Vilka är bäst i Göteborg – genom tiderna?

Hej! På lördag publicerar vi nedre halvan på min och GP-sportens lista över tidernas främsta fotbollsspelare i Göteborg. Den övre halvan kommer på söndag och de bästa damerna på måndag. Ni kan, om ni vill, redan nu börja fundera kring vilka som bör vara med – och vilka som inte bör vara det.

100 namn på 123 år nämligen inte särskilt många, har jag upptäckt.

Hörs om detta lite närmare helgen, om inte annat.

Rätt placeringsgissningar belönas med omnämnande.

26 kommentarer om “Vilka är bäst i Göteborg – genom tiderna?

 1. Gren, Afonso, Torbjörn, Glenn, Glenn, Marcus Berg, Allbäck, Agne Simonsson, Sven Rydell, Stefan Pettersson
  och så vidare.

  Gemensam nämnare?
  Det borde inte finnas en enda Häcken eller Gaisspelare på listan förutom möjligtvis Wanderson och Waris. Ser inte att några av deras äldre legendarer borde ha någon chans mot motsvarande ÖIS eller IFK-stjärnor.

 2. Det räcker att gå igenom några klassiska blåvita årgångar för att få svar på denna fråga. Jag drar ett långskott: Steff! 🙂

  1. ,Stefan Pettersson inget dåligt tips!
   Vad är göteborgare? Spelat i lagen? Född i stan? Eller..? Nåja, Gunnar Gren står ju redan staty! Agne Simonsson, svarte Filip, Sven Rydell, Reino Börjesson, Owe Ohlsson, Bebben, Arnor Gudjohnson , StigTöfting, Teddy Lucic, Erik Thorstvedt, Peter Larsson o pappa Hysén o pojken Tobbe alltså, Strömberg, Torbjörn, Thomas Ravelli, Kenneth, Rehn, Mild, Erling, mål- Bengan! Jeppe, Alex, Allbäck den yngre, Ingesson, Andreas A., …Vibe, Rogne o Gurra…

 3. Vad är kriterierna ?

  Skall man komma från Goteborg eller räcker det att ha spelat i en Göteborgsklubb ?

  Hur länge i så fall ?

  Gäller det enbart prestationen under tiden man spelade I Goteborg ?

  1. Enda kravet: Seniorspel för Göteborgsklubb. Kriterier: Internationellt cupspel, lokal förankring, proffskarriär, landslagsinsats och prestation i göteborgskt seniorlag.
   Ungefär så.

   1. Då blir det enklare. Särskilt om man med lokal förankring menar att karriären startade i Gbg-lag. Fem i topp: Gunnar Gren, Torbjörn Nilsson, Glenn Strömberg, Glenn Hysén och Agne Simonsson. Ett spännande namn som uppfyller villkoren: Gunnar Johansson, centerhalv ( mittback) i VM 1952, spelade i Gais senare proffs i många år i Frankrike.
    Bengt Andersson målvakten som likt G Gren spelat i en lång rad Gbg-lag, men vars landslagsspel stördes av T Ravelli och proffskarriären strandade på Tenerife. Ravelli började karriären i Växjös Öster då topplag i allsvenskan. Nu har hockeyn tagit över sponsringen i den stan.

 4. Sven Rydell, Agne Simonsson, Gunnar Gren, Rune Börjesson, Sören Börjesson, Peter Dahlqvist, Leif Ytterell, Poletten Larsson, Marcus Allbäck, Johan Elmander, Afonso Alves, Glenn Martindahl, Yngve Källqvist, Sven Andersson, Hasse Prytz, Hasse Berndtsson, Stefan Allbäck, Ove Grahn osv.

 5. Såna här listor är meningslösa. Hur ska man kunna bedöma spelare som man inte har sett spela?

  1. All form av färsk historieskrivning bygger antingen på vad man har läst sig till eller fått berättat för sig. Vi resonerar fortfarande kring vad olika tidsepoker haft eller har för påverkan på vårt vardagsliv. Det handlar om metoder och förmåga att källkritiskt granska. Då kan man även göra listor om fotbollsspelare från en stad på västkusten i norra Europa.

 6. Torbjörn Nilsson är Överlägsen Etta.

  Däremot tror jag inte att Kent Grek platsar.

Kommenteringen är stängd.