Sätt Tom på vänsterbacken

Efter en vinter med påtagligt värvningsstiltje räckte det med några dagar i fjällen för att få följa Mats Grens två senaste drag från sidlinjen. Först 193 centimeter långe Thomas Rogne från Wigan, sedan 188 centimeter Thomas Mikkelsen från OB.

Mikkelsen lämnar den danska liganian Odense efter att bland annat ha konkurrerats ut av tidigare IFK-anfallaren Kenneth Zohore.

I IFK Göteborg får han i utgångsläget rollen som fjärdeanfallare bakom Lasse Vibe, Gustav Engvall och Mikael Boman. Därför framstår motivet till klubbytet som snudd på onåbart, åtminstone rejält tufft.

På Odenses hemsida förklarar Thomas Mikkelsen att han trivs väldigt bra i OB, men att han under rådande omständigheter (mycket bänknötande) måste prioritera att få speltid och siktar på att komma tillbaka, stärkt av detta (speltid), till Odense till sommaren.

IFK:s avtal med Odense innehåller en option på förlängning av Mikkelsens låneavtal.

Oavsett ger helgens värvningsfrossa Jörgen Lennartsson möjligheter att tänka i nya banor.

Blåvitts trupp är nu, heter det, färdig. Jag skulle ändå, nu när risken finns att helgens cupsuccé mot Helsingborg ger tappat fotfäste, vilja peka på några av Lennartssons utmaningar framöver.

Först vänsterbackspositionen, där Ludwig Augustinssons efterträdare inte är bestämd. I skrivande stund finns egentligen fyra, fem tänkbara alternativ.

Förutom invärvade norske division 1-spelaren Haitam Aleesami, kortidskontrakterade allroundspelaren Heath Pearce, nyuppflyttade och tidigare skadade Billy Nordström och förstås Hjalmar Jonsson kan och bör även vänsterfotade backlinjevärvningen Tom Pettersson läggas i den här korgen.

Enligt devisen ”de elva bästa spelarna skall vara på planen” finns annars risken att försäsongsduktige Pettersson hamnar bredvid nu när det hettar till.

Thomas Rogne förklarade tydligt att han är redo för spel direkt och kan möjligen vara aktuell redan till lördagens cupderby mot Häcken, i alla fall för inhopp och allra helst inmatchad när allsvenskan inleds mot Åtvidaberg 5 april.

Däremellan återstår endast SarpsborgHjällbovallen nästa torsdag, så tiden är minst sagt knapp om Lennartsson vill ha med Rogne direkt.

Troligen: Ingen Tom Pettersson i mittförsvaret mot Åtvidaberg.

Och på mitten fungerade Sebastian Eriksson och Gustav Svensson väldigt bra ihop mot Helsingborg, vilket får mig att tro att ett i övrigt offensivt balanserat IFK-mittfält (Sören Rieks och Jakob Ankersen) mår utmärkt av Gustav Svenssons defensiva kvaliteter.

Sålunda: Ingen Tom Pettersson på mittfältet heller.

Och efter att ha följt Haitam Aleesamis delvis knackiga försäsong, insett att Heath Pearce fortfarande inte har hittat det rätt klippet i steget och möjligen tror att Lennartsson vill ha en rappare vänsterback än vad Hjalmar Jonsson kan erbjuda återstår två alternativ: akademiprodukten Billy Nordström (som spelar U21-match mot Halmstad i kväll) och … Tom Pettersson.

Jag vet väldigt lite om Petterssons erfarenhet som vänsterback, men har i alla fall koll på att han har en mycket bra vänsterfot, är en ytterst klok fotbollsspelare, defensivt kapabel och i den kategorin vassare än både Aleesami och Pearce.

Kan man spela vänster innerback kan man spela vänsterback.

Den andra positionen är förstås innermittfältet. Oavsett vad som kommer sedan (Sabah Lawson i sommar) är tre spelare för lite på en sådan viktig position. Det är Eriksson, Svensson och Pettersson. Bakom dem misstänker jag att testade Martin Smedberg-Dalence rankas.  Att det inte blev Jean Makoun från Rennes må vara hänt, här borde Mats Gren för länge sedan förstärkt med ytterligare en person.

Det ser jag som ett vågspel med en i övrigt mycket kompetent trupp. Faktum är att IFK Göteborg under cupspelet och efter beskedet att Lasse Vibe tackar nej till Kina och åtminstone stannar fram till sommaren har höjt sig flera klasser.

Förklaringarna: Sebastian Erikssons skickliga passningsspel och högre utgångsläge. En allt spetsigare högerkant, där Emil Salomonsson närmar sig landslagsklass och där Jakob Ankersen med drömmålet i lördags visar att han verkligen är ”en poängspelare”. Gustav Engvalls sylvassa ”Martin Dahlin-uppträdande”. Samt att truppen faktiskt känns bättre tränad.

Det sista blir en nog så viktig detalj framöver.

I en fotbollsvärld där betydelsen av en bred trupp ständigt ökar kan jag ändå inte undanhålla er min allsvenska premiärelva just nu.

John Alvbåge – Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Tom Pettersson – Jakob Ankersen, Sebastian Eriksson, Gustav Svensson, Sören Rieks – Lasse Vibe, Gustav Engvall.

16 kommentarer om “Sätt Tom på vänsterbacken

 1. Tom har spelat vänsterback i Åtvidaberg. Han kommer att behövas på mitten så kanske att han inte hamnar på vänsterbacken förrän i sommar om en ny innermittfältare kommer. Haitam har potential och är säker med boll och har offensiva idéer och teknik så det räcker men hans positionsspel är häpnadsväckande dåligt och han säljer sig enkelt i försvarsposition. Heath är säkrare bakåt men feg och uddlös framåt och saknar både klipp i steget och teknik att ta emot boll. Kan någon mutera fram en hybrid av Haitam och Heath, Heatam, så ska denne spela. Annars är det mycket som talar för att Tom är truppens bäste vänsterback. Den dom lyfter fram Billy kan gå och se på en träning. Billy är inte riktigt framme ännu.

 2. Det var Gurrorna´s eftermiddag mot HIF – Engvalls och framförallt Svenssons! Att så ofta under en och samma match vara den där som kommer rätt in i en situation som kan bli farlig för det egna laget och fånga upp bollen med långa benet eller till och med via en tåfjutt avvärja, det är viktigt! Svensson liknar i det avseendet en mer berömd Svensson på äldre dar,
  Unge Engvalls första steg och avstamp är vasst, vilket ax han har, grabben! Nye dansken Jakob var en kille med speed, minst sagt, Vass, redan nu! Kan bli roligt följa blåvitt denna säsong. Spelet mot HIF var fint – som i höstas!
  Men Vibe börjar gå ett steg för långt innan han släpper bollen. Lite oroande.

 3. Mikkelsen? Varför? Bohm är väl den perfekte fjärdeanfallaren? En potentiell Sam Larsson. Tycker Blåvitt är SÅ dåliga på att tro på sin egen akademi. Tänk på Engvall i Stahres frysbox, det var inte länge sen.

 4. Återigen så briljerar du med din fotbollstaktiska inkompetens, Balkander.

  Du är så jävla hetsig, låt Haitam få åtminstone en chans innan du dömer ut honom innan säsongen ens startat.

  En ny tränare, ny klubb, nytt land och ny taktik det är grejer du inte verkar ha någon som helst känsla för, att det kan och förmodligen kommer ta tid innan vi ser den riktiga Haitam som dessutom är ung och därmed heller inte är komplett, vilket du verkar tro.

  Man fastnar lätt i fällan att jämnför Haitam med Augustinsson, det är både missvisande och orättvist men jag kommer också ihåg när Augustinsson spelade sin första försäsong med oss när folk var jävligt snabba med att döma ut även honom.

  Tom kommer få en jävla massa speltid oroa dig inte för det du, han kommer få rotera med Seb och Gurra och med Bjärs och Rogne och då riskerar ju givetvis inte Lennartsson en skada på en så viktig spelare som Tom genom att slita ut honom även som vänsterback, du är ju själv inne på att det är tunt med 4 centrala mittfältare så ditt argument faller på sitt eget begrepp.

  Om nu Lennartsson vore lika otålig som du vore givetvis Billy och inte Tom det naturliga valet på vänsterbackspositionen, tacka fan för att Lennartsson är lite mer långsiktig än dig.

  Ge grabben lite tid att komma in i laget, klubben, taktiken och tjatet innan du dömmer ut honom pga vad du sett på ett gäng försäsongs-matcher.

  Och var realist, Tom är grym centralt alltså ska han fortsätta operera centralt.

  1. Jag tar alltid en match i taget.
   Hade JL verkligen trott på HA hade han spelat mot HIF.
   Tack för feedback.

    1. Öhh….jag är blåvit supporter, relativt aktiv på forumet och jag förstår inte riktigt i vad mån Balkander letar fel på Blåvitt i detta inlägg!! Det är väl svårt att argumentera emot att truppen är tunn på vissa positioner.
     En nyanserad bevakning är väl jättebra! Tänk om alla förutom vi supportrar sket fullständigt i Blåvitt. Hade inte varit så kul jö!

  2. Calciogbg:

   ”…men jag kommer också ihåg när Augustinsson spelade sin första försäsong med oss när folk var jävligt snabba med att döma ut även honom.”

   Nej, det här är inte sant. Ludde var bäst i laget på försäsongen. Han var bättre än vi trodde var möjligt. Sen fick han en knäskada…

   Haitam har inte varit jättebra under försäsongen. Han verkar vara teknisk, men har problem med tempot och positionsspelet. Norska motsvarigheten till Superettan till Allsvenskan är ett stort steg för honom.
   Och träningsmässigt har Lennartsson höjt dosen ytterligare så det kan vara en chock för honom rent fysiskt.

   Jag hoppas han höjer sin nivå markant nu när träningsintensiteten minskar.

 5. Jag har inte tänkt den tanken att TP kan spela Vänsterback men dina argument är bra.
  Nu hoppas och tror jag att både Haitam och Pearce kommer att växa in mer i laget.
  Problemet är att Haitam och Rieks troligtvis inte kan spela ihop på vänsterkanten i 4-4-2 .

  1. Å andra sidan blir det väl många byten, då TP skall byta av både på Inre Mittfält och i Mittförsvaret.

   Tråkigt att Norrmannen inte håller måttet.

 6. Ser du det som självklart att det blir Alvbåge i målet, eller var HIF-matchen en fingervisning om att det skulle kunna bli ändring där?

  1. I min värld är Alvbåge given etta, även om konkurrensen både vad gäller faktisk speltid och kvalitet hårdnat.

 7. Jag vet att detta kontroversiellt, men SE har inte övertygat. Jag är oxå införstådd med att han måste spelas i form. Mot HIF var han på gränsen till dålig, så formmässigt Svensson/Pettersson….., men det händer nog aldrig!

  1. Jag gillar mycket med Sebastian. Hans rörelsemönster, snabba spelvändningar, mod att kliva med och behålla passningskvalitet nära motståndarens straffområde och skott. Fast visst … han har varit bättre. Men det är enligt plan.

Kommenteringen är stängd.