Fotbollens huvudstad för en kväll

Vi skriver och säger så mycket, som att vissa lag är bra, andra sämre. Just i dag, just denna kväll kan vi ändå kosta på oss uppfattningen att Göteborgsfotbollen regerar.

IFK Göteborg gör 3-0 på AIK, BK Häcken 3-0 på Malmö FF.

Det är två mycket starka resultat i svårast tänkbara konkurrens. AIK hemma är ingen barnlek, Malmö FF borta ett berg att bestiga.

Förstå därför att jag febrar lite så här vid pass tio denna torsdagskväll.

Det är så sällan vi får febra över att ett av våra lag toppar tabellen, det andra ”bara” är fyra poäng bakom regerande mästaren, trots en usel säsongsstart.

Det blir lätt mycket Lasse Vibe och Simon Gustafson en sådan här dag. Lite bakom smyger Egzon Binaku in i målprotokollet och just sådant kan i efterhand uppfattas som tillfällen då utvecklingen bytte riktning, historien ändrade innehåll.

Vad säger ni om Jakob Ankersens första halvlek? Han har sådan power i sina löpningar, en sådan perfektion i insticken och lyckades i kombination med Emil Salomonsson nå Lasse Vibes panna vid 1-0.

Det är så pannor skall nås och segrar vinnas.

IFK Göteborg är trots allt fortfarande framför allt ett lag mer än elva individer.

Sådant går att bygga på.

Om det har vänt för Häcken? Klart det har. Det här var lagets tredje raka. Tvivlen är borta, självförtroendet tillbaka.

Det är frid och fröjd i fotbollens huvudstad, om så bara för en kväll.

Inte ens Sebastian Erikssons fotbyte verkar påverka hans medverkan mot Halmstad på söndag.

I fjol spelade Lasse Vibe till sig en dansk landslagsplats, jag skulle inte bli förvånad om Haitam Aleesami och Emil Salomonsson spelar till sig en norsk och en svensk i år.

Det är läge nu, Erik Hamrén!

2 kommentarer om “Fotbollens huvudstad för en kväll

 1. Som många gånger innan, ett bra inlägg. Gillar verkligen ditt sätt att försöka lyfta fram Göteborgsfotbollen. En anledning till att jag avslutade min prenumeration på GP var just det att det att ”ni” avslutade fokusering på den lokala Göteborgsfotbollen. Minns väl då det var reportage om Div 4 mm..
  Ett par saker som iaf saknas från torsdagens inlägg:
  * Trycket på Gamla Ullevi. Måste ändå nämnas. Det var en puls genom hela matchen där det stundtals inte fanns 1 klack, utan hela arenan gungande med. + även till råttorna som var med inledningsvist.
  * Map på stämningen sist, var står du ang ”planket” på stålplats? Byggdes ju bort iom gungandet i närområdet när det kördes- hoppa Blåvitt hopp alez alez.. Tyvärr har antalet platser minskat på klacksekektionen vilket från Blåvitt håll sänkt stämningen på matcherna.
  * Hur lyfta fram mer passionerande Göteborgsderbyn? Kan tyvärr inte se att varken öjs eller gays under närtid kommer att nå Allsvenskan. Kvar finns häcken, som saknar tradition och mångstark supporterskara. Tror att ( och detta tar emot), vi måste lyfta fram häcken som den absolut stora utmanaren till Blåvitt. De har fått en ny arena, underlaget på Hisingen finns( fast alla är Blåvitt:), har en stark ekonomi som kan locka till sig spelare+ organisationen finns. Är lite avis mot 08 derbyrna där det en så enorm intern prestige, oavsett tabelläge. Vi måste också nå dit.
  * Vi har ingen topp Europeisk liga map kvalite. Däremot så finns det en enorm passion och tryck, från framför allt storklubbarna, som slår sig in på en topp 10 i Europa. Har rest mycket och sett mycket i Europa och kan säga att 14000 på Ullevi slår 50000 på Camp Nou, där det mest applåderas artigt. Detta måste lyftas fram.

  Forza Blåvitt!!

  1. Har varit på Camp Nou med 70K+ och det slår inte heller GU med 15K …

   Sedan bort med planket … det är pinsamt med en såpass LITEN arena så man skäms … i övrigt instämmer med det mesta …

Kommenteringen är stängd.