskt med negativt resultat, hoppas kamratgården vet vad de sysslar med.”

    Efter det kan du ju satsa på att i minsta fall skriva en positivt vinklad artikel för varje motsatt vinklad.
    För du verkar väl för Göteborgsfotbollens väl och inte bara hisingsfotbollens?

   2. Herregud Balkander. Lägg snacket om elitlicens åt sidan. Du säger OM utvecklingen fortsätter är elitlicensen i fara, men varför skulle föreningen lägga mer än det egna kapitalet på spelarsatsningar. Nu har IFK haft 30 miljoner att tillgå, att resultatet är kass i år beror på 14 miljoner som satsats i truppen. Måste en fotbollsförening ha en viss mängd pengar på banken eller ska de försöka skaffa ett så bra lag som möjligt? Sen är det förstås bra om man inte backar men resultatet handlar om pengar till spelare som är engångsbelopp – så kom inte dragandes om snack om tvångsnedflyttningar osv. Ta ett initierat grepp på ekonomin eller gör det inte alls. Intervjun med dig är oseriös.

    1. Helt enig om att intervjun med balkander är oseriös.
     Man undrar ju om Niklasson och balkander har enuttalad agenda.

Kommenteringen är stängd.