Därför vinner AIK eller Blåvitt guld – ändå

För att reda ut en av huvudpunkterna från gårdagens guldstridsrelaterade kvällsmatch på Tele2 Arena.

# Det var hands på Sebastian Andersson.

# Domaren Mohammed Al-Hakim uppfattade inte situationen.

Jag vet, för jag frågade honom efteråt. Frågan handlade inledningsvis om hur han uppfattade situationen, den där Sebastian Andersson tilldömdes straffspark efter att ha hållits fast och vridits runt av Hjalmar Jonsson. Straff. Tveklöst, menade Al-Hakim. Då frågade jag om handsen, den som föregick Jonssons regelvidriga fasthållning av Andersson. Vilken handssituation? undrade Al-Hakim, till synes uppriktigt ovetande om att bollen fångats upp av Djurgårdsspelarens högerarm.

Så där stod vi, med en fråga utan svar, men där det var svar nog.

Domarteamet såg inte.

Trist för IFK Göteborg, men rimligen något att härmed förpassa till historien under rubriken ”avgörande, men längre inte påverkbart”.

***

Min allsvenska sluträkning ser ut som följer: IFK Norrköping vinner mot ett demoraliserat och redan degraderat Halmstads BK och leder därför serien inför sista omgången där östgötarna åker till Skåne för match mot regerande mästarna Malmö FF. Ett Malmö FF som tre dagar senare är i Ukraina för Champions League-match mot Shakhtar Donetsk. Fokus där redan mot Norrköping? Inget att spela för i allsvenskan?

Icke.

Om redan Europaklara IFK Göteborg, AIK eller IFK Norrköping vinner Svenska cupen i vår blir fjärdeplatsen i allsvenskan Europagrundande, i nuläget en kamp mellan just Malmö FF och IF Elfsborg.

Det är, för att sammanfatta det kort, en extrachans för Malmö FF att nå Europaspel även säsongen 2016/20017.

Jag tror, för att ta det ett steg till, att Malmö FF tänker utnyttja den möjligheten.

2015 fick Elfsborg en plats i kvalet till Europa League som seriefyra eftersom redan Europaklara IFK Göteborg även vann Svenska cupen.

Jag inbillar mig också, utan att ha tagit någon extralektion i sportslig förutsägelse, att både IFK Göteborg och AIK vinner sina avslutande matcher mot Kalmar FF och Örebro SK.

Därmed är matematiken följande: Vinnaren av AIK-IFK Göteborg är ytterst trolig även svensk mästare 2015.

Det är i den uträkningen jag lägger mina ägg.

Var ligger dina?

31 kommentarer om “Därför vinner AIK eller Blåvitt guld – ändå

 1. Mattias, ditt resonemang bygger helt på att MFF ftf har chans på 4e inför matchen mot Npg. Något som i som tur är beroende av ett bra resultat (seger?) borta mot HIF i omg 29. Eftersom IFE har initiativet i den kampen. Tror det blir svårt för dem…

 2. Blåvitt vinner i allafall gnäll-allsvenskan. Så jävla trött på se 4-5 blåvitt spelare stå och vråla på domarna i varenda match. Alltid orättvist bedömda.

 3. Tror blåvitt får stryk med uddamålet borta mot AIK. Peking tar Halmstad men förlorar mot MFF. Blåvitt vinner hemma mot Kalmar samtidigt som Gnaget gnetar till sig en poäng mot Örebro. Tror knappast Örebro som inte har nått mer än äran att spela för vinner. Glöm inte att örebo tränaren axen är en hängiven aikare..
  Guld till AIK!!!
  Heja GAIS <3

 4. …och då ska ÖSK-tränaren Alexander Axén, som håller på AIK, vara den som spelar bort guldet för Gnaget och att detta istället kan gå till något av IFK-lagen? Europas mest svårtippade högstaserie överlever dock säkert om Norrköping blir mästare. För övrigt gör domare Mohamed Al Hakim helt rätt: han kan inte blåsa för något som han eller de assisterande inte har sett. Då är det värre med de domare som ”bedömer” en situation som icke straff eller icke frispark och det trots att de har sett.

 5. Kan man inte kvitta, feldomslutet (handsen) mot den icke dömda frisparken för Elfsborg som föregick Blåvitts kvitteringsmål.

  Det verkar som om Blåvitt får betala för det flyt man tidigare haft.
  Tom Petterssons Hål I Luften mot Halmstad, Ali Kahns fullständigt Absurda Självmål mot AIK, Straffen igår.

  Men det är egen oförmåga som har avgjort. Tappad 2-målsledning mot Sundsvall, bortaförlust mot Falkenberg och tappade Hemmapoäng mot Halmstad.

  Skulle inte förvåna mig om Peking tar in målförsprånget mot ett uppgivet Halmstad. Och Iff Iff ser nog hellre att Peking vinner Guldet än att Blåvitt gör det.

 6. Horribla kommentarer!!

  Straffen i Borås, då var det ingen hos IFK som klagade? plus nästan en hel säsong med stolpe in, domarna på sin sida vid varje match på Ullevi. Många filmningar,dykningar mm.

  Sen komma med 08 snack, väx till er. det skiljer 40 år i utveckling mellan Stockholm och Västra Götaland.. lägg ner snacket. Västra Götaland är en arbetarlän inget annat mät er inte med Stockholm.

  Sen fusk och , ja muteborg, fuskeborg listan kan bli lång om det fuskas eller mutas så är det i Göteborg.

  Den offermentaliteten en del av er har är sorlig. Väx upp! mogna! inse verkligheten.

  Prata objektivt inte det gamla inskränta som det alltid görs i Göteborg.

  1. Öhh mycket känslor. Det var väldigt svårt att urskilja din poäng. Men arg på något det verkar du vara.

 7. Nu är jag då GAISARE men realist!
  Nästa omgång vinner Norrköping mot Halmstad
  AIK och Blåvitt spelar oavgjort.
  De betyder att Norrköping leder med 3 poäng mot Blåvitt
  och 2 poäng över AIK.
  Sista omgången nu då!
  Norrköping tror jag åker på torsk nere i Malmö pågrund av den där jakten på fjärde platsen så dom kommer ställa upp med en stark 11a.
  AIK kommer åka till Örebro och kommer få det tufft, men åker hem med 1 poäng.
  Blåvitt möter Kalmar hemma och lär vinna ganska enkelt, trots att Kalmar kämpar för att undvika kval.

  Därför bär de mig emot att tyvärr vinner Blåvitt SM Guld på målskillnad tacka Bjärsmyr, Rogne och Hjalmar för de

 8. Att vi får en tuff straff emot oss kan man väl se som poetisk rättvisa om man tänker på straffen vi fick mot Sundsvall (snubbla-på-bollen-straff)

  Tycker också det är lite anmärkningsvärt att Blåvitt inte får igång något målproducerande innan man hamnat i underläge. Inga offensiva mästartakter precis. Finns så himla mycket som måste bli bättre på nästa säsong oavsett hur det går i år, finns ett systemfel någonstans vad gäller den sista tredjedelen hos IFK Göteborg och så har det set ut lääänge, undantaget Vibes hysteriska höst. Bara kamp och utnyttjande av motståndarmisstag är inte hållbart i längden. Vi kan till exempel glömma allt vad Europa League heter (igen). När också Mads Albäk inte levererar (som han gjort i typ en match) blir det väldigt ängsligt och okreativt. Stundtals också väldigt långsamt och inte en enda öppnande löpning.

  Bäst igår var väl att Engvall näta…men Boman…osynlig. Rieks stod också för en del bra offensivt.

  1. Vibe var det som gjorde mest skillnad, så löpvillig, löpstark och målgörare!!!
   Se på Norrköping och deras tre toppforwards, eller Djurgården så länge de hade M…
   MFF hade tagit hem allsvenskan om de inte vunnit ifjol eller åtminstone inte gått vidare i Europaspelet. Nu blir det ..Norrköping, hoppas jag åtminstone. Men AIK!?!
   Blåvitts säsong är stark oavsett de blir nr 1,2 eller 3!

 9. Ja var gång Blåvitt möter 08 har Blåvitt domarna mot sig hoppas Blåvitt eller Norrköping vinner allsvenskan!

 10. Dåliga domare vågar inte blåsa det måste ju det måste ju gå bra för 08 området domarna våga inte gå emot 08 området så Blåvitt drabbas alltid negativt!

  1. Patetisk kommentar! Säger en hel del om dig och folket i Västra Götaland!.
   loosers…

   Gå ut på gatan se dig omkring!! Gå upp till kommunhuset och fråga vart 3 miljader i stöd som Göteborgs Kommun behöver varje år för att betala löner osv.. Vilken kommun ger dom pengarna till Göteborg!!

   SVAR=STOCKHOLM…. Bit inte den handen som föder DIG:

    1. alla j-a trängskattpengar som fuskpolitikerna i gbg kräver in täcker alla cash som skickas till sthlm med råge

   1. Ja, det är väl ingen idé att säga emot. Du är ju stockholmare och vet bäst. Vi är alla väldigt tacksamma för att ni finns. Hur blev ni så överlägsna alla andra egentligen?

  2. Ljudliga klackar är nästan alltid en hjälp, kanske främst i bortamöten!
   Se på AIK, oftast Malmö, säkert Blåvitt…

 11. Hur många domare behövs för att kunna se hands i straffområdet när det gäller av görande i allsvenskan?

 12. Jag har varit blåvit i hjärtat sedan barnsben men det finns bara en sak som är viktig och det är att AIK inte vinner. Skulle helst hoppas på att Halmstad tar poäng mot Norrköping dan innan AIK-Blåvitt men det funkar bara inte med risken att AIK vinner den matchen. Nej jag hoppas stenhårt på att Norrköping slår Halmstad ifall nu Blåvitt faller mot AIK.

  Hela mitt hjärta skriker GULD IFK GÖTEBORG men hellre att blåvitt blir trea och Norrköping vinner än att Blåvitt blir tvåa och AIK vinner.

  Värsta mardrömmen vi missar EM och AIK vinner guld. Hellre det förstnämnda i så fall.

 13. Fast jag tror att du har fel angående 4:e platsen. Blåvitts cupguld i år gjorde att Elfsborg (som kom fyra 2014) fick spela Europa 2015. Detta årets 4:a får spela Europa nästa år endast om lag 1-3 i år också vinner cupen våren 2016. Alltså långt ifrån någon garanti att få spela Europa även om man kommer 4:a.

 14. Hej,

  IFK vann cupen i våras och tog därmed Europa League platsen genom cupvinsten. Eftersom dem redan var kvalificerade genom andraplatsen i Allsvenskan gick Europa League platsen till Elfsborg.

  Det betyder att om Malmö skall få Europa plats nästa år för sin fjärde plats måste dem eller AIK, IFK eller Norrköping ta hem cupen till våren.

  Mvh
  Danne

Kommenteringen är stängd.