Krönikan efter IFK-Halmstad

Det går till en viss gräns. Den har passerats. Jag har fått nog. Av imbecilla fotbollssupportrar. Därför lämnade jag Gamla Ullevi i andra halvlek.

Så ingen fotbollsanalys av Blåvitts fortsatta guldstrid här. Däremot en frågeställning till företrädare för IFK Göteborg och dess goda supporterkrafter. Om inte kortsidan – där det eldades mot Halmstad – i årets sista hemmamatch mot Kalmar FF skall stängas helt, som en markering, som ett bevis på att föreningen menar allvar, att ni bryr er om alla de åskådare som tvingades lämna sitt favoritlags hemmaarena i samband med pauseldandet på 111-årsdagen, vad kan göras istället?

Jag tror på ord, men även konsekvenser. Från klubben, laget och oss som följer vid sidan av. Vi måste agera; spelarna som tackar med applåder efter match och därmed bekräftar ett beteende, andra läktarsektioner som svarar på ramsor, föreningen som de sedan länge slutat lyssna på.

Det är nämligen inte tufft att utsätta andra för fara.

Fotboll utan publik är trist. Fotboll med publik som tar lagen i egna händer ännu värre.

Enda sättet att tysta onämnbara fraktioner av maskerat supporterpatrask är att använda samma mynt som de själva: Mota bort dem; de får elda någon annanstans, tända bengaler som hotar andningen för astmasjuka på de egna kalasen, gömma sig bakom skräckinjagande masker ihop med likasinnade i den egna tv-soffan.

Inte på Gamla Ullevi, inte där fotboll spelas, inte där guldstrider skall avgöras.

Att klubbarna numer nästan aldrig drabbas av böter efter dessa regelvidriga incidenter har påverkat utvecklingen och säkerhetsnivån på de allsvenska arenorna i negativ riktning. Det sägs att klubbarna gör vad de kan. Om jag vore sponsor för IFK Göteborg hade jag funderat på att stoppa utbetalningarna. Om jag hade varit supporter hade jag funderat på om mitt beteende kunde påverka sådana beslut. Och vore jag varit förbundsrepresentant hade jag lagt till tomma läktare som konsekvens efter nästa eldande.

Noll åskådare, kostsamt för klubben, kostsamt för de skötsamma, kostsamt för de skyldiga. Men konsekvenser. Inte som nu, ord ingen lyssnar till. Glatt flaggviftande före avspark? Sång under matchen? Visst, men vad hjälper det de hostande, de som fick lämna?

För mig är denna åsikt följden av en ohälsosam maktförskjutning i svensk fotboll, följden av ett respektlöst agerande kopplat till en förening de alla säger sig älska. Vi är nu framme vid tillfället då goda skall skiljas från onda.

Fotbollens allra fulaste ansikte, de röststarka och maskerade unga män som eldar och bräker ramsor på våra arenor, har passerat de flesta av de gränser jag kan överblicka.

Och fått mig att tappa intresset. På riktigt.

BK Häcken är bra. Riktigt bra. Ändå föll de mot IFK Norrköping. Det var, trots allt, ganska rättvist. De nya serieledarna är ruskigt imponerande, men får klara sig utan avstängde skytteligaledaren Emir Kujovic i nästa match, den mot Elfsborg.

43 kommentarer om “Krönikan efter IFK-Halmstad

 1. Varför ha ett officiellt kommentarsfält när kommentarer som (artigt) bitvis ifrågasätter det du skriver? Varför cencurera åsikter? Är inte åsikter själva poängen med kommentarsfält?

 2. Tacka istället dessa (enligt dig) maskerade galna killarna för att dom skapar en fantastisk känsla och stämning på allsvensk fotboll. Jag menar kvalitèn med fotbollen i sig är ju långt i från prisvärd. Jag går trots det alltid på framförallt hemmamatcherna men utan sången, de aktiva supportrarna, tifon och allt därtill hade gemene persons allsvenska intresse varit bra mycket lägre. Du kanske framöver kan se det du också… Peace!

 3. Enkelt, hårdare visitations regler…. Det funkar på sporter i USA/England där det e betydligt mer åskådare per evenemang än i Sverige. Visst det suger men om man inte kan enas om en lag/policy om bengaler mm så gör det enkelt. Men som vanligt e ju vi så himla bra på att klaga och slå på krigsrubriker i media och skrämma bort publik.
  Agera eller avgå!!!

  1. Hårdare regler? Alltså flygplatskontroller? För det är nästa steg, man får inte kroppsvisitera människor noggrannare än vad de gör idag. Proportioner någon? Ska vi börja gå till matcherna fem timmar innan match? Är ni själva villiga att börja ta konsekvenser för era ”enkla, hårda” lösningar? Som att gå från jobb flera timmar tidigare för att komma in. Eller ni kanske inte går på matcherna?

 4. Varför väljer du att inte publicera dom kommentarena som inte håller med dig? Varför skall bara den sidan som du tycker är den ”goda” sidan få kommentera? Detta är ett folkförakt och ett översitteri från din sida!

 5. Så många enkla svar här. Kan ni inte komma på lösningar för gängbråken i stan, de korrupta politikerna, förseningarna i kollektivtrafiken och lite annat gott när ni ändå är igång.

 6. 2013 gjorde Totalförsvarets forskningsinstitut ett test av pyroteknik på Friends Arena (upp till 40 bengaler). Analys gjordes av miljömedicinkliniken i Örebro. Vad de kom fram till:

  Halterna av nitrin/nitrat låg under detektionsnivån- kunde inte ens analyseras…

  Saltsyra, damm, strontium och magnesium undersöktes- Inga hälsorisker om man inte utsätter sig mer än 5 timmar…

  Halterna för saltsyra var låga 0,12 mg/m3. Undersökning visar att astmatikern under exponering av halt 1,1 och 2,5 mg/m3 under 45 minuter inte uppvisade varken luftvägsirration, trötthet, huvudvärk eller yrsel.

  Så att det skulle vara farligt med röken är inte sant. (visst kan man få brännskador av dem, annan diskussion).

  Att Balkander basunerar ut att han tappat intresset PÅ RIKTIGT återstår att se. Kan slå vad en årslön att han kommer tillbaka på fotbollsläktaren. Så lätt att skriva populistiska krönikor!!

  Allsvenskan har i år över 2 miljoner åskådare och det har varit ytterst få allvarliga incidenter och läktarvåldet har nästan försvunnit ändå skriver media att det är livsfarligt att gå på fotboll.

  1. Idiot !!!

   Är detta ett försök att försvara bengalerna som INGEN vill ha förutom några få idioter…

   1. Det verkar vara ett försök att skriva nyanserat vilket verkar rätt svårt för er andra. Det verkar vara ett försök att komma med fakta vilket verkar rätt svårt för er andra. Rätt magstarkt av Balkander att kalla människor onda by the way.

 7. Stäng av dem på livstid skriker en av huvudsponsorerna. Ord, ord igen…. Vem skall plocka ”dem” från läktaren. Polisen vågar ju inte pga risk för upplopp. Tyvärr är nog enda möjligheten att stänga läktaren. Ett annat alternativ skulle kunna vara att spruta vatten på läktarsektionen. Om man talat om detta tydligt vid biljettköpet, hade i vart fall inga normala individer ställt sig på den läktaren. Intressant fråga tidigare här: Varför fungerar inte sprinklersystemet?

  1. Antingen avstängning på livstid eller så utryms den sektionen där de har tänt bengalen/bengalerna.

   Visst det blir en kollektiv bestraffning – Ja.
   Alternativet att de andra pekar ut dem som tänt på dem.

   Hela detta förfarandet skall det givetvis upplysas om innan så idioter vet som gäller och de andra att de måste peka ut ligisterna.

   Djävla hormonstinna 13-14-åringar …

 8. Först och främst så är det fel att använda sig av bengaler, där är jag helt med.

  Men, den här debatten andas ”oproportion” på ett sätt som får mig att bli misstänksam kring redaktionens faktiska agenda. Det har aldrig varit tryggare att gå på fotboll än nu, däremot har den här staden betydligt mer allvarliga trygghetsproblem än att det tänds bengaler på var fjärde Blåvitt-match (20 olösta gangstermord, skottlossningar varje vecka, stadsdelar som tagits över av kriminella gäng etc). Ja, bengalproblematiken finns där men jag efterfrågar lite perspektiv i debatten, tack!

  Det brändes för övrigt av en hel del pyroteknik (av maskerade) igår på Öis-matchen men det får inte så mycket som en notis i dagens tidning – inte heller lämnade GP:s utsände i halvlek.

  1. Må så vara att det är ett begränsat problem, sett till hela staden och inte minst till hela världen. Men, och det är viktigt, mycket viktigt, vad som händer i smått, händer också i stort. Och tvärtom.
   Därför är det så viktigt att reagera. Att reagera tidigt. Mot allt som kan lukta pöbelbeteende. Även när det som händer är ganska oskyldigt, sett i ett större perspektiv! Det som sker i det ”lilla” kan i en annan situation ske i ett större sammanhang. Då blir det en samhällsfara!
   Ord når inte fram. Inte till alla. Men ord påverkar enskilda, ”spola brännarna” bildlikt och, om så behövs, även bokstavligt.

   1. Det har du helt rätt i, Häckenbäcken. Men GP är utstuderat medvetna om vilka rubriker som genererar många “klick”. Effekten, för att använda dina ord, blir att “små händelser” beskrivs som “stora händelser” när de i själva verket är långt mindre allvarliga händelser än vad som hänt på annat håll under den senaste månaden. Exempelvis tycker jag att incidenten på Borås Arena där tre Blåvittsupportrar misshandlades rått av Elfsborgsanhängare är långt mycket värre än de bengaler som försenade andra halvlek med 5 minuter i söndags. Eller att Jönköpings supporterbuss attackerades av sk. Gaisare nyligen. Det finns (tyvärr) säkert långt många fler exempel. Förstår du min poäng?

    På tal om pöbelmentalitet: I en folkmassa om 14-15 tusen kommer du alltid att kunna identifiera ett visst pöbelbeteende hos enstaka individer – oavsett om du är på konsert, fotboll eller deltar i en politisk demonstration.

    Jag vill bara klargöra att jag håller med om att vi måste lösningar på problemen men jag vidhåller att söndagens händelse har blåsts upp ordentligt och på det reagerar jag som (snart före detta) betalande prenumerant.

    1. Med pöbelbeteende som beskrivning av att en liten grupps agerande som inte är tillåten varken inom eller utom en publik arena, med fara för allmänhet, vill jag uppmärksamma risken när små grupper får ”ta över” utan att polis och brandkår kan/får/vill agera, som en allvarlig risk för ett öppet och någorlunda tryggt samhälle. Oavsett om det handlar om fotboll, demonstrationer eller något annat sammanhang. Nu handlade det om en fotbollsarena, det har blivit vanligt, och därmed ” normalt” med otillåtet och av de flesta, ovälkommet eldande. Normalisering av icke önskvärda beteenden må vi vara vaksamma inför! Att det sen samtidigt är störande för den som vill njuta av själva matchen med eld, rök och otrevliga hatramsor är en annan sak!

 9. Bra skrivet Balkander!

  Varför inte stänga av ståplatsläktaren inför matchen mot Kalmar.
  Det kommer säkert att svida för de s.k. supportrarna som smutsar
  ner vår fina blåvita klubb och ge en kraftfull signal.

  Eller varför inte ha brandsprutor nedanför ståplats!

  Bengaler verkar inte vara mågot större problem i övriga europeiska länder
  även om det förekommer. I Sverige riskerar detta eldandet att åskådarantalet minskar, inget som klubbarna önskar.

 10. Om nu föreningen så starkt fördömer eldandet, varför går då laget fram och tackar klacken efter matchen??? Visst, alla i klacken bränner inte bengaler men de som gör det förstör för alla!

  Hade en femåring med mig som satt och grät igår och tyvärr lär det dröja innan vi går och tittar på vårt älskade Blåvitt igen.

  1. Jag är den sista att försvara bengalerna, men var satt du eftersom din 5-åring grät?

   Satt du i anslutning till kortsidan där det brann? Annars förstår jag inte varför din 5-åring grät.

   Det var någon annan här som nämnde ordet proportion. I ditt fall kan det vara proportionellt om ni satt i anslutning till kortsidan, annars inte.

   Avstängning på livstid för bengalbrännarna !!!

   1. Nej, jag satt inte i anslutning till eldandet. Faktiskt satt vi på motsatta sidan av klacken. Men vad spelar det för roll menar du? Oproportionellt? När det smäller och det börjar ryka så är det väl inte konstigt om ett barn reagerar med rädsla och börjar gråta? Eller menar du att mitt barn skulle vara extra känsligt? Kan vara så men jag tvivlar på att han var den enda ungen som grät där och då.

    Jag förstår inte för vem de eldar. Inte är det för Blåvitts skull, för föreningen tar ju avstånd. Inte är det för övriga publikens skull för de buar ju åt det. Min enda förklaring är att det är rent egoistiskt för att de själva tycker att det är häftigt B

    1. Det var väl en jävligt liten procent som buade åt det här sist? Det dånade ju inte direkt från Gamla Ullevi som när domaren dömer fel….. Så varför ska man lyssna på er då? Ni är ju uppenbarligen i minoritet. Det är ni som gapar högst.

 11. Härligt. Hoppas fler lämnar. Kanske kan starta en gemensam protest alla som är emot bengaler. Har varit på två derbyn i Solna och dör är det om möjligt ännu mer bengaler. Inte nog med att de eldar, de kommer undan med att försena matcherna med timmar ibland. Kan tomma läktare vara ett sätt?

  1. Det är inte enbart ett blåvittproblem, det är ett storstadsproblem. Om laget är tillräckligt framgångsrikt. Eller uppskrivet som särskilda supporterföreningar (exempelvis Hammarby. Vad händer t ex när Gais nästa gång kliver uppåt?)
   Tyvärr är det smittosamt, det har några i Elfsborgssupporterskara visat, både borta och hemma. Det finns kanske exempel från flera städer och lag..?
   Det behövs både samlat och samordnat motstånd. Samordning behöver innefatta TV-bolag, sponsorer, föreningar, bolag och förbund. Samlat motstånd får vi åskådare stå för. Inte gå på matcher där tidigare erfarenheter är dåliga, där s k supportrar från något av lagen nyligen eldat, om det ändå inträffar ställa krav till arrangör om återbetald biljett. Inled en kampanj ”spola brännarna” , de mördar vårt fotbollsnöje!

 12. Föreslår att Kurzwelly – gärna uppbackad av Bjärs, Mild, Gud och Bebben – intar mittcirkeln före avspark nästa gång och i en högt uppskruvad mikrofon riktar följande budskap till bengalister, pyromaner och mordbrännare på övre ståplats:

  – Vi tycker inte om er. Vi vill inte ha er. Vi betackar oss från er så kallade kärlek. Sluta lek med andras liv, passion och säkerhet. Sluta elda bengaler!

  Och sedan vända sig till resten, det vill säga den absoluta merparten av publiken – de som är där för att titta på fotboll, inte på upptända och påtända narcissister:

  – Nästa gång någon jävla flane tänder en bengal; var vänlig res er upp och lämna er plats lugnt och sansat. Jag ropar tillbaka er när det slutat brinna på ståplatsläktaren och spelet kan återupptas.

  – Tillsammans kan vi visa huliganerna vad vi egentligen tycker om deras egoistiska översitteri.

 13. Man kunde från den plats, där jag satt, mycket tydligt se, långt innan bränningen började, att ett antal, mestadels mörkklädda individer, hade maskerat sig. De gick omkring på läktaren. Reaktionen på det var ett mjäkig högtalarmeddelande, att ajabaja man får inte elda. Det är lika löjligt att tro, att den typ av människor, som meddelandet riktade sig till som att tro, att det av Bjärsmyrs, inte med hans egna ord på styltat språk, av annan författade upplästa uppmaning skulle ta något som helst intryck av dessa uppläsningar. Kurzwellys uttalande i GP är sorgligt nog lika tamt som IFK:s agerande hittills. Eländet har hållit på i ett antal år. Då räcker det inte att säga vi har gjort, så gott vi kan, därför att det är uppenbarligen inte tillräckligt. Tyvärr, tror jag, är endast handfasta ingripanden verkningsfulla. Det är det enda språk, som dessa individer begriper.Polisen (lämpligen genom ordningspolisen) behöver inte ta alla presumtiva brännare utan statuera exempel genom att gripa några av dem. Det kan möjligen undvika det polisen är orolig för allmän oreda/panik eller kanske t.o.m. något slags upplopp. Ingripandet bör ske, så snart maskeringen sker helst innan eldandet börjar. Om min iakttagelse är riktig, att förstörarna till stor del verkar vara mörkklädda, samma färgnyans som huvorna, borde därtill särskild uppmärksamhet visas dem vid inträdet.
  Även om förövarna är medvetna om det tycker jag, att IFK på alla biljetter och vid insläppen skall tydligt ange, att bengaler o.likn. samt maskering inte är tillåtna på arenan och att brott mot det leder till omedelbar avvisning.
  Om IFK:s ledning inte gör något påtagligt, är det inte bara åskådare, som drar sig för att se matcher. Jag har hört en del medlemmar överväga sitt medlemskap. Vem vill vara medlem i en förening, som är så handlingsförlamad i sin övervakning.

 14. Starkt Balkander! Äntligen någon som säger ifrån.
  Går nästan i bitar när jag hör speakern för femtielfte gången i en raspig högtalare (garanterat helt ohörbart i klacken dessutom): ”enligt svensk lag är det förbjudet…”. Håll klaffen, tänker jag. Om man hotar med konsekvenser måste man följa upp hotet, annars blir det bara en upptrappning. Detta vet väl varje småbarnsförälder? Men detta är tyvärr normalläget i Sverige verkar det: inga konsekvenser för den som bryter mot regler, däremot för alla andra. Alltså ska alla visiteras. Men de som vill ta in något gör det ändå. Man tar sig för pannan.

 15. Finns inte möjlighet att slippa de här ”Dräggen”(Bengalkastarna) ?

  Hur manga platser tappar man på att bygga om Ståplats till Sittplatser ?

  Varför accepterar man Maskerade Åskådare på Läktarna ?

  Det borde bara vara att Plocka Ut dom och stänga av dom på Livstid.

   1. Indianerna spelar I Scandinavium och där tänder publiken definitivt inte Bengaler. Cowboys spelar i Dallas och där var det inte Bakircioglu som blev skjuten.

 16. Eld på arenan är livsfarligt med tanke på alla människor som är där, jag förstår inte varför det inte finns sprinklersystem som löser ut vid rökutveckling. I alla andra lokaler är man ju skyldig att se till brandskyddet.

 17. Håller med ang. bengaler, MEN matchen!!! Hur f-n kan man starta med 3 ”grovjobbare” på mitten när man spelar HEMMA o möter HBK? GÅ FÖR DET!!!

 18. Igår var första gången jag fick en impuls att lämna arenan. Upprörd på eldandet har jag blivit många gånger men det som hände igår kändes som ett…….övergrepp!! Det är ett starkt ord men det finns en passion hos många för sporten, serien och föreningen., alltså mycket känslor inblandade. Att då använda föreningens matcharrangemang och allas vår tid och dessutom föreningens 111 års dag för att lyfta fram Ultrassektionen specifikt!!!!! Det visar på en egocentricitet inom den suporterfraktionen som går bortom all sans och förnuft. Jag instämmer helt med det du skriver Balkander. Jag tar hellre en stängd klacksektion. Något radikalt behöver hända. De som eldade igår och de som supportade eldandet skall förvägras möjlighet att samlas under flagg på IFK:s matcher. Jag är själv en sjungande supporter så det är en fruktansvärd väg att behöva gå men jag har fått nog!!!! Må det så bli tystare på IFK:s matcher men den respektlösheten som visades både föreningen och övriga supportrar skall ha konsekvenser.

 19. Ja det är för jävligt att det får hålla på år efter år. Klubbarna måste ta tag i detta. Laget skall inte gå fram och tacka dem efter matchen. Dem flesta supportrar är ju bra så det måste ju gå att plocka bort rötäggen. Skulle aldrig ta med mitt lilla barnbarn på fotboll så länge detta pågår.

  1. Igår var det mobbingtema på TV. Där framhölls hur viktig den tysta omgivningen är. Det gäller förstås även när en majoritet mobbas. För det är vad som sker när några få sätter sig över många andra och deras önskan att slippa vistas i en otrevlig och i värsta fall, farlig miljö. Därför är det också viktigt att spelarna markerar. Hur? Här kommer det svåra. Lagen behöver det ”stöd” som en hängiven publik, ger – resultatmässigt. Klubbarna behöver också det stöd den övervägande delen av publiken ger. Inte minst ekonomiskt. Där har ishockeyklubbarna visat hur man kan göra. Gå och kolla. Det räcker med ett enstaka besök på Scandinavium. Kolla in den dominerande delen av publiken, se och lyssna till samtalen, umgänget i pauserna. Det här skriver jag, som fotbollsvän, som inte tilltalas speciellt av ishockey som spel, inte i jämförelse med fotboll, som är ett spel som kan vara både vackert, njutbart – och spännande, samtidigt. Men arrangörerna av fotboll kan hämta idéer och inspiration att möta de faror som allt oftare förknippas med fotbollsmatcher.

 20. Så bra skrivet! Även ditt tidigare inlägg angående mössorna.
  Jag är en dem som utsatt i matchen mot Hammarby, fick del av bengal i håret. Det som dock var mest obehaglig var de maskerade ”män” som trängde in på läktaren. Jag har i mail påtalat detta för IFK klubbdirektör Martin Kurzwelly.
  Allt detta tar bort glädjen att se fotboll! Har blivit TV-soffan för min del de senaste matcherna och så vill man ju inte ha det.
  Mvh Elisabeth Juhlin

 21. .Bra rutet, Balkander! Vi är många som inte längre går på de populäraste storstadslagens matcher, och inte heller när något av dessa är bortalag. Om alla som velat gå på Blåvitts senaste gjort det, hade stora Ullevi behövts.
  Det måste bli ett slut på denna farliga utveckling, farlig inte bara ur ett snävt fotbollsperspektiv. Konsumentmakt är ett medel. Om brännarna blir ensamma kvar på arenan är det inte så kul, inte för dem själva och inte för deras tigande eller medskrikande anhängare. Fotbollsmördare. Vilka är de, egentligen?
  Om någon bränner eller på annat sätt utsätter människor för fara på stan, vad händer denne? Inte ber samhället personen att låta bli! Då åtgärdar man, brandkår, polis med sirenerna påslagna. Omhändertaganden, förhör, domstol, skadestånd…

  1. Instämmer, det är populärt att skrika fotbollsmördare åt förbund och myndigheter som försöker få kontroll på bränningarna. Men precis som du skriver, vem är det dom egentligen är fotbollsmördare. Jag anser att övriga suporteravdelningar måste markera väldigt tydligt mot de som håller på. Anmäl till polis, ni som rör er i kretsarna vet givetvis vilka personerna är. Se till att de plockas bort från arenorna genom att anmäla både till förening och myndigheter.

Kommenteringen är stängd.