Jag är på allvar oroad – trots Guidetti

Femte raka EM-slutspelet? Jag är inte säker på det. Däremot är frön sådda. John Guidetti gjorde det bra, Oscar Lewicki helt okej. Nu väntar en ruskig november. Jag ryser av bara tanken.

 En av frågorna nu när vi funderar på kommande playoff-motstånd är när det ”sket sig”, hur det gick till när sommarens fyrapoängsförsprång på Ryssland gick upp i rök och förvandlades till ett onödigt och ovisst extrakval. Utan att veta säkert bör inkastscoutingen inför Österrike i september ligga i förslagskorgen med hopvikta papperslappar. Varför inte även ”otydligt spelsystem” och ”historiskt svag backlinje”?

Det var i alla fall inte mot Moldavien vägen till Frankrike byttes från välasfalterad autobahn till gropiga men avgiftsfria grusvägar via valfritt östeuropeiskt land.

Vi kan raljera över att publiken buade och gick hem, vi kan kritisera spelkvaliteten i andra halvlek som sjönk från bra till usel (det var ändå Moldavien vi mötte), vi kan också oroas över att det inte skiljer mer mellan ett svenskt och moldaviskt landslag.

Förmodligen bör vi istället nöja oss med att konstatera att den här samlingen blev precis som väntat: Två svenska segrar, två ryska och ännu ett bevis på att mästerskapsbiljetter fixas i matcherna mot de andra topplagen.

Självfallet duger det inte att bara ta två poäng totalt mot Österrike och Ryssland. Samtidigt är strategin nu som alltid framåtblickande. I Erik Hamréns fall innebär det två matcher i mitten av november mot okänt motstånd, mot lag som rimligtvis är klasser bättre än Liechtenstein och Moldavien, sannolikt i nivå med Ryssland och Österrike.

Därför är detta långt ifrån över. Jag är på allvar oroad över utfallet även om vi har en Zlatan Ibrahimovic i storform, en John Guidetti i vardande och en Mikael Lustig i frejdig comeback. Lägg till det Kim Källström, som åtminstone i bollförande roll fortfarande håller god landslagsklass, men som mot bättre europeiska motstånd nummer faller ur ramen, och en Marcus Berg som ÄR riktigt bra.

Zlatan Ibrahimovic pratsjunger i bilreklamen en egen version av nationalsången och prisas nu för det. Är det därför han kniper i samband med landskamper när orden är andra?

Det är inte varje dag Sverige två centrala mittfältare i ett mästerskapskval har ett förflutet i BK Häcken.

Varje gång jag går till Friends för en tävlingsmatch slår det mig att alla västkustbarn numer är diskade från idolskapande och minnesrika fotbollsupplevelser likt ett EM-kval som gårdagens, med Zlatan i huvudrollen. Herrlandslaget – inte längre HELA Sveriges landslag.

Här jämför tävlingsdebutanten Gustav Svensson Moldavien med Malmö FF.

Plus: Zlatan Ibrahimovic är bra. Mycket bra. Jag tycker att det är på sin plats att vi tackar honom för den svenska playoff-platsen.

Minus: Bua är egentligen aldrig okej, men förstås ett tecken på att något man betalt för inte når upp till förväntad kvalitet. Som ett fotbollslandslag i ett EM-kval i oktober 2015.

4 kommentarer om “Jag är på allvar oroad – trots Guidetti

 1. Det skär i mig att säga det för jag har alltid tyckt om Kim Källström men den krassa sanningen är att han inte riktigt hänger med längre. Hade han haft större snabbhet hade han varit en världsspelare. Nu börjar åren hinna ikapp och då har han inte blivit snabbare. Detsamma med Antonsson.

  Fullständigt givna av de som Hamren byggt på är Isaksson, Forsberg, Ekdahl och Ibra. Dessa fyra rubbar ingen på.. Målvaktsproblem finns inte. Mittfältsproblem har vi då på två av fyra platser. Men saken är snart Oskar då vi har Lewicki och Hiljemark. Även på forwardssidan känns det som att vi håller med Zlatan, Berg och Guidetti.

  Det stora och jag menar det STORA problemet är försvaret. Finns det då ingen som visat att han håller? Jo Erik Johansson innan han gick sönder. Vem ska då ta mittförsvarsplatsen bredvid honom. Jag vet ärligt talat inte och det är jävligt oroande. Högerbackar har vi Salomonsson och Tinnerholm och de tror jag på. Möjligen att Lustig kan konkurrera. På vänsterkanten finns det bara en och det är en chock att inte Hamren fått till det än. Snubben jag pratar om är Augustinsson.

  1. Bra Micke.! Jag instämmer.. Det är exakt min analys.
   Problemen är i första hand centrala backlinjen .

 2. Zlatanmedia å dess kulturella funktion tycks glömt att det är en 11 manna sport! När Gud Zlatan lämnar ska jag börja titta på landslaget igen, inte innan! I platta organisationer som Sverige kan man inte ha en Stor spelare som ryter av ilska varje gång en bättre suiterad kamrat vill ta frisparken! Detta är en kollektiv sport mer än något annat, utan riktig lagkänsla har Sverige inte en chans! Relationen mellan Storstjärnan & landslaget har aldrig fungerat…

Kommenteringen är stängd.