Tack, Hamrén – nu vill jag ha Guidetti och Lewicki från start

Det viktigaste är att det är på gång, att de nu slussas in, att de får speltid. Tack Erik Hamrén, tack John Guidetti och tack Oscar Lewicki. Det är ni som är framtiden, det är ni som redan i Frankrike skall göra skillnad.

Det man inte får i födelsedagspresent får man önska sig i julklapp och hamnar önskespelarna utanför startelvan kan de alltid komma in. Ibland är paketen hårda, ibland mjuka. Det viktigaste är att tomten kommer. Som nu, i Vaduz, när Erik Hamrén bar skägg och delade ut hela två U21-spelare till oss tindrande kvalåskådare.

Det går förstås inte att dra en enda slutsats av John Guidettis och Oscar Lewickis insatser mot EM-kvaljumbon Liechtenstein, men de fick en halvtimme och gav oss andra hopp.

Lewicki för att han nu på riktigt och på allvar verkar ha passerat Pontus Wernbloom i rankingen på det svenska mittfältet, Guidetti för att han har gjort det samma med Ola Toivonen.

Rutin, tradition och gamla hundar – men inte bara. Inte längre. Det gläder i alla fall mig, som tror att vi, trots den komfortabla segern på fredagkvällen, snarast bör slussa in våra kommande A-landslagsstjärnor.

Våra nuvarande, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Berg, gjorde vad de skulle, mål och tog i kombination med relativt hoppingivande resultat från gruppen i övrigt Sverige mot en ”möjligt mäktig måndag”.

Om vi skall stanna upp vid just Marcus Berg. Jag uppskattar, trots bytet redan efter en timme, att han nu på allvar etablerat sig som Zlatan Ibrahimovic perfekte lekkamrat, djupledslöpande och frejdig, målfarlig och formstark.

Just så fotbollsspelare behöver vara för att komplettera vår svenske lagkapten, han som alltid gör mål och nu är uppe i sju i det här kvalet.

Vi skall vara glada för det. Och vi skall vara tacksamma för att Ibrahimovic bidrar med närmast hundraprocentig koncentration och prestation. Klinisk, när det behövs. Hårt arbetande när matchbilden skall sättas.

I veckan som gått har den svenske förbundskaptenen Erik Hamrén fått kritik för trupputtagningar, laguttagningar, uttalanden och … kort sagt allt. Det här ger arbetsro. Och möjlighet att bygga på det som är, förutsatt att möjliga skadebytena (Berg och Durmaz) inte ställer till det.

Rent matematiskt är Sverige ännu inget lag för EM, sportsligt är vi i alla fall klara för playoff. En kaka i taget, nästa smakar Moldavien – då ser jag gärna Oscar Lewicki från start.

Även om jag inte tror att det kommer ske.

Jag skulle heller inte ha något emot John Guidetti från minut ett, om nu Marcus Berg skulle ha problem med en muskel.

Kim Källström är den här matchens motor, lyckas hålla tillräckligt högt bolltempo för att med precisa passningar vrida upp luckorna i motståndarnas försvar.

Det som talar emot Källström framöver är hans defensiva brister och relativa långsamhet mot lag bättre än Moldavien.

Det är därför jag fortsätter tjata om Lewicki – och Oscar Hiljemark.

Fast … en kaka i taget.

2 kommentarer om “Tack, Hamrén – nu vill jag ha Guidetti och Lewicki från start

  1. Albin Ekdahl och Zlatan ska ju givetvis inte vara med överhuvudtaget i matchen mot Moldavien. Tillsammans med Isaksson är dessa de viktigaste av allihop och de måste givetvis vara med i en play off match. Inga chansningar nu för tusan så de ryker med gula kort

    För alla som inte snöat in på detta med Isakssons fötter är det uppenbart att han varit bäste svensk i kvalet. Utan honom hade vi inte ens haft en play off chans. Jag kan räkna upp flertalet räddningar han gjort som räddat oss från baklängesmål men kan ni insnöade nämna ett enda misstag som lett till baklängesmål? Trodde inte det nej. Som en polare sa till mig för några dagar sen. ”Det som gör Isakssons insats under kvalet än mer imponerande är att han fått kämpa ensam. Han har ju för fan inget försvar som hjälper honom.”

    De två som framförallt saknas i den här truppen är som jag ser det Oskar Hiljemark och Ludvig augustinsson. Det finns mängder med talang i det unga Sverige just nu men de flesta är inte redo än. Det tar tid att bli en riktig a-lagsman. Om några år kommer vi förhoppningsvis att ha ett riktigt bra gäng men vi är inte där än,

Kommenteringen är stängd.