En gammal krönika

IFK Göteborg redovisade 2014 allsvenskans största underskott och har ett eget kapital som krympt alarmerande nära noll. För att nå drömmen om ett gruppspel i Europa och – om möjligt – hålla jämna steg med ett Champions League-pumpat Malmö FF behöver intäkterna öka dramatiskt.

I det och flera andra sammanhang är det hål i huvudet att spela den allsvenska epilogen på hemmaplan mot Kalmar FFGamla Ullevi.

Varför utestänga 24 000 guldtörstande göteborgare? Varför säga nej till de extra publikintäkter ett utsålt Ullevi skulle innebära? Hur väl rimmar devisen ”en stad, ett lag” med ett möjligt avgörande inför endast 16 000?

Sportsligt har IFK Göteborg under flera år ansträngt sig framgångsrikt för att skapa bilden av Gamla Ullevi som en ointaglig borg. 2014 års främsta allsvenska hemmalag har goda möjligheter att behålla titeln 2015. Det finns alltså ett sportsligt skäl att spela vidare på den ordinarie hemmaplanen.

Senast Blåvitt spelade en betydelsefull fotbollsmatch på Ullevi blev det både seger, utsålt och SM-guld. De signaler och effekter en sådan repris skulle sända och ge är ur motivationsperspektiv gränslösa.

Vem i Blåvitt har glömt regnmatchen mot Trelleborg inför drygt 41 000 åskådare 28 oktober 2007? Knappast Hjalmar Jonsson, Mattias Bjärsmyr och Gustav Svensson, för de spelade matchen från start.

Av samma skäl kan man anföra att Gamla Ullevi, när det verkligen gällde mot AIK i en direkt avgörande finalmatch 2009, bär minnen av motgång. Blåvitt hade allt i egna händer och behövde ”bara” vinna för att sluta etta. Jag är rätt övertygad om att Hjalmar Jonsson och Sebastian Eriksson, som startade den matchen, minns hur IFK tappade en 1–0-ledning till förlust med 1–2.

Jag förstår skälen till att IFK Göteborg vill avsluta allsvenskan på Gamla Ullevi och spela de fyra sista matcherna mot Hammarby, Sundsvall, Halmstad och Kalmar FF där. Komfort för partners, reklamtekniska skäl, hemmaborgsargumentet och den extra engångskostnad en flytt skulle föra med sig i form av hyra och personal. Dessutom skall den psykologiska effekt lapp på luckan skulle innebära för det allmänna intresset inte underskattas.

Det överväger, enligt mitt sätt att se på saken, ändå inte fördelarna: De positiva historiska ingångarna, de ökade intäkterna – och möjligheten för fler göteborgare att se matchen.

IFK Göteborg hade 2014 högst driftsunderskott (26,6 miljoner kronor) av samtliga 16 klubbar. Det egna kapitalet är nere i 13,5 miljoner kronor och kostnaderna för Göteborgs Nya Arena kommer påverka kostnadssidan på ett betydande sätt under andra halvan av 2015.

Sådana föreningar tackar inte nej till extra miljoner.

Således: Mer Kalmar FF åt folket!

Om inte allsvenska guldmatcher – vad skall vi då ha Ullevi till? Och nej, jag har inte missat Summerburst, Metallica, Foo Fighters och One Direction.

Läs också: Hårt biljettryck till Blåvitts sista matcher

Plus

Kul med Öis! Se nu till att vinna kvalet också. Derbymatcher i superettan mot Gais kommer definitivt höja kvaliteten på båda lagens insatser 2016.

Minus

För att upprepa vad jag redan skrivit. Det är långt kvar till eventuella guldmatcher. IFK Göteborg, som toppar allsvenskan med två poäng, kan mycket väl fortfarande sluta femma i serien. Därför: En match i taget.

5 kommentarer om “En gammal krönika

 1. Hej Mattias

  Vore bra om du kan ta reda på mer detaljer kring en flytt till Nya.
  Hur mycket extra kostar det osv.

  Det måste vara förenat med en massa extrakostnader som inte är värt att ta om man inte är säker på att det verkligen kommer vara en guldmatch.
  Hur många kommer om guldet är klart 3 omgångar innan tex?

 2. Är det verkligen vetting att byta bort en Guldchans mot (ändå inte så mycket) pengar ?

  Att frivilligt spela på Bortaplan ?

 3. Tänker man istället långsiktigt (både sportsligt och ekonomiskt) kan man ju fundera på vad lapp på luckan hela slutdelen av Allsvenskan kan göra för nästa års säsongskortsförsäljning och hemmastöd…

  Då kan man istället välkja

 4. Hej
  jag umdrar bara var dessa alla guldlängtande göteborgare har varit i år .eller är det bara häftigt att visa upp sig på en guldmatch.
  tacka vet jag vi som alltid går oavsett väder och tabelläge.
  Därför ser jag bara fördelar att spela på gamla ullevi.

 5. Blåvitt spelade en betydelsefull match mot Häcken på Ullevi 2014. Det var iofs en underbar dag men SM-guld blev det inte.

  Stort tack!

Kommenteringen är stängd.

@Balkander

Om cookies på våra tjänster

!

GP:s bloggar sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda GP:s bloggar godkänner du detta. » Om cookies och personuppgifter