Har vi haft en sämre backlinje?

Kvällens svenska backlinje, den mot Liechtenstein i Vaduz, kan vara den sämsta ett svensk landslag har ställt upp med i ett EM– eller VM-kval. Någonsin. Vad gäller Laban Arnesons landslag med Sven ”Dala” Dahlqvist som mittback på 80-talet är allt härmed förlåtet.

Den blev alltså som väntat, Mikael Lustig (tillbaka efter elva månaders frånvaro) som högerback, Andreas Granqvist, Mikael Antonsson som innerbackar och Martin Olsson som vänsterback.

En glad samling av kända ansikten. Och min tes om att det är svårare att spela sig ur det här landslaget än in i det håller.

För att ta det punkt för punkt.

De tre spelare som får förnyat förtroende, det vill säga spelade katastrofmatchen mot Österrike (1-4) och får spela måstematchen mot Liechtenstein är Martin Olsson, Mikael Antonsson och Andreas Granqvist.

Vi brukar efter några dagars samling, just som startelvan till den stundande matchen släpps, skriva att det var den väntade startelvan. Samma nu. Tyvärr blir den inte bättre för det.

Martin Olsson, som har ett proffskontrakt med Norwich i England, svarade otränad för en av de sämsta insatser en svensk vänsterback någonsin har gjort i EM-kvalet mot Österrike och saknar flera av de grundläggande defensiva kvaliteter en landslagsspelare bör besitta.

Jag kan lista åtminstone tre spelare som är bättre lämpade att spela vänsterback i det svenska A-landslaget: Oscar Wendt, Ludwig Augustinsson och Pierre Bengtsson.

Martin Olsson är Erik Hamréns man, vilket bekräftas av att Martin Olsson inför matcherna mot Österrike och Ryssland påtalade för Erik Hamrén att han inte var i form, men fick spela ändå.

Värre med mittbackarna.

Jag vill undvika att överdriva problemet, och det är möjligt att det går att sminka bort mot ett svagare motstånd som Liechtenstein, men Mikael Antonsson blottade mot Österrike sådana brister i passningsspel, tajming och form att det vore omöjligt att få nytt förtroende nu.

Jag motiverar en ändring dels genom att framtiden (i det här fallet enbart Filip Helander) någon gång måste få chansen även i tävlingsmatcher. Ett bättre läge att spela in framtiden i en tävlingsmatch än i tävlingsmatch mot Liechtenstein får Erik Hamrén aldrig.

Därför tolkar jag uttagningen av Mikael Antonsson som att Erik Hamrén inte är intresserad av att spela in framtiden i detta landslag.

Att Andreas Granqvist spelar har mest med hälsoläget för Erik Johansson, Pontus Jansson, Jonas Olsson och Alexander Milosevic att göra. Annars har han uppvisat sådana svaghetstecken mot starkare motstånd att hans aggressiva förstapress inte torde räcka för en startplats i ett svenskt A-landslag med EM-ambitioner.

Mikael Lustig? En kompetens i ett landslag, särskilt på mindre avgörande positioner som högerback, är att hålla sig frisk; att alltid komma till spel. Mikael Lustig är nästan aldrig frisk. Och när han har spelat har han gjort det okej, inte mer. Därför är det en gåta att Anton Tinnerholm, som nyligen visade sin offensiva kapacitet i Champions League, inte får chansen i kväll.

I övrigt? Som ni vet hade jag även hellre sett Oscar Lewicki från start nu. Som ett kvitto från landslagsledningen att ”vi tror på dig. Vi tror verkligen att du kan vara en man för EM i Frankrike.”

Det vi kommer få se i kväll är inget test av det här lagets kvalitet, Liechtenstein är Liechtenstein.

Testet kommer ske i kommande playoff.

Då hade det varit klädsamt om framtidsspelarna, de som bör blomma i juni 2015, fått chansen redan nu.

Laget, slutligen: 1 Andreas Isaksson – 2 Mikael Lustig, 4 Andreas Granqvist, 3 Mikael Antonsson, 5 Martin Olsson – 21 Jimmy Durmaz, 8 Albin Ekdal, 9 Kim Källström, 22 Erkan Zengin – 19 Marcus Berg, 10 Zlatan Ibrahimović.

Bänk: 12 (mv) Kristoffer Nordfeldt, 23 (mv) Robin Olsen, 6 Oscar Lewicki, 7 Sebastian Larsson, 11 Isaac Kiese Thelin, 13 Filip Helander, 14 Anton Tinnerholm, 15 John Guidetti, 16 Pontus Wernbloom, 17 Pierre Bengtsson, 18 Abdul Khalili, 20 Ola Toivonen.

6 kommentarer om “Har vi haft en sämre backlinje?

 1. Frågan borde väl snarare vara varför spelar vi inte med vår bästa backlinje? Vi har ju, precis som skrivs i texten, spelare som är bättre än de Hamre’n väljer till startelvan. Han pratar om att det är viktigt att spelarna i landslaget får speltid i klubblaget och sedan väljer han att skicka ut Martin Olsson på plan. Han borde ju utifrån detta inte ens bra med i truppen. Tyvärr är det ju inte bara i backlinjen som den gode Hamre’n gör val som man kan fundera över. Kanske har det något med hans berömda ”shining

 2. Frågan borde väl snarare vara varför spelar vi inte med vår bästa backlinje? Vi har ju, precis som skrivs i texten, spelare som är bättre än de Hamre’n väljer till startelvan. Han pratar om att det är viktigt att spelarna i landslaget får speltid i klubblaget och sedan väljer han att skicka ut Martin Olsson på plan. Han borde ju utifrån detta inte ens vara uttagen i truppen.
  Tyvärr så är det ju inte bara i backlinjen som den gode Hamre’n gör val som man kan fundera på hur han kom fram till. Det kanske har något med hans berömda ” shining

 3. Har då aldrig sett en mittback med så stor avsaknad av pondus som Antonsson. Antonsson verkar direkt obekväm med boll och han sprider känslan att han helst av allt skulle slippa landslagsuppdrag överhuvudtaget.

 4. perfekt krönika

  precis så här är det

  enda tillägget är att de var ÄNNU sämre mot Ryssland, och tja länge sedan det gjordes en bra defensiv match av Sverige, mycket länge sedan

 5. Jonas Olsson och Andreas Granqvist är nog de sämsta backar jag sett i ett landslag under min livstid.
  Det kan inte vara så illa att det inte finns några bättre i landet. Vi har ju genom historien varit kända för bra försvarsspel men lite sämre framåt

 6. Jag har ändrat mig, vill ha Hamrén kvar på Posten, lika mycket som jag vill ha Lennartsson kvar I Blåvitt. För övrigt ryktas det att Liverpool kommer att döpa om sin Ståplatsläktare till ”The Klopp”.

Kommenteringen är stängd.