Våra klubbars smeknamn

Hamnade i en kryptisk fundering med mig själv enligt devisen ”kärt barn har många namn”. Vad kallar vi egentligen våra idrottslag nuförtiden? Vilka är de populäraste smeknamnen på de lokala Göteborgsklubbarna? Spelar det någon roll? Vilket namn föredrar du på din klubb?

Att IFK Göteborgs primära smeknamn är Blåvitt är de flesta överens om. Liksom att Redbergslids IK kallas ”De vita eleganterna” och Örgryte IS ”Sällskapet”.

Vad mer? Finns det några bättre, nyskapade smeknamn på våra lag? Vilket är Gais första mellannamn nuförtiden? Grönsvart eller Makrillarna? Är Frölundas Indianerna?

Vilken roll har smeknamnet? Behövs det ens?

Kom gärna med inspel. Det hade varit intressant att höra era tankar här.

13 kommentarer om “Våra klubbars smeknamn

 1. namnen på klubbarna ändras baserat på sponsorer, men, identiteten som kommer med namnet kan ibland bli starkare än det nya namnet.

  Någonstans på vägen har idrott blivit underhållning och den senaste generationens namn reflekterar det.

  Elitlagen som bär namnen saknar ofta relation till föreningen de tillhör, det är köpta spelare, tränare och anläggningar som bär sponsorers namn, allt byts i rasande fart. Det är inte längre den egna föreningen som skapat talangerna, de är köpta.

  i nutid är de säljande namnen avgörande så att fler vill heja på lagen, se dem, stödja dem så att de kan köpa än bättre spelare och tränare.

 2. Vad många bittra kommentarer.

  Jag tycker att det är en intressant tankegång att fundera kring. Det är ju väldigt olika mellan lagen hur mycket smeknamn används om dem. Nidnamn bortsett så kallas exempelvis Häcken väldigt sällan något annat än just Häcken. ”Getingarna” är absolut inte tillräckligt vedertaget och vad gäller det så är det lätt att tro att supporterklubbens namn på något sätt per automatik skulle skapa grund för smeknamn då änglarna och makrillarna är vedertagna smeknamn.

 3. För egen del så är nog det namnet IFK gick under för ett antal år sedan det jag minns mest..ICA Järnrör…

  1. Balkanders artikel handlar inte om Sthlms-lagen, eftersom du nämner Djurgården …

 4. Jätte intressant inlägg, verkligen! Hört att häcken spelar sambafotboll, kanske skriva om det?

  1. ” MedlöparPosten ” med tanke på deras Undergivenhet gentimot Makthavarna när det gäller de Vidriga Vägtullarna och Idiotlänken.

Kommenteringen är stängd.