Därför straffade Hammarby Häcken

Det här blev väl inte riktigt vad vi hade förväntat oss? Från Häckens sida. Inramningen och Hammarbys smartness var däremot bättre och mer imponerande är förhandsspekulationerna.

Det finns alltid sekvenser, moment eller enskilda händelser som avgör idrottstävlingar, som en fotbollsmatch.

Den stunden kom i nionde minuten den här gången. När Söders stolthet, ikonen Kennedy Bakircioglu dunkade in den straff Linus Hallenius fixat just innan.

Jag säger inte att straffen var feldömd, bara att den var hårfin. Häckens mittback Emil Wahlström höll fast Linus Hallenius just som mittbackar brukar hålla fast i anfallare. Problemet för Wahlström och Häcken var att Wahlström glömde släppa taget.

Hade jag varit Mohammed Al-Hakim och bott i Köping hade jag också blåst straff där.

Så … inget att snacka om.

Med den makalösa inramning publiken på Tele2 Arena bjöd på skapades en extra energi för spelarna, något som avspeglade sig på tempot i matchinledningen. Det var chanser åt båda håll och extra mycket inspiration, där Häcken, med Simon Gustafson och Martin Ericsson, tryckte tillbaka Hammarby in i straffområdet.

Häckens problem där och under hela första halvlek var att skotten aldrig nådde fram till mål, ofta täckta att motståndarbackar.

Vi skall vara ärliga och säga att spelarna gjorde sitt bästa, men att Dardan Rexhepi i nuvarande slag och omgivning inte var rätt medicin att bända upp Hammarby med.

Häcken hade mest boll, men skapade minst chanser. Ingen klev fram när det krävdes i slutet. De vi litade på orkade inte bära pianot.

Och en framtidsfundering innehåller namn som Jasmin Sudic, Diego Lugano och Kari Arkivuo.

Jag skall inte nedstiga till att redan nu föreslå nästa startelva, den som ställs mot Djurgården på torsdag, men jag tror på en hel del förändringar.

Det här var inte matchen där frejdige debutanten Joel Andersson tappade tron på egna förmågan, däremot var det stunden samme 18-åring insåg betydelsen av precision i passningarna samtidigt som man själv tar en djupledslöpning.

Alternativet blir alldeles för tufft för mittbackarna, i dag Emil Wahlström och Simon Sandberg, och balansmittfältaren Mohammed Abubakari.

Hammarby kommer välta större elefanter än BK Häcken på Tele2 Arena i år. För nykomlingen från Söder handlar det nu om att balansera nyvunnet självförtroende med insikt om att det även framöver är stenhårt jobb som gäller.

Vi skall ha i minnet att det ofta är just i inledningen av serier nykomlingar är som allra bäst.

Någonting säger mig att Hammarby är ett undantag från den regeln.

Bäst på planen: Johan Persson, Nahir Besara, Måns Söderqvist och Linus Hallenius.

Bäst i Häcken: allsvenske debutanten Peter Abrahamsson i målet.

19 kommentarer om “Därför straffade Hammarby Häcken

 1. Häcken sägs spela rolig fotboll. Och det är sant. Det är extremt underhållande att se 11 yra höns irra runt på plan. Man kommer få kriga för att undvika nedflyttning.

 2. Förstår inte logiken med Sudic och Lugano på bänken.
  Luganos rutin hade varit guld värd inför 30000 pers.

  1. Troligen. Samtidigt har Gerhardsson en poäng med att ”han inte vet hur vi spelar ännu”.

   1. Jag tror nog att en spelare med Luganos erfarenhet och kunnande ganska snabbt skulle titta igenom Gerhardssons taktikpärm och genomföra det bra mycket bättre än Wahlström

 3. Jag håller med föregående inlägg angående att Wahlström inte borde vara ordinarie, han har de senaste säsongerna varit orsaken till väldigt många insläppta mål för Häcken.

 4. Personligen tycker jag inte Wahlström har på en fotbollsplan att göra, rör han bollen någon gång eller är han satt som slugger att rikta in sig på att få undan motspelaren? Oroa er inte Häckenfantaster, han kommer inte spela så mycket mellan avstängningarna. En match är ingen match men Säg att Häcken skulle hamna i bottenskicktet, har Mr G på bänken (Han som alla hyllar men som aldrig lyckas ta titlar oavsett hur mycket kapital och stark trupphan har att leka med) fortfarande förtroendet? Sätt press på Häcken, eller klarar dom inte av det?

   1. Men visst är det lite märkligt att deras fans år efter år är nöjda med mellanmjölk när trupp och kapital skulle kunna bjuda på bättre? Tror dom måste göra sig av med Gerhardsson om de vill vara med och leka på riktigt.

 5. Jag håller med om dina funderingar angåendeJasmin Sudic, Diego Lugano och Kari Arkivuo. När Kari är hel så finns det ju ingen tvekan om att han skall spela före Zuta.

  Vad gäller mittbackar så måste det ske ett kraftigt omtänk. Jag kan bara inte förstå hur Wahlström kan ha en såpass säker plats i startelvan? Nu tänker jag inte bara på hans ytterst tveksamma ingripande vid straffsituationen utan hela hans positionsspel känns ju ytterst märkligt! Vilket han även visade mot Blåvitt i cupen och som han visat tydligt dom senaste säsongerna där han varit direkt inblandad i oproportionerligt många baklängesmål.

  Jag kan nog tänka mig åtminstone 5 mittbacksuppsättningar som är bättre än den vi hade idag, trots skadorna på Atta och Söderberg.

  1. …såg inte matchen mot Bajen, men nog saknar väl laget Oscar Lewicki. Och givetvis en avslutare, laget har ju under en följd av år haft vassa sådana. De perioder när man saknat avslutare har man inte tagit många poäng.

   Utan rutinerade ytterbackar (Arkivou, Marek, tidigare Anklev) uppstår luckor.

  2. Jag hade själv satt upp Sudic, Lugano och Wahlström. Alltid lätt att vara efterklok.

   1. Jovisst, har dock gjort samma reflektion som när Elfsborg för några år sedan samlade en rad anfallare i sin trupp… vad hände? Det blev inte bra ändå, eftersom det var försvarssidan som brast (det var luckan efter mittfältslåset Jari Ilola som hade behövt ersättas) – har kommit nu, med Hauger i startuppställningen och lillebror Holmén som mittback, och förstås missnöje i truppen med många anfallare och endast en åt gången från start.
    Så, visst är Abubakari rätt bra, men – ätminstone inte ännu – i Häcken – av den klass Lewicki hållit i flera säsonger, dvs. nästintill av A-landslagsklass.
    Vem, om någon, av forwardsalternativen kan kliva fram och avgöra matcherna till Häckens fördel?

 6. Tror att Häcken är överskattat i år. Har dock bara sett dem mot Blåvitt och Bajen. Två problem: svagt försvar och ineffektivt anfallsspel. Det ger inga poäng att hålla bollen på ”sämsta Barcelonavis” och aldrig få till något spetsigt. Skaffa en målgörare istället för ytterligare en mittback!
  Så de vanliga tipsen att vara med bland medaljaspiranterna får nedgraderas till att försöka undvika nedflyttning. Ska se dem på torsdag mot Peking så det är möjligt att jag efter den matchen får revidera min uppfattning 🙂

  1. Japp, som vanligt hausar media upp Häcken som ”rolig fotboll”, ”man förtjänar miljon-publik” osv. men efter att ha sett de senaste två matcherna undrar jag vad man menar med dessa rubriker? Humbug!

   1. Är det någon tidning som skrivit upp Häcken efter dessa 2 matcher? Eller tycker du att dessa matcher skall vara måttstock för dom senaste 4 åren?

Kommenteringen är stängd.