Frank är precis vad IFK behöver

De kommer och går, personerna med uppdraget att leda IFK Göteborg. Nu föreslås Gunnilses mångårige ordförande Frank Andersson väljas vid årsmötet 7 mars. Jag föreslår att vi utbringar en försiktig skål för det.

Idrott handlar om kunskap, förståelse och i ledande positioner föreningsvana, förhandlingsförmåga, tid och lust. Allt detta har 60-årige Andersson, som svingat klubbor vid två blåvita årsmöten och nu, när valberedningens ordförande ringde, trodde att samtalet handlade om planering inför det kommande.

Jag har haft många samtal med Frank Andersson genom åren, noterat hans ständiga närvaro på Hjällbovallen (och även på Gamla Ullevi), hans förmåga att hantera den uppslitande spelskandalen, jobba med integration, ungdomar på glid och samhällsbyggande frågor.

Jag har alltid uppskattat Franks engagemang, hans mod, hans förmåga att lyssna, hans kraft att fatta beslut och alltid efter att först ha lyssnat.

Jag vet att Frank vet att uppdraget att leda IFK Göteborg långt ifrån är enkelt. Särskilt inte nu när hela verksamheten utsatts för ledar- och pengabrist och första punkten, om han blir vald, är att driva processen att finna en ny intäktsdrivande klubbdirektör.

Frank Andersson är socialdemokrat och som sådan starkt förknippad med tidigare ordföranden som Gunnar Larsson och Bertil Rignäs, men även Göran Johansson.

Vi talar ju om det ibland, vilken typ av ordförande en förening som IFK Göteborg behöver, och att Frank möjligen skulle belastas av att förknippas med den Göteborgsanda vi lärt oss att se ned på.

Frank Andersson är ingen frälsare, inte fullkomlig, men precis vad IFK Göteborg behöver. Inte för hans partipolitiska koppling utan för hans föreningskunskap; historiskt kunnig och med ett brett, närmast unikt kontaktnät i idrotts-Göteborg.

Inför årsmötet 2013 föreslog tidigare ordföranden för supporterklubben ÄnglarnaAndreas Johansson, ihop med IFK-medlemmarna Kristoffer NorénÅke Josephson och Tomas Olofsson en ny valberedning bestående av Marcus ToremarKent Olsson och Joakim Brinkenberg.

Nu föreslår valberedningen, ledd av Joakim Brinkenberg, Andreas Johansson som ny ledamot av IFK Göteborgs styrelse. Båda är verksamma inom PR och brinner för kommunikation.

Den föreslagna styrelsen får med Johansson och Jakob Andreasson en tydligare koppling till supporterleden.

Båda är aktiva debattörer i de flesta aktuella frågor som rör IFK Göteborg och är återkommande besökare på Gamla Ullevi.

Den kan sin blåvita historia och får nu möjlighet att aktivt påverka föreningens utveckling från styrelserummet.

Om de blir valda, vilket jag förutsätter att de blir.

Endast ett av 80 namnförslag på styrelseledamöter var kvinna. Där har både valberedningen och föreningen något att bita i framöver.

Plus

IFK Göteborg vann igen utan att spela bra, men tar kliv och har hittat en mittback som bör få stanna fram till sommaren. Det tar jag med mig från Dubai.

Minus

Försäsongsmatcher kan vara … helt osannolikt sega historier. Tur då att Mikael Boman och Tom Pettersson bidrog till att putsa på den bilden.

4 kommentarer om “Frank är precis vad IFK behöver

 1. Tycker det är trist att fotbollen handlar lika mycket av det här som vad som händer på plan. Tror inte att det var intentionen när spelet en gång uppfanns.

  Varför skolar man inte om gamla profiler till dessa poster och lockar tillbaka spelare på det sättet, med kontrakt även bortom gräset? Något måste de ju ha bakom pannbenet även efter 25 års nickande.

 2. Det första steget till ett kamratligare IFK togs redan vid nyåret. Stämningen på det nu nästan chefslösa kansliet upplevs visst vara godare än på länge.

  Med ödmjuke Frank vid klubban blir det nog ännu bättre.
  Stora frågan är hur han ska komma överens med Prio-Nisse och andra med förväntningar på specialbehandling…

  Och hur ska det gå med ekonomin? Kostnaderna kan nog Jakebox hålla koll på. Men intäkterna, vem ska öka dem?

  Synd att den i marknadsföring så kunniga Kia Cohn Linde hoppade av styrelsen – hon hade många bra och nya idéer!
  Kanske kan hon övertalas att hoppa på igen – och nu söka förverkliga dem som klubbdirektör…

Kommenteringen är stängd.