Fotbollskvälls vinkling grovt missvisande

Bengalkastandet på Gamla Ullevi i söndags kväll är unikt. Unikt så till vida att det mig veterligen aldrig tidigare har kastats tända bengaler (notera pluraländelsen) inne på Gamla Ullevi. Händelsen var alltså exceptionell. Både ur ett samhällsperspektiv och som ren nyhetshändelse. Dessutom med effekten att åskådare och funktionär skadades. Om detta berättade vi som var på plats, genomgående enligt beprövade journalistiska metoden att samla in fakta, göra ett någorlunda relevant urval och sedan publicera.

Om vi håller oss till bengalerna, de som når uppemot 2 000 grader, är det utom tvivel fastställt att den första kastades från Hammarbys läktarsektion upp på den sektion som kallas Levande Sittplats och uteslutande innehåller IFK-supportrar. Den bengalen kastades efter landning direkt tillbaka mot Hammarbys supportersektion.

Senare tändes och kastades ytterligare bengaler, den allra mest uppmärksammade från Hammarbys supportersektion upp mot den övre kortsidessektionen där merparten av besökarna var ”vanliga åskådare”.

Hela förloppet och vad som utlöste det är inte klarlagt och i huvudsak en polisiär fråga där de skyldiga först skall identifieras och sedan straffas.

I folkdomstolen har straffet dock redan delats ut. Den skyldige? Fotbollen. Inga enskilda supportrar kommer i närheten av den straffskala fotbollen döms utifrån. Där bakom kommer klubbarna, i det här fallet Hammarby IF och ansvarige arrangören IFK Göteborg.

Vad som fått mig att skriva det här inlägget har dock inget med det att göra, utan hur den statliga televisionen genom sitt magasinsprogram Fotbollskväll väljer att skildra händelsen.

Jag kan under mina dryga 20 år som utsänd reporter på olika evenemang inte minnas att jag har reagerat lika starkt på bildval och vinkling som denna gång.

Tre bildsekvenser visas, alla med IFK Göteborgs supportrar i bild och skamvrån. I första sekvensen syns en IFK-supporter kasta tillbaka den bengal som nyss kastats dit från Hammarbysektionen. I den andra hur en grönfärgad bengal (Hammarbys färger) landar längst bort på den nedre långsidesläktaren och i en tredje hur IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson manar sina supportrar till lugn.

Min hjärna gör ett efter sådant inslag följande tolkning: IFK Göteborgs supportrar har här tappat det och kastat två bengaler, vilket fått lagets tränare att försöka rädda situationen. Gästen från Stockholm är offret, den drabbade.

Till dessa bilder sägs följande:

Mats Nyström (programledare): ”Vi skall fortsätta och gå på med allsvenskan. Det är alltid lika tråkigt, men vi tar upp det ändå, nämligen bengalkastningen i går som var i Göteborg, mellan Göteborg och Hammarby, där matchen en stund fick avbrytas. Det blev oroligt och så vidare. Daniel, vad var din reaktion när du såg det HÄR från Göteborg?”

Daniel Nannskog (expert): ”Man blir bedrövad, totalt oacceptabelt att man gör på det viset, självklart, det tar man verkligen stort avstånd från. Jag är väldigt, väldigt nöjd i stort sett med alla svenska supportrar. De skapar en FANTASTISK inramning, allt som oftast, och något vi skall vara väldigt stolta över. Det här funkar ABSOLUT inte. Det tar vi verkligen absolut avstånd från.”

Mats Nyström: ”En längre diskussion som vi förde tidigare i kväll i matchprogrammet om den här saken hittar ni på svt.se.”

Min hjärna, som till texten ser bilderna, tolkar detta på följande sätt: Dumt att de i Göteborg har kastat bengaler.

***

Sammanfattningsvis var SVT:s rapportering om söndagens bengalskandal i Fotbollskväll olycklig, både för de inblandade parterna och för SVT själva. Uttrycket bilder säger mer än tusen ord är något man som bildproducent/redaktör bör ha – och ofta har – den största respekt för. Under gårdagen skrev GP om saken, en artikel som blev tisdagens mest lästa på gp.se/sport. Irritationen bland Blåvittsupportrarna var stor.

Jag vet att ärendet varit uppe på högsta nivå på SVT Sports redaktion i Stockholm, att bildvalet bedöms som grovt felaktigt och att den ansvarige redaktören fått detta klart för sig.

***

Vad som ur ett lokaljournalistiskt perspektiv är nästan lika intressant/allvarligt är att Göteborgstidningen GT dagen efter bengalskandalen på Gamla Ullevi inledde sportsidorna med fyra sidor guldstrid med enbart sportsliga vinklingar och rubriker, fyllde hela ettan med guldstriden och blott på en femtesida skrev om det som är ett fullständigt misslyckande för oss alla.

Nämligen att det inte går att vara säker på en allsvensk fotbollsarena 2015.

Jag skall egentligen inte lägga mig i en annan tidnings nyhetsvärdering, men kan lova att vi vände ut och in på saken i söndags kväll. Beslutet att släppa det förarbetade materialet om den kommande motståndaren Elfsborg var enkelt.

***

Var GT redigeras? I Stockholm, såklart.

22 kommentarer om “Fotbollskvälls vinkling grovt missvisande

 1. Hej
  Såg BlåVitt Elfsborg igår. Tyvärr BlåVitt supportrar skämde ut sig med bengaler. Så det blir lite som att kasta bengal i glashus när vi gnäller på SVT tycker jag. Förvisso de kastade inga, men varför inte helt enkelt avbryt matcher där det tänds bengaler? Fotbollen förstörs av detta ofog och skall vi vänta på att någon katastrof inträffar?

 2. Bra skrivet, Balkander. Dock ska även GP ha en släng av sleven också. Istället för att fokusera på vem som försökte stävja vad och objektivt rapportera om händelseförloppet, så börjar ni dra igång ett drev mot IFK och att de inte uttalar sig på sin hemsida. Granska istället aktionerna från klubbdirektörer, SLO:er, tränare, etc. Bajarna kan svänga sig med fina ord och fördömanden på sin hemsida, men att agera, där faller de totalt platt. Ord utan handling är bara tomma ord.
  Tycker IFK skötte detta exemplariskt, aktion i det akuta läget och sedan reflektion och samling innan man går ut med uttalanden.

 3. De allra flesta som såg det korta inslaget i SVT:s ”Fotbollskväll” vet inte var IFK-publiken och Hammarby-publiken sitter. Ni som vet detta har helt för er att det bildmaterialet är åt helvete, men de allra flesta ser inte detta. Vi kan alla istället läsa i olika media att det var från Hammarby-publiken som bengalerna först kastades.
  Mattias Balkander, du är journalist och lite ”hemmablind” och som du själv skriver: – Min hjärna gör ett efter sådant inslag följande tolkning!
  IFK:are, fokusera istället på att ”Änglarna” leder Allsvenskan och snart blir Svenska Mästare i foboll 2015. Gratulerar!

  1. Om dom inte är helt Färgblinda , ser dom vilka som är Blåvita och vilka sektioner som är Grönvita.

   1. Blåvita maskerade åskådare står och leker med tända bengaler, omedlbart efter att matchspeakern uppmanat åskådare att inte tända bengaler på Borås Arena igår.
    Färgblinda, döva eller någon annan funktionsnedsättning var troligen anledningen till det ursvaga uppförandet av de här ”Änglarna”, eller?

 4. Tack, Balkander, för att du åtminstone försöker rätta till SVTs misstag. Jag reagerade också starkt på hur de klippt ihop bilderna där blåvittsupportrarna framstår som bovarna i dramat.
  Om jag fått en bengal kastad mot mig så hade min spontana reaktion troligen också blivit att kasta tillbaka den. Fel- absolut! Men den instinkten hade troligen tagit överhanden. Därför är jag glad att alla fyra som jag såg kastas från Bajenklacken inte kastades tillbaka utan flera kastades till ställen där brandmän kunde ta hand om dem. Att det dessutom kastades knallskott från andra sidan av Bajens klack talas det inte mycket om.
  Jag är blåvit inifrån och ut, men en självkritisk sådan. I det här fallet har de blåvita supportrarna väldigt liten skuld! Fotbollskvälls inslag borde tas upp av Granskningsnämnden.

  1. Att det står supportrar med luvor på IFK läktaren redo för att fajtas och att supportrar tar sig ifrån andra sektioner över till sektionen där det var oroligt ser inte jag det som att IFK inte har något problem med sina supportrar.

   1. Visst finns det blåvita supportrar som vill slåss. Det säger jag inget om, men de hade inte tagit sig dit om det inte var för kasten från Bajen.

 5. Jag råkade följa rapporteringen från matchen via GP.
  När det skrevs att den första bengalen kastades från Hammarbysektionen så tänkte jag direkt och spontant, ’Det här kommer man att klippa bort i SVT:s nyhetsinslag. Det kommer endast att visas hur blåvitt-supportrar kastar tillbaka.’
  Jag har nog blivit synsk på gamla dar.

 6. Gör du Balkander som de som kastar bengaler. Bli upprörd och irriterad över vem som kastade på vem istället för att diskutera problemet med läktarvåld.
  Var ju uppenbart att det agerades på ett inte ok sätt från båda lägren.
  Har du inget vettigt att skriva, skriv inte.

 7. Hade inte ”Stockholmska Televisionen” varit ett bättre epitet än ”statliga televisionen ” ?
  Lyssnade på RadioSporten i Lördags och Kommentattorerna var Saliga när AIK gjorde mål på Häcken.
  Extremt Partiska var dom I alla fall.

 8. Det att Hammarbysupportrarna inte fått hela skitlasset för att de kastade totalt 4 bengaler är bisarrt.
  Det borde pratas och skrivas om att ”stockholmsfotbollen har ugandiska problem” snarare än så som det skrivs nu. För det är ju vekligheten.
  Utanför Stockholm och i viss grad Malmö finns knappt de här problemen.

   1. ”Ugandiska problem” var faktiskt bra. Jag smajlade när jag läste det. I Uganda finns det enorma problem, men styret visar bara upp det fina.

 9. ” Unikt så till vida att det aldrig tidigare har kastats tända bengaler inne på Gamla Ullevi”

  Där har du fel igen. Har du missat att gais kastade en bengal upp på LS i maj 2011???

  1. Jag är mycket glad över hur du Balkander belyser hur vi i Blåvitt orättvist skildras i media dagarna efter bengalkastningen. Stod där bengalen landade och såg hela händelseförloppet som föregick kastandet av bengal nr ett. Hur Bajen-supporters ostört kunde maskera sig och gå så långt fram mot LS så att man fick bästa träff upp på läktarn. Hur dom kunde stå kvar och fortsätta kasta saker. Hur ingen, vare sig vakter, poliser eller SLO, ingrep och hur Kennedy efter matchen helt obegripligt går fram till Bajen-klacken och tackar dom och slår sig för hjärtat…inget av detta kommenteras i Fotbollskväll. Men vem är förvånad? Har IFK spelat sig upp i serieledning får dom tre minuter i Fotbollskväll. Har AIK vunnit mot Åtvid ägnar man en halvtimme åt detta. Eldar dom i derby på Solna så att matchen försenas är det ”en magisk publikstämnning”. Får vi bengaler kastade mot oss från Hammarby är vi bad guys..Opartiskt…tjena. Var med redan när Gais kastade bengal mot LS och 2000 grader varm eld som kommer farande mot ansiktet framkallar verkligen panik.
   Har tidigare surat på dig angående din krönika om arenaflytt men du ska ha tack för de senaste inläggen i denna debatt.

Kommenteringen är stängd.