Örebros mentala kamp inför cupfinalen

Första hemmasegern, tre poäng och en dos självförtroende. För Häcken. För Örebro väntar fortsatt golgatavandring, där söndagens cupfinal mot IFK Göteborg blir välkommet avbrott i tuff serielunk.

Det sitter i benen på Örebrospelarna, flytet vill inte infinna sig. Men mest i huvudet. Frånsett insatserna mot IFK Göteborg och Hammarby IF är 2015 än så länge en rätt trist historia.

Jag såg dem i cupen på försäsongen, mot Elfsborg och mot Malmö FF och gissade att flytet från fjolåret, då ÖSK var höstens lag i allsvenskan, skulle hålla i sig och leda fram till främsta serieplaceringen på länge.

I stället är närkingarna nu enda lag utan seger i årets allsvenska.

För Alexander Axén väntar en vecka av funderingar. Hur skall han taktiskt hantera IFK Göteborg på söndag, med utgångspunkt på nästa allsvenska match – vad han tror blir bäst för laget där – eller isolerat kring Svenska cupen?

Jag föreslog under samtal efter matchen mot Häcken den senare varianten, där en eventuell seger mot Blåvitt skulle ge en såpass stor mental boost att varje eventuell taktisk eftergift saknar betydelse.

För Häcken väntar Malmö FF nästa torsdag. Det Malmö FF, som av någon anledning passat Häcken som handen i handsken de senaste säsongerna.

Favoritmotståndare, funderade jag frågande med riktning Peter Gerhardsson under presskonferensen? Varför det? undrade Häckentränaren.

”De är ju Sveriges bästa lag!”

Helt rätt.

Inget att förlora. Allt att vinna.

Så har Häckens allsvenska situation plötsligt utvecklats.

***

Publiksiffran 1431 är för dålig att kommentera.

16 kommentarer om “Örebros mentala kamp inför cupfinalen

 1. Det blir spännande att se Balkanders lista på söndag. Undra om han tar med Anders Svensson på sin lista. Han bor inte i Göteborgs kommun men Rylander hade honom med på sin årslista med motiveringen att ”han är Göteborgare, då han bara bor 15 minuter från Korsvägen”.

  1. Om man vunnit skytteligan trots att man spelade mittback borde man rimligen komma med.

    1. Ingen aning tänkte på Reine Almqvist, kanske borde ha skrivit det i ett eget inlägg.

   1. Alla dessa listor i GP. Har ni inget vettigare att göra än att leka kvällsjournalister?? Naturligtvis ett enkelt sätt att fylla tunna GP. Balkander, jag ser hellre än inträngande reportage av dig om t.ex. Köpeborgs misslyckade akademi. Du har ju en bra ”penna”. Lycka till!

 2. Verkar det inte som att allt jäddrans gnäll från spelarna i tidigare matcher lönar sig och satt sig i huvudet på domaren? Herregud vad det blåstes (och inte blåstes ) till Häckens favör. Då vet man det, allt går att påverka.

 3. Klart det blir spännande att se hur jumbon Örebro skall försöka besegra megafavoriten Real Blåvitt i svenska cupen, botten mot toppen blir nog en megaseger för Vibes rödblå/blåvita gäng med typ 12-0??? Eller blir det en dödsryckning från ÖSK 😉

 4. Du förnekar dig inte Balkander! Härligt att du fick tillfälle att prata med Axen om hur hans lag ska tänka för att kunna slå Blåvitt!

  Att du tio ggr av tio väljer Häcken när det står mellan dem och Blåvitt det har framgått med all tänkbar tydlighet… Men att ditt ogillande av Blåvitt gått så långt att du, i gp, skriver hur du spånat med motståndartränaren om hur de enklast ska slå IFK det trodde jag inte…

  1. Tycker inte du är helt rättvis. Jag här själv nästintill förolämpat Mattias i ämnet tidigare men tycker arter är tydligt att han lyssnat på kritikstormen som varit och spelat upp sig. Kraftigt.
   Har inget att klaga på.

  2. Äh, det är väl en intressant fråga att ställa, hur jumbon ska kunna slå Blåvitt? Ska han fråga Axén när han ska avgå istället?

 5. Jovisst, är det lite publik! Stockholms motsvarighet till Häcken, BP, hade under allsvenska säsonger samma problem. Det tar decennier och åter decennier att bygga upp en image som ger en stadigt stor publik.

  Nu hade i alla fall Häcken lite flyt, två studs- in mål gav en, inte oförtjänt, men ändock ganska lätt seger. Med en taktik som i första halvlek satte motståndet under stark press, Häcken formerade sig 3- 3-3-2 med Arkivou och Zuta som yttrar med fart, och Nasiru kompletterade islänningen på topp. Simon åter och som 10-a. Broder Samuel var tillsammans med Nasiru kvällens bästa ”geting”. Samuel tillsammans med Ivo kompletterar varandra bra som defensivt mittfältsblock. Källqvist stor och säker i mål.

Kommenteringen är stängd.