Häckens tuffa schackdrag – fyra nya

BK Häcken gör inte tre ändringar i startelvan, de gör fyra, vilket GP resonerade kring redan i går.  Förutom tre fjärdedelar av backlinjen väljer Peter Gerhardsson, precis som jag själv var inne på inför premiären, att peta René Makondele, till förmån för Samuel Gustafson.

Jag tror att det är helt rätt. Och framför allt känner jag mig rätt säker på att Häckenledningens val av backlinje får effekt. Av följande skäl:

1) Insatsen av den förra var totalt sett för dålig. Det kan alltså bara bli bättre. Joel Andersson är truppens kanske mest lovande spelare. Mot Hammarby var han lite naiv. Med David Frölund, elitspelare i över 15 år, vet man vad man får. Det finns ett sådant behov nu. Emil Wahlström är klok, men hamnade på efterkälken vid ett par tillfällen. Simon Sandberg har gjort bättre matcher och föll för djupt vid 0-2-målet.

2) Har man tagit hit Diego Lugano skall man låta honom spela om han så bara är nära sin toppform. Det här var ett bra tillfälle.

3) Jasmin Sudic var Häckens bäste back mot Vålerenga i genrepet och är både tillräckligt snabb och aggressiv för att hantera Djurgårdsanfallarna Nyasha Mushekwi och Sebastian Andersson.

4) Schackdraget från Peter Gerhardssons sida visar tydligt att han inte var nöjd med backlinjens insats i premiären. Det visar också hur viktigt han anser att det är med ett bra resultat i kvällens match. Häcken behöver poäng, liksom Djurgården. Även de föll – 1-2 mot Elfsborg – i premiäromgången.

Laget, slutligen: Peter Abrahamsson – David Frölund, Diego Lugano, Jasmin Sudic, Leonard Zuta – Mohammed Abubakari, Samuel Gustafson – Nasiru Mohammed, Simon Gustafson, Martin EricssonDardan Rexhepi.

Det är alltså troligt att Ericsson tar Makondeles roll till vänster och att Samuel Gustafson ligger lite lägre i planen, där Ericsson spelade tidigare.

Exakt hur det blir märker vi först efter avspark.