Så påverkas landslaget av beskedet

Erik Hamrén uppges lämna uppdraget som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll efter sommarens EM-slutspel – och några frågor uppenbarar sig direkt:

Stämmer Fotbollskanalens uppgifter? Vilken effekt får det på landslagets slagstyrka under EM att förbundskapten redan bestämt sig för att lämna, oavsett resultat? Hur kommer vi minnas Erik Hamréns tid som ledare för det svenska herrlandslaget? Och vem eller vilka ersätter?

Första frågan först: Det finns i nuläget ingen anledning att ifrågasätta sanningshalten i nyheten. Journalisten ifråga (Olof Lundh) följer landslaget på nära håll och har ett upparbetat kontaktnät för ändamål som dessa. Dessutom går Erik Hamréns avtal ut efter EM och Svenska Fotbollförbundet har sedan tidigare aviserat att ett besked om den sittande förbundskapten skulle komma under våren. Enligt devisen ”ju tidigare desto bättre” innebar det februari. Efter nyheten publicerades har Svenska Fotbollförbundet kallat till presskonferens med Erik Hamrén och Håkan Sjöstrand (generalsekreteraren) närvarande i dag måndag 13.30.

När det gäller Erik Hamréns ledarförmåga under EM-slutspelet – och i slutändan därmed Sveriges möjlighet att nå resultat – kan den påverkas både i positiv och negativ riktning när spelargruppen – och allmänheten – har kännedom om att mästerskapet är det sista som sker ihop. Spelare har olika skäl till att ge allt. De flesta spelar för sig själva, många även för sitt land, en del möjligen för sin tränare; i det här fallet förbundskaptenen. Kanske vill någon eller några bidra till att återgälda eventuella förtroenden längs resan, spelare som fått extra mycket speltid kopplat till att det har varit just Hamrén som lett laget. I andra riktningen talar man, främst inom politiken, om ledares begränsade ledarförmåga när besked och beslut om att de skall avgå har offentliggjorts. De blir ”lame ducks”, ofarliga, ointressanta och oförmögna att utföra ett starkt ledarskap.

Hur man än vrider och vänder på saken handlar det, både för spelare och ledare, under månaden i Frankrike om att göra resultat och prestera maximalt just där, just då. Om förbundets – och Hamréns – skäl att offentliggöra avgången redan nu är att undvika spekulationer är det troligt att även processen om hans ersättare kommer att genomföras under våren. Således är det sannolikt att vi under EM-slutspelet vet vem som tar över Sverige efter EM och till det VM-kval som kickar igång i september.

Erik Hamrén tillträdde som förbundskapten 2009 och har under sin tid med rollen slussat Sverige till två raka EM-slutspel. VM-kvalet till Brasilien 2014 slutade med förlust i playoff mot Portugal, vilket inte är någon skam. Bedömer man hans insatser med de meningarna är utfallet tämligen rimligt. Han har tagit Sverige till två av tre mästerskap. Det är inget svagt facit, snarare starkt.

Lägger man till insatsen i EM 2012 i Ukraina/Polen, där vi förlorade de två första matcherna, Ukraina och England, men vann mot Frankrike i avslutningen ligger det också inom rimlighetens gräns.

Däremot har Erik Hamrén fått kritik för oförmågan att skapa en taktisk och trovärdig grundmodell, slussa in fler betydande spelare i landslaget, utnyttja den storhetstid som omgärdar vår störste någonsin (Zlatan Ibrahimovic).

Dessa argument går inte att bortse från, men har förstås fler skäl än vad som är nämnbart här.

Relationen till media har under perioder varit ansträngd och något som sannolikt påverkat det beslut Erik Hamrén och förbundet gemensamt kommit fram till.

Nu vidtar en intensiv spekulation om hans efterträdare, vilket kommer påverka både de personer det spekuleras kring och de klubbar och förbund de är verksamma i.

Ett namn som funnits med från start är IFK Göteborgs nuvarande huvudtränare Jörgen Lennartsson.

Det är ett bra namn. Men det finns fler.

Henrik Larsson kan vi inte bortse från. Ej heller Håkan Ericsson, som leder det svenska OS-landslaget i sommar.

Mer om detta i kommande inlägg.

3 kommentarer om “Så påverkas landslaget av beskedet

  1. Jörgen Lennartsson är ett jättebra namn! Just därför ska han vara kvar i IFK Göteborg.
    Låt Håkan ”Åby2” Ericsson fortsätta sin succéresa med U21-laget upp i A-landslaget. Det är den logiska utvecklingen.

Kommenteringen är stängd.