Häckens ”hemliga” derbydrag

Det ville sig inte bättre än att jag en dag i mitten av april 2015 begav mig till Gothia Park Academy för att följa en fotbollsträning med allsvenska fotbollslaget BK Häcken.

90 minuter senare hade jag börjat förstå att lagets tränare ser på lagets anfallsspel på ungefär samma sätt som jag och de andra som sett laget spela under inledningen av 2015.

Under ett anförande inför det avslutande tvåmålsspelet på stor yta hördes tränaren yttra det förlösande ”avsluta för helvete” i samma mening som ”40 passningar” och ”våga skjut i krysset”.

En stund senare, när de båda elvamannalagen avslutat de två kortare halvlekarna kvarstod önskemålet och behovet.

Så länge Häcken inte kommer till skott förblir laget ofarligt, närmast harmlöst. Med den insikten beger jag mig på söndag till Gamla Ullevi för lagets möte med IFK Göteborg.

Det som också kan sägas är att laget från Hisingen ämnar göra ett antal justeringar i sin startuppställning och kommer försöka styra motståndarnas uppspelsförsök på lagets vänstra innerback.

Det kommer ske i en matchplan som innehåller önskemål om ett kort lag som anfaller tillsammans och som uppvisar aggressivitet i försvarsagerandet.

Anfall samlat och ordentligt när det väl sker, annars inte!

När vi ändå talar om saken är det på sin plats att berätta om vilka spelare det lag som vann innehöll, det lag där klubbens bästa och enda målskytt i allsvenskan avgjorde med blott två minuter kvar att spela.

Peter AbrahamssonJoel Andersson, Emil Wahlström, Simon Sandberg, Egzon BinakuSebastian Ohlsson, Samuel GustafsonAlexander Jeremejeff, Gustav Berggren, René MakondeleDardan Rexhepi.

Det andra laget, som knappt kom till avslut och sannolikt får chansen att ta nya tag på söndag 17.30 innehöll spelare som Christoffer KällqvistKari Arkivuo, Diego Lugano, Jasmin Sudic, Leonard ZutaIvo Pekalski, Martin EricssonNasiru Mohammed, Simon Gustafson, Joakim OlaussonGunnar Heidar Thorvaldsson.

Tolkare av BK Häcken kan uppfatta det som att tränarna genomför fem ändringar i startelvan jämfört med senaste matchen mot Sundsvall borta. In med Christoffer Källqvist (årsdebut), Kari Arkivuo (årsdebut), Martin Ericsson (med till Sundsvall), Joakim Olausson (första allsvenska matchen från start någonsin) och Gunnar Heidar Thorvaldsson (årsdebut från start). Och ut med Peter Abrahamsson, David Frölund, Samuel Gustafson, René Makondele och Dardan Rexhepi.

Om detta är överensstämmande med sanningen synliggörs på söndag eftermiddag, någon timme före avspark.

Det vi med säkerhet kan fastslå är att det dröjer två-tre veckor innan Mohammed Abubakari är tillbaka, ytterligare några veckor innan Tom Söderberg är konkurrensduglig, någon match till innan Walid Atta är åter och att David Frölund cyklade en del under fredagen.

Vi kan utan tvivel också hävda att Joakim Olausson från batterimetropolen Nol och senast i Atalanta i så fall blir Peter Gerhardssons ”hemliga” derbydrag.